Hopp til innhold

Frode Thingnæs 70

Som jazztrombonist vet jeg ikke hvem som skulle ha gjort ham rangen stridig de siste 50 årene. Han startet med å vinne første solistpris i jazz-NM i 1959...

Frode Thingnæs
Foto: Oslo Jazzforum

I forbindelse med en konsert i fjor så jeg Frode Thingnæs omtalt som: ”Mannen som er mest kjent som komponisten av musikken til Flåklypa Grand Prix”. Det er meget mulig, og at han står bak denne musikken forundrer meg ikke en tøddel, men det er mange andre sider ved Frode Thingnæs som også vil huskes. For mannen som denne uka runder 70 år har lagt bak seg et mangfoldig liv til glede for oss alle.

Korps og storband

Jeg ville ha trodd at han blant annet personifiseres med Kampen Janitsjar, både blant fotballinteresserte og janitsjarfrelste. Dessuten har han mange fans land og strand rundt. Amatørmusikere i korps og storband som han har instruert og dirigert, og som han har komponert og arrangert musikk for. Og han må være god, for jeg har aldri hørt annet enn overstrømmende tilbakemeldinger.

Buddy og Spellemann

Når vi nå markerer hans 70-årsdag må det være lov til å minne om at Frode Thingnæs også er en fremstående jazzmusiker. Som jazztrombonist vet jeg ikke hvem som skulle ha gjort ham rangen stridig de siste 50 årene. Han startet med å vinne første solistpris i jazz-NM i 1959. Senere har han fått norsk jazz fremste utmerkelse, Buddy-statuetten (1970), han har vunnet Spellemannsprisen i jazzklassen, han har mottatt kongens gull for sine 30 år i Kampen Janitsjar, og han er æresborger av New Orleans.

Funky svingende

Selv har jeg alltid vært begeistret for mange av Frode Thingnæs komposisjoner, de er så funky svingende at de klistrer seg til hjernebarken. Og arrangementer som er så utrolig feite at de burde sjekkes av Mattilsynet. Han platedebuterte allerede i 1963, på vår første jazz-LP, Metropol Jazz. Senere har han gitt ut fem album med sin kvintett, som fortsatt er aktiv. I kveld markerer jeg Frode Thingnæs med å spille Phonebone fra debuten i 1963, Soapy Crow fra Nightsounds i 1978 og tittelsporet fra hans foreløpig siste plate, Watch What Happens (1994).

Frode Thingnæs kvintett 1978

Spillelista for midnattstimen lørdag:

• Ahmad Jamal – Perfidia (In Search of Momentum) 2002
• Frode Thingnæs – Phonebone (Turning Pages, Jazz i Norge 1960-1970) 1963
• Frode Thingnæs – Soapy Crow (Nightsounds) 1978
• Frode Thingnæs – Watch What Happens (Watch What Happens) 1994
• Charles Mingus – Take the A Train (Mingus Revisited) 1960 – forrige ukes lytterkonkurranse
• Barbara Hendricks & Monty Alexander – Take the A Train (Tribute to Duke Ellington) 1995 Live
• The Swingle Singers - ?? – en sviske fra klassisk musikk, men hvem er komponisten bak?
• Ira Sullivan & Roland Kirk – Soul Station (Introducing Roland Kirk) 1960
• Dave Frishberg – Dear Bix (Lookin’ Good) 1977
• Earl Hines – Second Balcony Jump (The Ultimate Jazz Archive) 1942
• Benny Goodman – After You’ve Gone (With Joe Venuti/Eddie Lang All Stars) 1932
• Jens Wendelboe & His New York Big Band – Flumpy (Letter From New York) 1985
• Ruby Braff & Coleman Hawkins – You’re Lucky to Me (Braff!) 1956

Ukas lenke er, etter et lyttertips, et ungarsk søskenpar på violin med storband i Four Brothers Ungarsk felejazz mwed storband

Jan Ditlev Hansen
Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Margbok

God helg fra Jan Ditlev

  • RUNDT MIDNATT
  • P2 lørdag kl. 23.03
  • NRK Jazz også søndag kl. 23.03 og onsdag kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober