Hopp til innhold

– Trist at barna kan miste dette

Et syttitalls barn og unge fra Buskerud står i fare for å miste musikkopplæringstilbudet de har hatt i 18 år.

Musikkopplæring med Liv Andersen på Ringerike Sommersymfoni

MISTER STØTTE: 75 barn og unge på Ringerike Sommersymfoni - det såkalte Klækkenkurset - står i fare for å miste tilbudet de har hatt i 18 år. Årsaken er at Buskerud fylkeskommune har trappet ned støtten og kommer til å fjerne den i løpet av de neste to årene. Liv Andersen frykter for framtida til norske musikere.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det gjelder å holde tunga rett i munnen når man skal tangere ethvert musikkinstrument, og det er slett ikke lett å håndtere en fiolin når du er fem år. Men øving gjør mester, og det er nettopp det som er poenget med sommertilbudet til 75 barn og ungdommer i Buskerud.

Hver sommer kommer de sammen på Klækken på Ringerike og kurses. Der spiller musikerspirene sammen i det som har fått betegnelsen Ringerike sommersymfoni.

Men nå kan det bli slutt, sier Liv Andersen, som er fiolinlærer og leder av kurset.

Mister offentlig støtte

Buskerud fylkeskommune har nemlig trappet ned støtten, og vil fjerne den helt i løpet av de neste to årene.

– Det føles så trist, fordi etter 18 år har vi bygd opp noe som gir stor glede og nytte for barna. Vi vet at Norge trenger musikkutdanning, og dette er et tilbud som gjør det mulig å rekruttere musikere til et profesjonelt nivå, sier Andersen.

Musikkundervisning på Ringerike Sommersymfoni

FÆRRE ØVINGSTIMER: Med opptil fem dager i uka får elevene ved Ringerike Sommersymfoni god anledning til å få spillingen til å sitte. Vanskeligere økonomi kan få konsekvenser for den musikalske utviklingen av norske jenter og gutter, ifølge kurslederen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

I fjor fikk kurset tilført 75 000 kroner. Dette året ble det 50 000, mens neste år kommer den siste støtten i form av 25 000 kroner.

– Etter det får vi ikke mer, og da skal vi feire 20-årsjubileum, sier hun.

Havner utenfor

Fylkeskommunen begrunner vedtaket med at kurset er et tilbud innenfor det frivillige fritidsmusikklivet, som Buskerud fylkeskommune ellers ikke støtter utenom gjennom musikkorganisasjonene.

Leder av Hovedutvalget for Kultur i fylkeskommunen, Tom Erik Hauger, sier det er betydelig mindre midler å dele ut nå, og at de må snu hver sten fremover.

– Fylket har fått ti millioner kroner mindre fra staten til utviklingstiltak. Da er vi nødt til å stramme inn. Vi bruker faktisk veldig mye penger på dette, og det er ikke snakk om å kutte hodet av denne type tilbud, men redusere tilskuddet, sier han.

Det er det ikke sikkert ni år gamle Solveig Kristiane Fossum forstår noe av. Hun vet bare at dette er noe hun vil være med på.

– Det er veldig, veldig, veldig, veldig, veldig, veldig, veldig, veldig gøy å spille fiolin. Jeg kan gjøre det hele tiden, og gleder meg til neste kurs med en gang jeg drar fra det, sier hun.

Les også:

Tar bort verdifull øving

Da sommersymfonien startet opp, fikk kurset oppstartsmidler for å senke terskelen, slik at også barn fra lavinntektsfamilier ville ta i bruk tilbudet.

– Da vi fikk beskjed om at de kutter støtten tenkte jeg umiddelbart at dette klarer vi ikke å gjennomføre. Vi hadde allerede engasjert alle lærere, og elevene hadde fått beskjed om at de har fått plass. Nå gikk regnskapet heldigvis opp i år, men nå er jeg bekymret over at vi må øke kursprisen for å komme i null, sier Liv Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jente på fiolinopplæring ved Ringerike Sommersymfoni

KREVENDE: Det kan ende med nedleggelse av hele sommersymfonien uten den offentlige støtten fra Buskerud fylkeskommune. Da kan det bli vanskeligere å få øvd skikkelig på instrumentet sitt, mener fiolinlæreren. Her sees en av elevene fra kurset denne sommeren.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Kirsti Liodden er mor til fem av dem som er på sommersymfonien. Hun mener tilbudet betyr mye for barna.

– Det har betydd veldig mye for spillegleden og utviklingen hos barna. Vi var her første året i fjor, og de to guttene mine øvde nærmest hvert tredje minutt i flere måneder. Tre av barna mine begynte å pakke til Klækkenkurset allerede i mars, ler Liodden.

I tillegg til at det kan bli dyrere, er fiolinlæreren bekymret over hvor ofte de håpefulle får spille. Til vanlig går barna på kulturskole, forteller hun. Der har de én spilletime, og kanskje også et orkester, som alt må øves på hjemme.

– Hos oss får de spilletimer daglig fire-fem dager i uka, som gir en uvurderlig mengdetrening. Det øker motivasjonen og nivået på de musikalske prestasjonene, ifølge Andersen.