Hopp til innhold

Slik stresser du ned

Vokser livet deg over hodet? Disse rådene kan gi deg et bedre liv.

Stress
Foto: Sinar 2

1. Lær deg å si nei

Det trenger ikke være positivt å være et ja-menneske. Hvis man har problemer med å si nei, har man også problemer med å sette grenser for arbeidsmengde, ansvar og tidsbruk.

Kjenn etter: Hvorfor sier du ja? Er det bare fordi du synes du bør? Det er bare du selv som kan kjenne dine egne grenser - du kan ikke forvente at sjefen, vennegjengen eller ungene skal gjøre det for deg.

2. Be om hjelp

Dersom du stadig føler deg stresset og hverdagen virker uoverkommelig: Be om hjelp!

Er det for mye på jobb, kan du ta dette opp med sjefen din eller kolleger for å få hjelp til å vurdere hva du MÅ gjøre, hva som kan vente og eventuelt hva andre kan gjøre for deg.

Tar privatlivet overhånd, gjør det samme. Hva MÅ gjøres, hva kan kuttes ut og hvor kan du fire på kravene? Be familie og venner om hjelp hvis du trenger det - de gjør det ofte gjerne, bare de vet hva du trenger.

3. Skru av telefonen og pc-en

Er du blant dem som er tilgjengelig for arbeidsplassen eller som hobbypsykolog for vennene dine hele døgnet? Skru av telefonen og pc-en av og til! Verden går ikke under selv om du har noen timer "offline".

4. Få bukt med e-posten

Undersøkelser viser at stressnivået i kroppen øker hver gang vi får en e-post. Mange sliter med overfylte innbokser og vet ikke hvor de skal begynne.

Ta kontroll! Skru av meldingen som viser at du har ny og ulest post. Sjekk heller innboksen på faste tider i løpet av dagen, og aldri midt i en god arbeidsøkt.

Har du hver dag en nesten uoverkommelig mengde ny e-post? Gjør en grovsortering før du går løs på bunken. Les først post fra dem som trenger tilbakemelding fra deg for å gjøre jobben sin. Resten skummer du og sletter over en lav sko. Bruk bare tid på å svare der du må.

Sett opp en regel i innboksen slik at du får e-poster i en egen mappe hvis du bare står i kopi-feltet. Disse forventes du ikke å svare på.

5. Stopp helt opp

Nesten alle blir stressa av og til uansett hvor flinke de er til å planlegge og å sette grenser for seg selv. Når du merker at du er stresset, bør du stoppe helt opp. "Frys" situasjonen. Trekk pusten dypt og tell sakte til fem. Pust sakte ut mens du teller til fem en gang til. Når du konsentrerer deg om pusten, får du avstand til følelsene dine.

6. Sett av tid til egne behov

Sørg for at hverdagen inneholder avkobling. Sett av tid til å være sosial, trene, meditere eller andre ting som gjør deg glad. Alle trenger noe tid for seg selv, til å gjøre ting som bare er hyggelig.

Les også: Meditasjon mot stress

7. Sov godt

Søvnproblemer kan være et stressymptom, og samtidig er god og nok søvn viktig for at du skal takle et aktivt liv. Omkring en tredjedel av oss har søvnproblemer i perioder, men det finnes mange gode råd: Problemer med å sove?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)