Hopp til innhold
Kommentar

Spenningen må opp

Det er for få søvnløse netter for norske fotballfans. Betydningsløse kamper er fotballens største problem i 2014.

Viking - Molde 2014

Moldes Bjørn Bergmann Sigurdarson og Mattis Mostrøm kunne juble for seriegull fire runder før slutt. For Viking og Kristoffer Haugen ble siste del av sesongen fullstendig begredelig - uten at det hadde noen konsekvenser for lagets plass på øverste nivå i norsk fotball.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Når norsk toppfotball sender ut pressemelding om at pilen har snudd for norsk fotball, har de sitt på det tørre. Publikumstallet i Eliteserien har faktisk økt med to prosent. Men skal økningen bli av det mer betydelige slaget, kan ikke store deler av sesongen framstå som en haug med treningskamper.

Dette vet også norsk toppfotball. Det er en grunn til at de jobber med saken og har fått selskapet Hypercube til å gjennomgå den norske seriemodellen. Om norsk supporterallianse hadde bestilt en lignende rapport, måtte konklusjonen blitt den samme: Noe må gjøres.

For det eneste sportslige argumentet for å dra på fire av kampene i Eliteserien i går var at det er en stund til neste kamp.

LES OGSÅ: Dette hugsar vi frå Eliteserien 2014

Kamper helt uten betydning

Selv var jeg på Vålerenga-Start og i regntungt høstvær var det ikke spesielt vemodig å ta farvel med nok en fotballsesong. Begge lagene var blant dem som ikke hadde noe som helst å spille for (sett fra en tilskuers synspunkt). Ti av lagene var trygt plassert midt på tabellen før gårsdagens runde, Molde var for lengst seriemester, og Sandnes Ulf var sjanseløse i bunnen.

De tre siste ukene har i stor grad vært en transportetappe mot fotballferien.

Andreas Stabrun Smith, fotballkommentator i NRK

Resultatet? Halvparten av de åtte kampene var helt uten betydning. I de to foregående rundene var situasjonen den samme. De tre siste ukene har i stor grad vært en transportetappe mot fotballferien.

Min påstand er: Dette går utover kvaliteten på spillet.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Mer spenning kan gi høyere nivå

På Ullevaal kunne Vålerenga opplyse at det var 7583 tilskuere. De som var der vet at det reelle tallet var omtrent halvparten. Det var rett og slett glissent – og det har det vært på Ullevaal en stund nå. Det er grunn til å tro at flere hadde funnet veien til tribunen om det var noe å spille for – i Oslo og andre steder.

Neste år er det 30 år siden Rosenborg slo Lillestrøm 1-0 i ren seriefinale på Lerkendal. I samme serierunde var seks lag involvert i kampen for å unngå å bli med fortapte Eik ned fra øverste nivå i norsk fotball.

Det ville hevet nivået om det virkelig stod noe på spill, helg etter helg etter helg.

Andreas Stabrun Smith, fotballkommentator i NRK

Det var bare tolv klubber i øverste divisjon på den tiden – og av slikt blir prosentandelen viktige kamper høyere. Det kunne lokket flere til stadion i 2014 også. Og ikke minst: Det ville hevet nivået om det virkelig stod noe på spill, helg etter helg etter helg. Lidenskapen vil naturligvis smitte over på spillerne. De får en grunn til å yte litt ekstra. Da vil de over tid heve sitt maksnivå og norsk fotball blir litt bedre.

Det hevder jeg selv om jeg vet at Norge ikke var spesielt store på fotballkartet i 1985 heller.

Noe må gjøres - men hva?

Å gå tilbake til den gamle tolvlagsserien er nytteløst. Sesongen blir for kort med 22 kampers serie. Men noe må gjøres for å få opp spenningen i norsk fotball.

Å gå tilbake til den gamle tolvlagsserien er nytteløst.

Andreas Stabrun Smith, fotballkommentator i NRK

Noe som får publikum tilbake på kamp. Og som gjør at norske fotballfans ikke sover så godt.

Ikke før sesongen er over og vi drømmer søtt om nye, intense oppgjør med lykkelig utfall for vårt lag.

PS! Et par av de gode nasjonene i VM har helt andre seriesystemer enn vi er vant til. Belgia er nevnt i forbindelse med rapporten som ble lagt fram forrige uke. Et annet eksempel er Costa Rica. De spiller tolvlagsserie – to ganger i året! I likhet med Belgia kom de til kvartfinale i VM. Jeg bare nevner det.