Yngve Moe er død - Musiker Yngve Moe gjorde stør suksess med bandet Dance With a Stranger. Han døde onsdag ettermiddag på Haukeland sykehus. NTB Scanpix

Musiker Yngve Moe gjorde stør suksess med bandet Dance With a Stranger. Han døde onsdag ettermiddag på Haukeland sykehus.

Foto: NTB Scanpix

Dance with a Stranger-bassist døde

Musiker Yngve Moe, bassist i bandet Dance with a Stranger, døde i dag etter to uker i koma.

Det er Bergens Tidende som melder at musikeren Yngve Moe er død.

– Han gikk bort i ettermiddag klokken halv fire, på Haukeland sykehus, med familien til stede, sier manager Trude Bø til VG.

Moe ble lagt i kunstig koma etter en badeulykke på Tenerife. Moe ble tatt av undervannsstrømmer da han var på en svømmetur, og ble lagt inn på sykehus på den spanske ferieøya. Tilstanden var da kritisk, men stabil.

For noen dager siden ble han overført til Haukeland Sykehus i Bergen, men livet stod ikke til å redde. Moe ble 56 år gammel.

– En unik norsk bassist

Frode Alnæs - Bandkollega Frode Alnæs beskriver Yngve Moe som en fantastisk musiker og god venn. - Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bandkollega Frode Alnæs beskriver Yngve Moe som en fantastisk musiker og god venn.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bandkollega i Dance with a Strange, Frode Alnæs, beskriver Moe som en gjennomgående snill og vakker person.

– Han var utrolig snill, og brydde seg om alt og alle. Han har vært en av mine beste venner gjennom 30 år, og han har vært med på nesten alt jeg har gjort, sier Alnæs til NRK.no.

Som musiker var Moe helt unik, og han hadde sin egen signatur som gjorde låtene han lagde bedre.

– Han hadde veldig mye tilstedeværelse som musiker, og han har jo også laget en av Norges mest kjente basslinjer i «Everyone needs a friend», sier han.

Alnæs er på spillejobb i kveld, noe han beskriver som litt absurd.

– Det er en veldig trist dag, men jeg må bare fortsette å spille. Det ville Yngve ha ønsket, sier han.

Ble årets spellemenn

Gruppen Dance With a Stranger ble dannet i Bergen i 1984, og ga ut sitt første album i 1987. Bandbesetningen på fire har vært den samme siden oppstarten, og består foruten av Moe, av Frode Alnæs, Øivind «Elg» Elgenes og Bjørn Jenssen.

Bandet slo gjennom med låta «Everyone needs a friend» fra debutalbumet, og de vant spellemannsprisen i klassen pop to år på rad, i 1988 og 1989.

I 1991 fikk bandet den gjeve prisen årets spellemann.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.