Hopp til innhold

– Et godt tidspunkt for Trond Mohn å selge på

NHH-professor Lasse Lien tror Trond Mohn vil bruke deler av milliardgevinsten etter Framo-salget på å investere i lovende vestnorske vekstbedrifter.

Lasse Lien

TROR FRAMO BLIR I VEST: NHH-professor Lasse Lien ser ingen tydelige tegn til at de svenske eierne skulle ønske å flytte produksjonen.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

Salget av familiebedriften Frank Mohn AS kom som julekvelden på kjerringa for langt flere enn Trond Mohns sønn Frederik Wilhelm Mohn.

Leder i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, legger ikke skjul på at hun mottok meldingen om salget av Frank Mohn AS mandag morgen med blandede følelser.

– Den første reaksjonen var overraskelse og vemod. Men vi ser jo samtidig at leverandører til olje- og gassbransjen som gjør det bra internasjonalt, blir attraktive for oppkjøp, sier hun til NRK.

LES OGSÅ: Vil gå rettens vei for å stoppe farens salg av familiekonsernet

Marit Warncke

VEMOD: Leder i Bergen Næringsråd, Marit Warncke, sier hun er overrasket over salget.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

– Naturlig strategisk tenkning

Hun mener salget til svenske Alfa Laval føyer seg naturlig inn i rekke av internasjonale oppkjøp i bransjen de siste årene.

– Det en del av naturlig strategisk tenkning i selskapet. Man går inn i større konstellasjoner fordi man er i en global konkurranse, sier hun.

– Håpet er at det kommer inn eiere som ser hvor godt firmaet drives i vår region og fortsatt vil bygge på det. Det som blir spennende å se, er om man fortsatt vil satse på kompetansen som er bygget her og drive kompetanseutvikling lokalt.

Warncke er samtidig opptatt av å understreke at internasjonalt eierskap ikke nødvendigvis svekker det lokale næringslivet.

– Det å få inn internasjonalt eierskap og kapital kan styrke selskapet. Det gir tilgang på nye markeder og nettverk, sier hun.

– Nå får vi håpe kapitalen blir brukt til å utvikle nye og fremtidsrettede selskaper, sier Warncke.

Tror ikke svenskene flytter produksjonen

Professor Lasse Lien ved Norges Handelshøgskole (NHH) tror det svenske konsernet vil beholde det aller meste av produksjonen i Norge.

– Alfa Laval driver ikke med overlappende virksomhet, og det tilsier at det ikke blir noen nedbygging her lokalt. Derimot kan stabsfunksjoner gå tapt. Svenske oppkjøpere har rykte på seg for å ville overføre beslutninger og innflytelse til sitt hovedkontor, sier Lien til NRK.

Håper på lokale investeringer

Professoren er mest spent på hva som skjer kapitalen som nå blir frigitt.

– Trond Mohn har vist vilje til å satse på ting på Vestlandet. Jeg tror dette vil medføre at mye kapital vil bli investert i unge lovende vekstbedrifter lokalt, og det ville vært helt fantastisk, sier Lien.

Salget av Frank Mohn AS føyer seg inn i rekken av kjente bergenske merkenavn og familiebedrifter som blir solgt, sist Friele og Rieber. Salget har derfor ført til en rekke reaksjoner på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Et godt tidspunkt å selge på

Trond Mohn

STOR GEVINST: Trond Mohn (70) solgte på et gunstig tidspunkt, mener NHH-professor Lasse Lien.

Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Adresseavisen

– Det er et viktig skille mellom Frank Mohn og de to andre selskapene. Friele og Rieber er klart mye mer verdt i større systemer. Frank Mohn har derimot ikke vist noen tegn til handikap ved å holde til på Vestlandet. Det oppkjøpet er en helt annen skål enn de to andre, sier Lien.

NHH-professoren mener Trond Mohns alder også kan være en faktor.

– Selskapet går godt, det er gode tider, betalingen er god og Trond Mohn selv er 70 år nå. Dette er nok et godt tidspunkt å selge på, sier Lien.

Hylles for ansvarlig lederskap

Marit Warncke mener Trond Mohn er blant vestlandsregionens fremste representanter for ansvarlig eierskap de siste tiårene.

– Trond Mohn har vist at han er opptatt av å bygge samfunnet rundt seg. Han er engasjert i barne- og ungdomsarbeid, idrett og forskning. Han er et fantastisk eksempel på ansvarlig eierskap, sier hun.