Hopp til innhold

Velkommen til Ronketorpet!

Distriktene huser opptil flere rare, vulgære og ekle stedsnavn. I Gausdal kan du besøke Dritudalen, og på Finnskogen kan du jo ta deg en tur til Ronketorpet.

Ronketorpet

Slik ser det ut på Ronketorpet. Ifølge lederen i Brandval Historielag stammer navnet fra en ortodoks helgen.

Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen / NRK

Sola skinner like godt og fuglene kviterer like fint, men det er noe som skurrer.

– Det bodde ikke bare ungkarer her

Å bo på Ronketorpet høres utrivelig ut, men lederen av Brandval Historielag, Terje Hauger, avviser at det ligger noe vulgært bak.

– Det har ikke noe med ronking å gjøre. Mange tror det bare bodde ungkarer her, men det kommer av det finske navnet Ronkhainen, sier Hauger.

Hauger kan fortelle at Henrik Ronkhainen kom til verden i 1690. Han kom til Ronketorpet fra Sverige i 1717.

Vet du om noen rare, ekle eller vulgære stedsnavn? Send inn tips, eller skriv inn nederst i artikelen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ortodoks helgennavn

– Ifølge de som har greie på det er navnet utledet av det karelske fornavnet Rotka, Ronkta eller Ronka. Dette er lokale varianter av det ortodokse helgennavnet Herodion. Og slik fikk Ronketorpet navnet sitt, sier han.

Ronketorpet har ifølge Norsk Språkråd blitt utsatt for folkeetymologi. Det vil si påvirkning fra andre ord, og i dette tilfellet, fornorsking.

I dag eies Ronketorpet av noen der ute som bruker det som sommerresidens. Og dersom du noen gang skulle besøke stedet må du være obs på at det kan stå både Ronketorpet, Ronkeistorpet og Ronkhanstorpet på kartet ditt.

Knulmyrveien og Rævhølet

Andre steder har det blitt oppstyr rundt vulgære stedsnavn. Sinte hytteeiere i Engerdal Østfjell protesterer mot at kommunen har endret to veinavn til Øvre og Nedre Knulmyrveien. Derfor har de sendt inn klagebrev til kommunen i håp om en endring.

Ordfører i Engerdal, Reidar Åsgård, sier han tror det er positivt å bli satt på kartet på denne måten.

– Det spørs jo selvsagt hvordan man settes på kartet, men jeg velger å se det positivt. Knul betyr en knaus i terrenget og skrives definitivt med en L, sier han.

– Dette er en slik type sak som det ikke er klagemulighet på. Navnet Knulmyrveien var ute på høring og kommunestyret kommer ikke til å kaste seg rundt å gjøre noe hastevedtak for å endre på det, sier han.

Og Engerdal har flere andre lignende navn. For å nevne noen, Rævhølet og Ronkevika.

– Ingen føler seg beklemt med dette, sier Åsgård.

Flere saker fra Innlandet