Hopp til innhold

Arvid Genius

Jazz- og dansemusikeren Arvid Genius fra Bergen er hovedoppslag i ukas "Rundt midnatt". Genius, med vibrafonen som hovedinstrument, har de siste par årene bodd i Köln og der har han også produsert sin nye CD.

Arvid Genius

Dansbar jazz og blues

Første gang jeg hørte om vibrafonisten Arvid Genius trodde jeg han var en slags modernist. Han var nemlig oppført i bandet som jammet med Dexter Gordon på VossaJazz i 1977. Jeg var selv ikke tilstede, men har hørt opptaket på VossaJazz jubileumsplate, og en utvidet versjon i NRKs arkiver. Arvid Genius er riktignok ikke særlig hørbar, men likevel…

Senere har jeg skjønt at det er tradjazz, blues og swing som er Genius musikk. Skal jeg dømme etter hans siste CD, så gjør det heller ingen ting om det låter farlig nært den (blant jazzfolk) utskjelte dansebandmusikken. Arvid Genius kom fra Tyskland til Bergen i 1957 og ble etter hvert en del av jazzmiljøet i byen. Vibrafonen er hovedinstrumentet, men han spiller også piano/orgel/keys, og ikke minst så synger han. Ikke bare dét, han er en av våre få mannlige vokalister som scatter.

En gudegitt gave

LPen Swing Jazz fra 1983

Blant de jazzmusikerne jeg kjenner er det få som bærer synlig preg av forankring i kirke og religion. Det er tilsynelatende en av forskjellene mellom det europeiske jazzmiljøet og dets kilder i USA, der nettopp jazzen har tette bånd til kirka. Arvid Genius er i den amerikanske tradisjonen: Han er kristen og ser sitt talent som ”en gave gitt av Gud, et pund å forvalte,” i følge DagenMagazinet. På Vestlandet var det sikkert ikke enkelt for en kristen å servere dansejazz til øldrikkende publikum i røykfylte lokaler.

Fra Tyskland til Bergen og tilbake

Arvid Genius har gitt ut og medvirket på en del plater, blant annet med Asmund Bjørken, The Swingers og Jan Alexander Grieg. Han var i en årrekke fast vokalist i Per Nyhaugs radiostorband, og spilte i lengere perioder også i band med h.h.v. Eivind Sannes, Andreas Skjold og Tore Faye. De siste årene syntes han det var dårlige vilkår for ”hans” musikk i Bergen, og han flyttet til Köln og etablerte en duo med en tysk keyboardist. Duoens første CD foreligger i disse dager. Her er dansefaktoren i høysetet, men Genius spiller fortsatt improviserte kor på vibrafon. Og han scatter, som ingen andre, verken i Köln eller i Bergen. Ja, det måtte være Per Jørgensen da, men neppe på samme gig.

Her er spillelista for midnattstimen lørdag:

• Arvid Genius & Asmund Bjørken m/ The Swingers – Blues (Swing Jazz) 1983
• Eivin Sannes – Harlem Nocturne (Jubilee) 1997
• Jan Alexander Grieg & Arvid Genius – Reunion Blues (Reunion Blues) 1985
• Arvid Genius & Dietmar Gosewisch – All of Me (Germany Meets Norway) 2010
• Sidney Bechet – Petite Fleur (Tresors du jazz a Saint-Germain-des-Prés) 1952 (forrige konk.)
• Tania Maria – Florzinha/Petite Fleur (Viva Brazil) 2000
• Don Byas - ?? – Vakker filmtittelmelodi og kjærlighetsballade fra 1945. Men hva er tittelen?
• Stockholm Swing All Stars – Moten Swing (Take One) 2008
• Abbey Lincoln – Spring Will Be a Little Late this Year (Devil’s Got Your Tongue) 1991
• Chet Baker – White Blues (Mr. B.) 1983
• Billie Holiday & Teddy Wilson’s Orchestra – Easy Living (The Essential Billie Holiday) 1937
Arvid Genius & Dietmar Gosewisch – Bernie’s Tune (Germany Meets Norway) 2010

Møt Arvid Genius "Rundt et flygel"

Rundt midnatt sendes på P2 lørdag kl 2303, på NRK Jazz også søndag kl 2303 og onsdag kl 0913, 1503 og 2103.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober