Hopp til innhold

Selger Frank Mohn AS for 13 milliarder

Trond Mohn selger familiebedriften med 1200 ansatte for 13 milliarder kroner til det svenske selskapet Alfa Laval.

Trond Mohn

STORHANDEL: Trond Mohn mener Alfa Laval var det eneste selskapet han ville vurdere å selge Frank Mohn AS til.

Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Adresseavisen

Svenskene kjøper selskapet kontant gjennom Mohn-selskapet Wimoh AS.

– Oppkjøpet styrker Alfa Lavals posisjon som en ledende leverandør til olje- og gassmarkedet, skriver det svenske selskapet i en pressemelding mandag morgen.

Verdensledende på pumpesystemer

Bergensselskapet Frank Mohn AS, som har 1200 ansatte, omsatte i fjor for 3,4 milliarder kroner. Produksjonen foregår i hovedsak på Venjaneset i Fusa og på Flatøy i Meland kommune.

Det er ennå uklart hva som kommer til å skje med organisasjonsstrukturen.

– Konsolidering og globalisering finner sted innen alle industrier. Vi har vist oss konkurransedyktig gjennom innovasjon, kvalitet og et langsiktig syn på kunderelasjoner. Alfa Lavals engasjement og fokus på kvalitetsprodukter på det internasjonale markedet er en arv som vi deler med dem, sier Trond Mohn i pressemeldingen.

Under merkenavnet Framo har selskapet slått seg stort opp på pumpesystemer i marine- og offshoreindustrien.

Selskapet holder pressekonferanse på hovedkontoret i Hardangeveien i Bergen klokken 14. NRK sender pressekonferansen direkte på nett.

– Har fulgt selskapet tett i mange år

– Frank Mohn er et fremragende selskapet som vi har fulgt tett i mange år. Selskapet har ansatte med svært høy kompetanse, leverer høykvalitetsprodukter og har en markedsledende posisjon innenfor et område med stort vekstpotensial, sier konsernsjef Lars Renström i Alfa Laval.

Alfa Laval går for å være en av verdens ledende produsenter av pumper, varmevekslere, ventiler og separatorer, og har sitt hovedkontor i Lund i Skåne.

På en pressekonferanse mandag morgen trekker konsernsjefen frem at oppkjøpet har liten kulturell og finansiell risiko for Alfa Laval, som har kjøpt opp over 20 selskaper de siste fem årene.

Beholder samme ledelse

Konsernsjef Lars Renström sier på pressekonferansen at bergensområdet vil bli et «Center of Excellence» innenfor produksjon av pumper til skip og offshore-installasjoner.

– Det blir den samme ledelsen som i dag, og Bergen vil være senteret for vår pumpeproduksjon. Frank Mohn nyter godt av globale trender på mellomlang og lang sikt. Vi forventer en sterk økning av salgsordren i år og neste år, sier Renström.

Mohn: – Alfa Laval eneste alternativ

– Alfa Laval er det eneste selskapet vi kunne se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS, og jeg er svært glad for at vi har kommet til enighet om en avtale, sier Trond Mohn.

– Gjennom Alfa Lavals industrielle platform og globale rekkevidde er jeg trygg på at Framo vil fortsette å betjene krevende kunder og forsterke sin posisjon som markedsledende, sier Mohn.

– Selger ønsker å selge, og vi ønsker nå å kjøpe. At denne handelen skjer nå, er svært god timing for begge parter, sier Alfa Laval-konsernsjef Lars Renström.

Undring blant de ansatte

Hovedtillitsvalgt Kjell Morten Hjartøy sier de ansatte har fått beskjed om eierskiftet på et infomøte i dag. Selv ble han orientert på telefon av Trond Mohn personlig søndag kveld.

– Jeg ble veldig overrasket. Dette hadde jeg aldri ventet. Dette har vært en familiebedrift siden 1930-tallet, sier Hjartøy.

Han har fått mange telefoner fra undrende kollegaer mandag formiddag, men Hjartøy har ikke kunnet gi dem mange svar.

– Jeg vet foreløpig ingenting om hva dette betyr i praksis for de ansatte, sier Hjartøy, som etter planen vil være til stede på pressekonferansen klokken 14.