Hopp til innhold

«Fremmedkriger» er årets nyord

Det tre år gamle ordet «fremmedkriger» har blitt kåret til årets nyord i 2014. – Det har preget nyhetsbildet, sier seniorrådgiver i språkrådet, Ole Kristian Våge.

IS-soldat med svart flagg

FREMMEDKRIGER: Rundt 3000 av fremmedkrigerne som kjemper med IS er fra Europa. Her en av dem i Mosul i juni i år.

Foto: Stringer / Reuters

Ole Kristian Våge

SPRÅKRÅDET: Ole Kristian Våge, seniorrådgiver i Språkrådet.

Foto: Språkrådet

Det er kanskje ikke det mest brukte ordet ute blant folket, men årets nyord har blitt brukt omtrent daglig i mediene.

I omtalen av de rundt 60 nordmennene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til terroristorganisasjonen IS, har ordet «fremmedkriger» for alvor blitt et nytt tilskudd til det norske språket.

Dette er definisjonen

Men hva betyr det egentlig?

– Det betyr en person velger å delta i krig i et fremmed land, ikke på vegne av eget land, men på egne vegne og egen overbevisning, sier seniorrådgiver i språkrådet, Ole Kristian Våge.

Ordet havner nok blant de mindre tilgjengelige nyordene Språkrådet har kåret. I 2013 var for eksempel «sakte-tv» årets nyord.

Våge mener likevel ikke det var noen tvil om vinneren.

– Fremmedkriger er årets ord fordi det er et temmelig nytt ord som har preget nyhetsbildet i år, sier han.

Tre år gammelt ord

Ordet sto på trykk i Norge for første gang i 2010, i et VG-intervju med terrorforsker Brynjar Lia. Han hadde snappet opp ordet fra forskerkollega Thomas Hegghammer.

– Vi har ikke hatt et godt ord for det tidligere, antagelig fordi det ikke har vært så veldig utbredt. Men med globalisering og mer transnasjonal politisk aktivitet, så har dette fenomenet blitt større, sier Hegghammer.

– Synes du det forsvarer plassen som årets ord?

– Hvis jeg skal dømme etter min egen kalender og innboks, så gjør det jo det. På grunn av det som skjer i Syria, forteller forskeren.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters