Hopp til innhold

Ny vaksine kan bli framtidas hiv-våpen

- Jeg har aldri sett bedre data noen gang innenfor dette feltet, sier hiv-forsker Dag Kvale.

Vaksine (Illustrasjonsfoto)

En ny hiv-vaksine har gitt oppsiktsvekkende resultater på aper.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Dag Kvale

- Et etterlengtet gjennombrudd. Slik beskriver forsker Dag Kvale forsøkene med den nye hiv-vaksinen.

Foto: Universitetet i Oslo

En ny type forebyggende vaksine mot hiv-lignende virus vekker nå oppsikt i forskermiljøene. Etter mange år med mislykkede varianter, har forskere endelig klart å fremstille en vaksine som kan gi langtidsbeskyttelse mot det alvorlige viruset hos aper.

Den nye studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

- Dette kan markere et klart skifte innenfor forebyggende hiv-vaksiner, også for mennesker, sier den norske hiv-forskeren Dag Kvale til NRK.no.

Benytter herpes-virus

De siste årene har flere forskermiljøer brukt såkalte «virus-vektorer» i utviklingen av hiv-vaksine. Det vil si at man planter DNA fra hiv-virus inni et annet virus.

Et friskt immunsystem vil først lære seg å gjenkjenne og deretter bekjempe både den ufarlige virusvektoren og samtidig hiv.

Så langt har man imidlertid hatt dårlige resultater med denne metoden i forsøk på aper.

- Det nye med vaksinen som professor Louis Picker og hans medarbeidere har fremstilt, er at de bruker et herpesvirus som «vektor» i stedet for en type luftveisvirus som man oftest har prøvd tidligere, forklarer Dag Kvale.

Forskjellen mellom disse vektorvirusene er at immunforsvaret utrydder luftveisvirus, mens alle typer herpes-virus forblir i kroppen resten av livet og må aktivt holdes nede av immunapparatet.

Typen som er brukt i den nye vaksinen har smittet og bæres allerede av de fleste voksne mennesker, men gir ikke sår og blemmer.

- Herpesvirusene får immunforsvaret til konstant å bruke mye krefter på holde dem i sjakk. Det vet alle som har gjentatte tilbakefall av forkjølelsessår eller genitalherpes, sier Kvale.

- Denne responsen er tydeligvis svært gunstig i en vaksine, fordi man her også har fått immunforsvaret til å huske hiv-molekylene, fortsetter han.

- Enorm forbedring

Vaksinen er testet på såkalte rhesus-aper, og viruset forskerne har vaksinert dem mot og senere forsøkt å smitte dem med, er sjimpanse-varianten av hiv.

- Over halvparten av apene fikk en uventet og nesten fullstendig kontroll mot hiv-infeksjonen, og dette er kanskje det mest oppsiktsvekkende funnet. Etter hvert vil man forhåpentlig også forstå hvorfor resten av apene ikke fikk komplett beskyttelse, sier Kvale.

- Dette kan være starten på en helt ny æra i bekjempelsen av den enorme hiv-epidemien som pågår, og markerer et etterlengtet gjennombrudd i vaksine-feltet som jeg har fulgt fra starten, fortsetter han.

Kvale understreker imidlertid at det selvsagt er et stykke fra sjimpanse til menneske, men at oddsene nå omsider har økt.

- Men det er opplagt at man nå omsider går i riktig retning, sier han.

En ny generasjon vaksiner

Forskerne har i mange år forsøkt å lage en vaksine som kan forhindre hiv-smitte og få epidemien under kontroll.

- I starten forsøkte man å fremstille en tradisjonell vaksine, det vil si at vaksinen bestod av døde hiv-virus. Men slike vaksiner utløste en annen type immunitet, som viste seg å være totalt unyttige, forteller Kvale.

Vaksiner med virus-vektorer har åpnet for en helt ny generasjon vaksiner mot infeksjoner og kreft. En del er allerede til uttesting og vil etter hvert nå markedet.

- I løpet av en tiårsperiode vil det nok være flere slike vaksiner i allminnelig bruk, tror Kvale.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)