Hopp til innhold

Her får de vite pappas mørke hemmelighet

Her avslører 80 år gamle Arne Lund den sjokkerende hemmeligheten han har båret på hele livet for sine seks døtre. Læreren fra Troms forteller på dødsleiet at han har vært agent for USA og har skutt og drept tre sovjetiske grensevakter på 1960-tallet.

Lund 7

Her får Arne Lunds seks døtre for første gang høre faren fortelle at han drepte tre sovjetiske grensevakter under et hemmelig oppdrag under den kalde krigen. NRK-journalist Morten Jentoft, som gjorde intervjuet med Lund på dødsleiet, sitter til høyre.

Foto: Bjørn Molstad / NRK

Hele livet hadde Arne Lund fra Sappen i Nordreisa holdt hemmeligheten om at han var USA-agent skjult for de seks døtrene sine. Han fortalte aldri om at det gikk galt på den siste turen, og at han skjøt og drepte tre sovjetiske soldater.

Men fem dager før han døde fortalte han hele historien til NRK.

– Jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte gjøre det, sa han til NRK.

Da NRK viste opptaket av faren for døtrene hans tidligere denne måneden, reagerte de sterkt. Flere begynte å gråte da de forsto hvilke livsfarlige oppdrag han hadde vært med på.

– Vi ante ingen ting om dette, sier en av døtrene, Hilde Lund.

– Da vi var små hendte det ofte at far satt ute i fjøset og gråt. Vi forsto jo aldri hvorfor. At han som skulle være den sterkeste i familen gråt så mye. Han sa aldri hvorfor. Jeg tror han har hatt det veldig tungt, sier hun.

Arne Lund

NRK-journalist Morten Jentoft gjorde det siste intervjuet med Arne Lund fem dager før han døde. Det var da han fortalte om hva han hadde vært med på under den kalde krigen.

Døtrene er sikre på at han snakker sant når han forteller om agent-turene inn i Sovjetunionen under den kalde krigen.

– Ville du ha løyet om at du har drept noen når du vet du skal dø, spør Hilde Lund, som sammen med sine søstre tror det var en lettelse for faren å fortelle denne historien før han døde.

– Rekruttert av USA

Døtrene kjente bare en far som i perioder hadde vært preget av angst og et vanskelig gemytt.

Arne Lunds historie er første gang en nordmann forteller offentlig om noen av de mest dramatiske operasjonene under den kalde krigen i nord.

Det var rundt 1950 de første agentene ble sendt over grensen mellom Norge og Sovjetunionen, for å finne ut hva som skjedde inne i det store og hermetisk lukkede imperiet i øst. Da sovjetiske styrker i 1944 frigjorde deler av Finnmark og knapt et år seinere trakk seg tilbake, trodde mange at vi gikk inn i en ny tid med åpenhet og kontakt over grensene på Nordkalotten.

Men slik skulle det ikke gå. Jernteppet senket seg over Europa, og i 1949 ble NATO dannet, med Norge som et av medlemmene. Europa var delt i en sovjet-dominert Østblokk og et Vest-Europa dominert av USA.

Arne Lund var født i 1932, og valgte som mange nordnorske ungdommer å utvide militærtjenesten med et underoffiserkurs. Han ble sersjant og etter hvert fenrik innenfor artilleriet, Bergartilleri-bataljon 3 med base i Narvik.

Men mens han var på en øvelse på Hjerkinn var det en amerikansk offiser som kontaktet ham og spurte om han kunne være interessert i et spesialoppdrag nordpå.

Lund 2

Arne Lund ble vervet som agent for USA under den kalde krigen. Her er han fotografert etter at agentvirksomheten hans var over.

Foto: Privat

– Han sa at det var oppe i Finnmark. Han sa at det handlet om å ta med noe utstyr over grensen til Finland. Det var slik det begynte alt sammen, sa Arne Lund i intervjuet med NRK like før han døde.

Lund var den gangen i svært god form og i tillegg utstyrt med et lyst hode. Hans oppvekst med naturen utenfor stuedøren i den vakre Reisadalen, var nok også en viktig faktor da den amerikanske offiseren, med norske medhjelpere, valgte nettopp ham for denne type oppdrag.

Kona mistenksom

Men Arne Lund var den gangen uten fast jobb. Derfor skaffet «oppdragsgiverne» ham en lærerjobb der han kunne være lærer og der det ikke vakte så stor oppsikt blant kollegaene at han ble borte et par uker.

– Det ble alltid ordnet med vikar for meg, eller jeg selv ordnet dette, sa Arne Lund, som i rundt 10 år var lærer på Uløya i Skjervøy kommune.

– Men hva sa din kone til deg når du plutselig ble borte i ukesvis?

– Ja, det var et godt spørsmål. Hun ble selvfølgelig mistenksom, men jeg sa bare at jeg skulle på kurs. Kurs var også den offisielle forklaringen jeg ga til andre som spurte.

Sju turer over grensen

Arne Lund sa han gjorde sju turer via Finland inn i Sovjetunionen med «utstyr». Beskjeden om at han skulle ut på oppdrag kom alltid i form av et brev om at nå måtte han ta «en tur».

Han reiste med hurtigruten til Hammerfest, der han gikk bort til en bestemt butikk. Der møtte han også noen ganger sin amerikanske kontaktperson, og han fikk utlevert en pakke han skulle ta med seg. Så reiste han med vanlig rutebuss via Karasjok til Ivalo i Nord-Finland. Fra Ivalo gikk så turen østover, i retning Virtaniemi og Raja-Jooseppi.

Den siste biten måtte han gå til skogs. I grenseområdet hadde han fått nøye instruksjoner om å orientere seg etter telefon- eller strømstolper.

– Så traska jeg innover der til så og så mange stolper. Og der måtte du ikke ta feil, og det gjorde jeg jo ikke. Der skulle jeg gå så og så mange skritt fra den telefonstolpen, og det var veldig viktig. Stedet var sjekket på forhånd, slik at det ikke var vanskelig å finne det. Der skulle jeg bare grave ned pakken og lage en naturlig overbygning.

– Så du merket den ikke på noen spesiell måte?

– Nei, ingenting.

– Vet du hva som kan ha vært i boksen som du gravde ned?

– Jeg tror det må ha vært dollar, sier Lund.

Arne Lund hadde med seg tang til å klippe hull i grensegjerdet og våpen hvis han skulle komme opp i farlige situasjoner. Han hadde både en tysk Luger og en lydløs pistol i sekken, i tillegg til mat.

Han var aldri lenge over grensen, høyst vel et døgn.

– Jeg var egentlig ikke redd. Og jeg var ung og hadde pågangsmot og stolte på våpnene jeg hadde med. Og så var det jo litt penger å tjene også, sa han.

Lund-familien 4

Arne Lund hadde seks døtre - ingen av dem hadde anelse om hemmeligheten hans. Fortellingen fra dødsleiet kom som et sjokk.

Foto: Bjørn Molstad / NRK

Men på spørsmål om hvor mye penger han tjente, ville Arne Lund ikke gi noe svar. Finske statsborgere som ble vervet av agenter fikk utbetalt fra en til to årslønner for å gjøre en etterretningstur over grensen. Arne Lund bekreftet også at det var en god del penger å hente for en fattig lærer og bondesønn som han.

Drepte tre russere

Men på den siste turen gikk det altså galt. Da han skulle gå tilbake gjennom grensegjerdet støtte han plutselig på tre sovjetiske soldater. De holdt på å reparere et hull i gjerdet, og hadde lagt våpnene fra seg.

Arne Lund vurderte det slik at han ikke hadde noe annet valg enn å skyte først, og han brukte den lydløse pistolen han hadde med seg.

– Hvor mange skudd skjøt du?

– Jeg skjøt i alle fall to skudd på hver. Jeg tror ikke de døde med en gang. Øynene deres har forfulgt meg hele livet, sier han.

Arne Lund er den første nordmannen som offentlig står fram og forteller om at han har vært med på etterretningsoperasjoner inn i Sovjetunionen. Han hadde som alle et taushetsløfte, men valgte å fortelle om det han hadde vært med på rett før han døde, for at det skulle bli en del av norsk historie.

Ubekreftet

Det har vært vanskelig å få bekreftet fra offisielle kilder det han har vært med på. Den tidligere sjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs kontor i Oslo, Rolf Mowatt-Larssen sier likevel i en samtale med NRK at han ikke kjenner til den konkrete historien, men finner den «ikke usannsynlig».

– CIA hadde en rekke operasjoner inn i Nordvest- Russland under den kalde krigen, det er kjent fra før. Og det Arne Lund forteller virker svært troverdig, sier den pensjonerte amerikanske etterretningsmannen.

Heller ikke i Russland er det mulig å få bekreftelse på det Arne Lund har fortalt. Men den kjente forfatteren og historikeren Mikhail Oresjeta sier til NRK at han tror det må ha vært noe slags lytteutstyr i den esken som Arne Lund grov like over grensen. Oresjeta forteller også at den sovjetiske etterretningstjenesten KGB rundt 1980 fant lytteutstyr i nærheten av en sambandslinje som gikk fra grenseområdet mot Norge østover til Murmansk. Det var utstyr som stammet fra NATO sier han.

Arne Lund døde på Sonjatun helsesenter i Nordreisa 15. februar, i år. Historien hans vises i Brennpunkt-dokumentaren «Agentens skriftemål» på NRK1 klokken 2125 i kveld.