Hopp til innhold

Stortingsrepresentant: – Man må vite at hiv smitter flere enn narkomane og prostituerte

Høyres Sveinung Stensland refser helsevesenet for mangelfull kunnskap og dårlige holdninger etter NRKs historie om HIV-smittede Camilla Tobekk.

Sveinung Stensland
Foto: Thomas Halleland / NRK

– Helsepersonelloven er krystallklar. Som helsepersonell har du en selvstendig plikt til å holde deg oppdatert. Hvis man ikke vet at hivpasienter kan bli smittet uten å være sprøytenarkoman eller prostituert, så har man en vei å gå på kunnskapssiden, sier Stensland (H), som er nestleder i Stortingets Helsekomité.

Uttalelsen fra Sveinung Stensland kom på bakgrunn av en sak NRK lagde om småbarnsmoren, Camilla Tobekk (36) som har levd med hiv i 10 år.

Camilla har flere ganger opplevd manglende kunnskap og fordommer i helsevesenet.

– En gang var jeg hos legen med ryggproblemer, og ble spurt om jeg gikk på noen medisiner. Jeg fortalte at jeg tok medisiner for hiv. Da fikk jeg spørsmål om jeg var prostituert eller narkoman, forteller Tobekk.

- Aids er ikke en dødsdom

Stensland blir opprørt av historien.

– Selv om enkelte grupper har større risiko for å bli smittet med hiv, betyr det selvsagt ikke at at alle som smittes tilhører disse, sier Stensland.

Han mener en opplyst debatt vil hjelpe på de holdningene folk har.

– Det går an å leve normale liv med hivsmitte. Man kan ha et aktivt sexliv, stifte familie og få barn. Aids er ikke en dødsdom, sier Stensland.

– Kan hindre folk fra å teste seg

Seksjonsleder ved Olafiaklinikken, Nordens største klinikk for testing av seksuelt overførbare infeksjoner og hiv, Sindre Ringvik, forteller at Camilla Tobekks opplevelse ikke er unik.

Sindre Ringvik

ALVORLIG: Seksjonsleder ved Olafiaklinikken, Sindre Ringvik mener det er alvorlig at hivpasienter fortsatt blir møtt med fordommer.

Foto: PRIVAT / PRIVAT

– Det er ille at pasienter også i 2016 skal være nødt til å møte mangelfull kunnskap og fordommer rundt denne infeksjonen innenfor helsevesenet, sier Ringvik.

Han mener mangel på kunnskap og fodommer rammer enkeltpersoner som kvier seg for å teste seg mot viruset.

– I et folkehelseperspektiv er det svært viktig å avdekke om en person er smittet eller ikke. Det er viktig å unngå at personer kan videreføre infeksjonen, sier Ringvik.

Kari Sollien

RESPEKT: Også folk med HIV må behandles med respekt av Helsevesenet, mener leder i Allmennlegeforeningen. Kari Sollien.

Foto: Legeforeningen

Leder i Almennlegeforeningen, Kari Sollien, presiserer at folk skal møtes med respekt av helsevesenet, og synes historien til Camilla Tobekk et trist.

– I noen situasjoner kan det være relevant å stille spørsmål som oppfattes som intime, men vi tenker selvfølgelig at alle skal behandles på en skikkelig, respektfull og ordentlig måte, og det gjelder også hiv-pasienter.

Flere saker fra Innlandet

juliana i bil.jpg

Kraftige reaksjonar etter at student blei kasta ut av landet: – Stivna byrå­kratisk dusteri