Hopp til innhold

Frykter for sikkerheten når 30.000 møtes på rakfiskfestivalen

Lensmannen i Fagernes er bekymret for konsekvensene hvis noe skulle skje midt i folkemassene når 30.000 mennesker denne helga besøker Norsk Rakfiskfestival.

Rakfiskfestivalen 2010

Lensmann Tove Kjøbli er redd for konsekvensene hvis noe skjer midt i folkemassene på rakfiskfestivalen.

Foto: Elin Fossum

Håvard Halvorsen

Håvard Halvorsen

Foto: Reidar Gregersen / NRK
Rakfiskfestivalen

Dette teltet kan det bli aktuelt å flytte på neste års festival.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

I kveld er det igjen klart for Norsk Rakfiskfestival på Fagernes. Mens festivalen i sin spede begynnelse i 1993 bare hadde et hundretalls besøkende, fyller nå rakfiskfestivalen hele sentrum i bygda, med nærmere 30.000 besøkende.

– Når det blir så tett med folk på et så lite område, så er vi jo spesielt redd for at det skal oppstå panikk hvis noe skjer. Et skrekkscenario er jo hvis vi får for eksempel en hjertestans i denne folkemengden og vi skal fram med ambulanse, sier lensmann Tove Kjøbli.

Rakfiskgeneral Håvard Halvorsen mener festivalen ikke er større enn at det går greit å ta vare på sikkerheten:

– Vi ser jo det at det kan by på noen utfordringer her og der, men Norsk Rakfiskfestival er ikke noen voldsom stor festival i norsk målestokk. Det fins festivaler rundt omkring i Norge som er mye større enn dette her, og de løser det, så dette går nok bra, sier han.

Vurderer å flytte telt

Nå diskuterer lensmannen med rakfiskfestivalen hvordan folkemassene skal kunne spres mer utover området. Et tiltak kan bli å flytte hovedteltet til festivalen fra sentrum av bygda.

– Dette er en løpende dialog vi har med festivalen og jeg har ikke lyst til å gå ut med våre tanker eller rakfiskfestivalens tanker om dette, men det er helt klart at vi kommer til å se på flytting av installasjoner knyttet til festivalen, sier Tove Kjøbli.

Håvard Halvorsen mener det er viktig at festivalen forblir i sentrum av bygda.

– Det er vel noe vi ikke har diskutert ferdig ennå. Vi skal selvfølgelig legge ting til rette så det blir sikkert og trygt for alle som kommer hit og det føler vi at vi gjør i dag også. Rakfiskfestivalen er veldig viktig den helga i november og det er i Fagernes det skal skje. Det skal ikke skje på en grusbane to kilometer utenfor Fagernes.

– Har blitt en akevittfestival

Lensmannen er også skeptisk til drikkekulturen i det som egentlig er en matfestival, og mener festivalen har fått et noe frynsete renommé.

– Det er så mye regelrett fyll og overstadig berusede personer, at vi må lukke øynene for veldig mye. Det som skulle være en hyggelig matfestival har mer og mer blitt litt sånn akevittfestival i folks omdømme og uttale, og det synes vi er uheldig, sier lensmannen.

Håvard Halvorsen er ikke enig i beskrivelsen:

– Det er ikke noe mer fyll på rakfiskfestivalen enn det er på en vanlig fredags eller lørdagsfest. Det er bare antall publikummere som er forskjellig, sier han.

Nå er han klar for festivalstart, og føler seg trygg på at sikkerheten er godt ivaretatt når 30.000 skal besøke rakfiskfestivalen i løpet av helga.

– Det går veldig bra. Jeg føler at vi har ivaretatt sikkerheten så godt vi kan med det samarbeidet vi har med poltiet, i tillegg til at vi leier inn profesjonelle vakter, sier Halvorsen.