Hopp til innhold

Aarebrot får formidlingsprisen

Professor Frank Aarebrot (67) ved Universitet i Bergen er tildelt Forskningsrådets formidlingspris, og juryen pekte ham ut som en soleklar vinner. – Det er veldig hyggelig, sier Aarebrot.

Frank Aarebrot 1

FÅR PRIS: Frank Aarebrot får Forskningsrådets formidlingspris.

– Årets vinner av formidlingsprisen har evnet å skape engasjement og oppmerksomhet, ikke bare om sitt eget fagfelt, men også om samfunnsspørsmål generelt, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Engasjert og uredd, tydelig og klar i all sin kommunikasjon og med en imponerende gjennomslagskraft, lyder karakteristikken fra juryen.

Ni kandidater

Det var ni kandidater til årets formidlingspris. Prisen er på 250 000 kroner, og formålet med Forskningsrådets formidlingspris er å belønne og stimulere til formidling av egen forskning overfor et bredt publikum.

– Dette er jo ikke noe som kommer til å påvirke hva jeg gjør. Jeg kommer til å gjøre det samme dagen etter jeg har fått prisen, som dagen før jeg fikk prisen, sier Aarebrot til NRK.

Han har ikke bestemt hva pengene han vinner skal gå til.

– Det må jeg nesten spørre konen om, for hun har mer å si på hvordan vi forbruker ting enn det jeg har, sier Aarebrot spøkefullt til NRK.

Ingen strategi

Frank Aarebrot har i en årrekke holdt høyt tempo som forskningsformidler, og er et yndet intervjuobjekt for journalister.

Han er kanskje den professoren på Universitetet i Bergen som har størst oppmøte på forelesningene sine, og den eneste statsviteren i Norge med yrkesskade.

– Jeg behøver ikke ha noen strategi for journalister ringer jo til meg, og da er det jo bare å svare så godt du kan, sier Aarebrot til NRK.

– Det er jo fordi jeg driver med politikk, og hadde jeg drevet med paleontologi eller noe sånt er det ikke sikkert journalister hadde ringt fullt så ofte, sier han.

Hevet listen for forskningsformidling

I februar i år hevet han listen for forskningsformidling et hakk høyere med maratonforelesningen "Norgeshistorien på 200 minutter, som ble direktesendt på NRK2.

Hele 230 000 seere fulgte sendingen på NRK2, og under sendingen kom det inn 5000 Twitter-meldinger fra begeistrede seere.

Blant dem som hyllet professoren for innsatsen var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som tvitret ‘The Frank er strålende på foredrag, pausene er ubetalelige’.