Carl Falck - 106 år gamle Carl Falck forteller om sitt liv i kronikken hos NRK Ytring. Her ser han den på Ipad. - Foto: Hege Bakken Riise / NRK

106 år gamle Carl Falck forteller om sitt liv i kronikken hos NRK Ytring. Her ser han den på Ipad.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Hyggelig hvis det kan være til glede for andre mennesker

I går var kronikken, der han kommer med gode råd fra et langt liv, mest delt på nett i hele Norge. Men selv har Norges eldste mann fått med seg pent lite av alt oppstyret.

Carl Wilhelm Andreas Falck er Norges eldste mann med sine 106 år. Onsdag denne uken fikk han publisert en kronikk hos NRK Ytring der han deler tanker om livet sitt, og kommer med noen råd om hvordan nordmenn bør leve livene sine.

Den gikk rett hjem hos mange, artikkelen har så langt blitt lest av rundt 40.000 mennesker og blitt delt over 3300 ganger bare på Facebook.

Men at 106-åringen var gårdagens store samtaleemne har han selv ikke fått med seg.

– Nei jeg har ikke fått noen reaksjoner, jeg. Du skjønner, jeg ser på TV, men ikke på internett, forklarer Falck.

Familien til den spreke senioren har likevel fått det med seg, sønnen Jacob Falck var blant dem som kom over artikkelen på Facebook etter at en tidligere kollega delte den på nettstedet.

– Fars barnebarn har lest artikkelen med stor glede. De syns det var gøy å lese noe nytt om sin bestefar, forteller han.

Selv er 106-åringen glad for at folk liker teksten.

– Jeg syns jo det er hyggelig hvis det kan være til glede for andre mennesker, og at folk er interessert i å snakke med meg.

Drar utenlands på 110-årsdagen

Likevel kan interessen av og til bli litt i meste laget. Da Falck hadde bursdag for drøye tre uker siden var det mange som ville snakke med ham. For 110-årsdagen har han derfor lagt andre planer.

– Ja, da reiser jeg til utlandet og feirer der. Det ble litt for mye av det gode nå sist, sier han med et stort smil.

Video: Se Dagsrevyens reportasje fra 106-årsfeiringen

Reising har han nemlig alltid vært opptatt av, også etter fylte hundre. Det er ikke mer enn fire måneder siden Carl Falck sist var i Tyskland med Kiel-ferga. For Norges eldste mann er en sprek mann.

– De fleste jeg møter tror nok ikke at jeg er så gammel, sier han og forteller at det var først etter at han begynte å bruke stokk for noen år siden, at folk reiste seg for ham på trikken.

– Når de hører hvor gammel jeg er, ber de som regel om oppskriften. Da svarer jeg at det viktigste er å holde seg i god form.

Carl Falck - I 1926-1931 bodde Carl Falck på Blindern Studenthjem i Oslo. Undergrunnsbanen på Majorstuen, som han er avbildet ved her, ble åpnet mens han bodde der, i 1928. – Men den var dyr, skulle vi spare penger tok vi blåtrikk i stedet, forteller Falck. - Foto: Hege Bakken Riise / NRK

I 1926-1931 bodde Carl Falck på Blindern Studenthjem i Oslo. Undergrunnsbanen på Majorstuen, som han er avbildet ved her, ble åpnet mens han bodde der, i 1928. – Men den var dyr, skulle vi spare penger tok vi blåtrikk i stedet, forteller Falck.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK
– Deilig å være til

For å holde seg i form har han alltid gjort, Falck meldte seg inn hos et treningsstudio i en alder av 80. Der holdt han på i nesten 25 år før han ga seg, og fortsatt går han turer og sykler på ergometersykkel hver dag.

– Jeg har vært opptatt av å ikke bli tykk. Men ellers tar jeg gjerne et glass vin eller to, det har jeg alltid gjort, forteller han.

– Det er nok ikke så mange over 100 som er så spreke som meg. Jeg tror man holder seg i bedre form av å oppleve mye. Sitter man bare i en stol hele dagen blir man nok gammel ganske fort.

Venner og jevnaldrende for lengst har forlatt ham, men Carl Falck er fortsatt en livsglad kar.

– Jeg er fornøyd med livet og syns det er deilig å være til. Når man blir så gammel som meg så er alle veldig hyggelige og kommer bort og snakker med deg. Det kan anbefales, smiler han.

Enorm utvikling

Falck har opplevd store endringer i løpet av sitt liv. Fra han som unggutt opplevde at den første bilen kom til Tønsberg, til da han etter lang ventetid endelig fikk installert telefon i huset i Bærum. Linjen delte de med naboen. Sin første TV kjøpte han først som 70-åring. Aviser, radio og det å snakke med folk holdt i massevis frem til da.

– Jeg tenker ikke noe særlig over den utviklingen jeg har vært med på til daglig, forteller Falck.

– Men en av tingene jeg har litt problemer med er pengeverdien. Den har forandret seg så enormt.

Som nyutdannet dommerfullmektig tjente han 250 kroner i måneden. Da han skulle kjøpe sin første leilighet hadde den en pris på 5000 kroner. I dag ville den kostet rundt fire millioner.

Og han vil ikke være med på at unge nå i dag sløser for mye.

– Sløser? Er ikke penger til for å brukes, da, avslutter Norges eldste mann.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.