Hopp til innhold

Gammelt sirkus blir som nytt

De gamle progrockveteranene i Undertakers Circus samler troppene på ny og spiller julen inn rødt og svart.

Undertakers Circus

Undertakers Circus slik de fremstod på coveret til den legendariske 1973-utgivelsen «Ragnarock».

Foto: K&U / K&U

Thor S. Greni i Undertakers Circus i dag.

Thor S. Greni i Undertakers Circus i dag.

Foto: K&U / K&U

Denne gangen er det Østkanten Bluesklubb som får faren til Øystein Greni ( BigBang ), vokalist og låtskriver Thor S. Greni, og det nå ti mann sterke bandet fra gamle dager tilbake på scenen igjen.

90 prosent

Det skjer 19. desember på Herr Nilsen i Oslo, og ifølge Østkanten-drivkraft John Jørgen Støa er det med 90 prosent av originalbesetningen.

Undertakers Circus fra Lillestrøm slapp i 1973 LP-en «Ragnarock», som i Norsk pop- og rockleksikon beskrives som «legendarisk». Bandet var blant de første som skrev engasjerte og politiske tekster på norsk, og ble musikalsk sett sammenlignet med amerikanske Blood, Sweat & Tears og Chicago – ikke minst fordi de stilte med full blåserrekke.

Varmet opp for BigBang

Bandet eksisterte i en tiårsperiode fra 1967 med en del utskiftninger i besetningen, og har siden blitt gjenforent flere ganger. Da BigBang spilte på Sentrum Scene før jul i fjor, hadde Øystein Greni invitert med bandet som spesielle gjester og oppvarmere.

Det går også en tråd fra «Ragnarock» og fram til BigBang: En av sangene på LP-en var «Nettenes prinsesse», komponert av Thor S. Greni og Eigil Berg i fellesskap. Den dukket i 1999 opp som «Long Distance Man» opp på BigBangs album «Electric Psalmbook».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober