Hopp til innhold

Cappelen Damm lanserer Spotify for bøker

Allerede i august kan nordmenn kjøpe seg abonnement hos den første norske strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker. – Frykten er at de store tar alt, sier kulturkommentator Agnes Moxnes.

Øisten Wahl

STOLT: Øisten Wahl er prosjektleder for den første strømmetjenesten for e-bøker og lydbøker i Norge. Han har klokkertro på at forfatterne ikke vil tape penger på den nye modellen.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Agnes Moxnes tester app

TESTING: Kulturkommentator Agnes Moxnes var fornøyd etter å ha testet Storytel-appen. Men hun ber Cappelen passe seg for barnesykdommer når den lanseres offisielt i Norge.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Etter at Morgenbladet fikk tak i et brev fra Cappelen Damm-konsernsjef til kulturminister Thorhild Widvey sprakk i dag nyheten om at forlaget skal lansere en egen strømmetjeneste for både e-bøker og lydbøker.

Øisten Wahl, som er ansvarlig for prosjektet, bekrefter overfor NRK at forlaget kommer med en slik tjeneste i midten av august.

Prosjektet er et samarbeid med svenske Storytel, som også eier halvparten.

Tjenesten kombinerer lydbøker og e-bøker i samme abonnement. Det vil altså være mulig for en bruker å høre på en lydbok i bilen, for så å fortsette å lese boken på pc, nettbrett eller smarttelefon.

20.000 bøker umiddelbart

For 169 kroner i måneden vil nordmenn få tilgang til 20.000 bøker, på norsk, svensk og engelsk.

Wahl forteller at Cappelen har fått nei fra Gyldendal, men er i forhandlinger med Aschehoug. I tillegg har Cappelen fått med seg 20 mindre forlag.

– Vi er jo i en prosess med forlagene. Så langt så har vi avtale med 20 forlag. Vi har alle de vesentlige, bortsett fra Aschehoug og Gyldendal, sier Wahl.

Dilter etter musikkbransjen

Og man skal ikke tro at «Spotify for bøker» er noe mediene har kokt i hop.

Wahl sier rett ut at bokbransjen dilter etter musikkbransjen.

– Trendene internasjonalt går i retning abonnementsmodellene. Det er gode og kundevennlige modeller. Altså at brukeren får tilgang til en bank av bøker, musikk eller filmer med en gang. Netflix, Spotify og Wimp har gått litt foran her, sier han.

– Amazon, som er verdens største i dette markedet, satser på dette. Det sier jo det meste.

Wahl: – Vent og se, dette blir bra

Han påstår at det ikke finnes en kritisk røst til dette i Sverige, og at hele 90 prosent er «meget godt fornøyd».

Gyldendal, som har sagt nei, mener allerede før start at forretningsmodellen hverken har gode nok vilkår for dem selv eller forfatterne.

– Vent og se, dette blir en god modell, sier Wahl.

– Er det ikke en risiko for at forfattere vil tjene mindre?

– Nei, det kan jeg ikke se.

– Åh?

– Jeg ser Gyldendal bruker et argument om at dette er dårlig økonomi for både forfattere og forlag. For meg er det uforståelig.

Wahl forklarer dette på følgende måte.

– Det vi har gjort i denne modellen er at vi har fulgt bokbransjens nåværende avlønningsmodell. Vi snakker om en bokkrone som blir fordelt på samme måte som i dag. I denne modellen er det en høyere andel til forfatteren enn det er på den fysiske boken, sier Wahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Agnes Moxnes

OMVELTNINGER: Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, er spent på å se hvilke ringvirkninger den nye strømmetjenesten vil sette i gang.

Foto: Martin Grüner Larssen / NRK

Moxnes overrasket over lydbok-tjenesten

Siden den amerikanske bokgiganten Amazon lanserte den første strømmetjenesten for bøker, kalt Kindle Unlimited, har det var snakk om en norsk versjon av denne tjenesten.

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, er blant dem som forventet lanseringen fra Cappelen.

– Ryktene har summet om at noe var i ferd med å skje. Det var forventet at det skulle komme en strømmetjeneste fra Cappelen Damm i august, sier Moxnes.

Men hun ble også overrasket.

– Det var en overraskelse at det var både lydbøker og vanlige e-bøker. Det viser at de er teknologisk på hugget.

I kveldstimene torsdag ettermiddag fikk Moxnes testet appen som allerede ligger ute. Hennes førsteinntrykk er at den ser ut som en sikker vinner, hvis appen fungerer sømløst umiddelbart.

– Hva vil dette bety for det norske bokmarkedet?

– Det betyr at de kanskje kommer seg på banen igjen når det gjelder omsetning av e-bøker. De har et omdømmeproblem, det bør de rette opp i før Amazon kommer.

– Hva vil dette bety for norske forfattere?

– Frykten er at de store tar alt, og det ser vi vel allerede på e-boksalget i Norge. De store vil nok tjene mer og de små tjener enda mindre.

Forfatterforeningen: – Vi må ikke ende opp som musikerne

Sigmund Løvåsen

KRITISK: Sigmund Løvåsen i Forfatterforeningen er redd for at forfatterne kan ende opp som mange av musikerne, som jo ikke har det beste forholdet til Spotify.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Forfatterforeningens leder, Sigmund Løvåsen, tenker i samme baner som Moxnes.

– Det virker som en god og rimelig tjeneste for leserne. Det er bra for konkurransen med det engelske markedet og det er et godt tilbud til norske lesere.

– Hva med forfatternes økonomi?

– Det er jo et godt spørsmål, som jeg ikke har svaret på ennå. Det kan slå negativt ut. Vi har hørt på hva musikerne har sagt i flere år nå, vi må ikke ende opp der. Altså at færre har råd til å skrive bøker.

– Frykter du det?

– Ja, det frykter jeg. Det er en forventning ute blant brukerne at slike tjenester skal være billige, sier Løvåsen, som selv skal forhandle frem disse avtalene til høsten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tom Egeland

FOR TIDLIG: Tom Egeland mener Cappelen Damm må få testet strømmetjenesten før man kan dømme den.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Tom Egeland: – Dette er fremtiden

Forfatter Tom Egeland er nervøs av samme grunn som NRKs kulturkommentator og forfatterforeningens Løvåsen, men han har stor tro på satsingen fra Cappelen Damm.

– Jeg håper dette er positivt for litteraturen og forfatterne. At forfatterne tjener like mye, om ikke mer, enn de gjør i dag, sier Egeland til NRK.

Han mener man ikke kan være kritisk til fremtiden, og er enig med Wahl i at man ikke kan kritisere noe som ikke har vært utprøvd.

– Man kan ikke være kritisk til fremtiden, og dette er fremtiden. Teknologi, e-bøker og strømming har kommet for å bli, og det er positivt at Cappelen Damm tar innover seg dette, sier forfatteren.

Agnes Moxnes vil være gjest i Kulturnytt fredag morgen klokken 08.03, der hun vil snakke om den nye strømmetjenesten.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter