Hopp til innhold

– Hyggelig hvis det kan være til glede for andre mennesker

I går var kronikken, der han kommer med gode råd fra et langt liv, mest delt på nett i hele Norge. Men selv har Norges eldste mann fått med seg pent lite av alt oppstyret.

Carl Falck

106 år gamle Carl Falck forteller om sitt liv i kronikken hos NRK Ytring. Her ser han den på Ipad.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Carl Wilhelm Andreas Falck er Norges eldste mann med sine 106 år. Onsdag denne uken fikk han publisert en kronikk hos NRK Ytring der han deler tanker om livet sitt, og kommer med noen råd om hvordan nordmenn bør leve livene sine.

Den gikk rett hjem hos mange, artikkelen har så langt blitt lest av rundt 40.000 mennesker og blitt delt over 3300 ganger bare på Facebook.

Men at 106-åringen var gårdagens store samtaleemne har han selv ikke fått med seg.

– Nei jeg har ikke fått noen reaksjoner, jeg. Du skjønner, jeg ser på TV, men ikke på internett, forklarer Falck.

Familien til den spreke senioren har likevel fått det med seg, sønnen Jacob Falck var blant dem som kom over artikkelen på Facebook etter at en tidligere kollega delte den på nettstedet.

– Fars barnebarn har lest artikkelen med stor glede. De syns det var gøy å lese noe nytt om sin bestefar, forteller han.

Selv er 106-åringen glad for at folk liker teksten.

– Jeg syns jo det er hyggelig hvis det kan være til glede for andre mennesker, og at folk er interessert i å snakke med meg.

Drar utenlands på 110-årsdagen

Likevel kan interessen av og til bli litt i meste laget. Da Falck hadde bursdag for drøye tre uker siden var det mange som ville snakke med ham. For 110-årsdagen har han derfor lagt andre planer.

– Ja, da reiser jeg til utlandet og feirer der. Det ble litt for mye av det gode nå sist, sier han med et stort smil.

Video: Se Dagsrevyens reportasje fra 106-årsfeiringen

Reising har han nemlig alltid vært opptatt av, også etter fylte hundre. Det er ikke mer enn fire måneder siden Carl Falck sist var i Tyskland med Kiel-ferga. For Norges eldste mann er en sprek mann.

– De fleste jeg møter tror nok ikke at jeg er så gammel, sier han og forteller at det var først etter at han begynte å bruke stokk for noen år siden, at folk reiste seg for ham på trikken.

– Når de hører hvor gammel jeg er, ber de som regel om oppskriften. Da svarer jeg at det viktigste er å holde seg i god form.

– Deilig å være til

Carl Falck

I 1926-1931 bodde Carl Falck på Blindern Studenthjem i Oslo. Undergrunnsbanen på Majorstuen, som han er avbildet ved her, ble åpnet mens han bodde der, i 1928. – Men den var dyr, skulle vi spare penger tok vi blåtrikk i stedet, forteller Falck.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

For å holde seg i form har han alltid gjort, Falck meldte seg inn hos et treningsstudio i en alder av 80. Der holdt han på i nesten 25 år før han ga seg, og fortsatt går han turer og sykler på ergometersykkel hver dag.

– Jeg har vært opptatt av å ikke bli tykk. Men ellers tar jeg gjerne et glass vin eller to, det har jeg alltid gjort, forteller han.

– Det er nok ikke så mange over 100 som er så spreke som meg. Jeg tror man holder seg i bedre form av å oppleve mye. Sitter man bare i en stol hele dagen blir man nok gammel ganske fort.

Venner og jevnaldrende for lengst har forlatt ham, men Carl Falck er fortsatt en livsglad kar.

– Jeg er fornøyd med livet og syns det er deilig å være til. Når man blir så gammel som meg så er alle veldig hyggelige og kommer bort og snakker med deg. Det kan anbefales, smiler han.

Enorm utvikling

Falck har opplevd store endringer i løpet av sitt liv. Fra han som unggutt opplevde at den første bilen kom til Tønsberg, til da han etter lang ventetid endelig fikk installert telefon i huset i Bærum. Linjen delte de med naboen. Sin første TV kjøpte han først som 70-åring. Aviser, radio og det å snakke med folk holdt i massevis frem til da.

– Jeg tenker ikke noe særlig over den utviklingen jeg har vært med på til daglig, forteller Falck.

– Men en av tingene jeg har litt problemer med er pengeverdien. Den har forandret seg så enormt.

Som nyutdannet dommerfullmektig tjente han 250 kroner i måneden. Da han skulle kjøpe sin første leilighet hadde den en pris på 5000 kroner. I dag ville den kostet rundt fire millioner.

Og han vil ikke være med på at unge nå i dag sløser for mye.

– Sløser? Er ikke penger til for å brukes, da, avslutter Norges eldste mann.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.