Hopp til innhold

- Gir ikke opp det norske nettleksikonet

Innen tre år skal et nytt norsk leksikon konkurrere med Wikipedia på nett. Foreløpig helt uten statsstøtte. Det kommer til å koste flere titalls millioner.

Store norske leksikon og Wikipedia
Foto: snl.no/wikipedia.org Montasje: NRK

Trond Andreassen

Styreleder for det nye « Norsk Nettleksikon», Trond Andreassen.

– Vi starter i oppoverbakke, men det er et helt nødvendig kunnskapsløft, sier styreleder for det nye « Norsk Nettleksikon», Trond Andreassen.

Han er leder for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Nettleksikonet skal være en arvtager etter Store norske leksikon, som ikke fikk statsstøtte.

– Faglighet koster penger. Modellen for oss har vært annonsefinansiering og finanskrisen har tørket ut den muligheten, sa styreleder i Kunnskapsforlaget og Aschehoug-sjef , William Nygaard i januar.

Kulturminister Anniken Huitfeldt vendte tommelen ned i mars.

I juli ga Kunnskapsforlaget opp leksikonet. Store norske hadde gått fra å være en økonomisk suksess i 1990-årene, til å bli et rent tapsprosjekt.

Nye eiere

Store norske leksikon endte sin turbulente tilværelse som gratis leksikon hos nye eiere. Det er dem som i dag har lagt frem sine planer.

Pengene til « Norsk Nettleksikon» kommer fra stiftelsen Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DnB NOR.

– De største utfordringene ligger i å få nettleksikonet til å fungere teknisk. Vi ønsker i skape et reelt alternativ til Wikipedia, sier Trond Andreassen.

Sammen med ham i styret sitter Francis Sejersted, formann i Stiftelsen Fritt Ord, nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein, Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, Nils Christian Stenseth fra Senter for fremragende forskning og Frode Helgerud, Sparebankstiftelsen DnB NOR.

«Norsk nettleksikon» skal ha en daglig leder, skribenter skal skrive signerte artikler, og initiativtakere regner med å bruke tre år på å få det til å fungere.

– Bli med på dugnad!

Han hevder at Wikipedia er for vilkårlig og omtrentlig.

Ida Jackson, blogger Virrvarr

Ida Jackson, blogger. Foto: Ulrik Fredrik Thyve.

Ida Jackson, 24 år gammel blogger, er helt uenig.

– Jeg synes det er dumt at dere ikke kommer ut og deltar på den store nettdugnaden på Wikipedia. Det er der det skjer! sier Ida Jackson.

Hun deltar med liv og lyst i dugnaden, både i sin egen blogg «Virrvarrs roteloft » og på Wikipedia.

Fra Napoleon til markjordbær

– Den store fordelen med Wikipedia illustreres best med denne leken:

Søk etter Napoleon på Wikipedia. Hvor mange lenker bruker du fra ham til markjordbær? Dette er et sted å gå seg bort. Hvis det er en fordel å være på et nettsted lenge, er Wikipedia uslåelig.

Ida Jackson, blogger

Ida Jackson tror at konkurransen med Wikipedia blir vanskelig.

– Det er alfa og omega å kunne navigere skikkelig i et leksikon på nett. Du kan ikke bla fra side til side. Jeg synes det hadde vært mye lurere om skribentene hadde deltatt med all sin kunnskap og skikkelighet på et nettsted som fungerer, sier Jackson.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP