Hopp til innhold

Et fantastisk syn for astronautene

Synes du nordlyset er et imponerende skue sett fra bakken? Astronautene på den internasjonale romstasjonen kan skrive under på at det ikke er mindre fantastisk sett fra 350 kilometers høyde.

nordlys sett fra verdensrommet

Bildet av Aurora borealis ble tatt av astronauter på ISS den 29. mai i år. Det vi kjenner som nordlys, kalles også Aurora Australis, eller sørlys, på andre siden av kloden.

Foto: ISS/NASA

Bildet er tatt av mannskapet på den internasjonale romstasjonen (ISS) under en solstorm i slutten av mai.

Ifølge NASA befant romstasjonen seg på det tidspunktet over det sørlige Indiske hav, i 350 000 meters høyde. Det er med andre ord «sørlyset» astronautene foreviget denne gangen. Solstormen genererte imidlertid også flott nordlys over den nordlige halvkule, men årstidens lyse netter gjorde sitt til at dette ikke var særlig synlig for oss i Norge.

Les også: Sjekk det nordlyset!

Slik oppstår fenomenet

Ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter oppstår nordlys når skyer av gass fra sola kolliderer med jordens magnetosfære. Partiklene som klarer å trenge seg igjennom magnetfeltet, ledes inn mot polene til områdene som kalles «nordlyssonen».

Når partiklene etter hvert treffer atmosfæren kolliderer de med oksygen- og nitrogen-atomer, som deretter sender ut grønt, rødt, hvitt, blått eller gult lys på himmelen.

Les også: Nordlys flere steder sørpå

(Artikkelen fortsetter under bildet)

nordlys sett fra verdensrommet

Dette bildet ble tatt fra romfergen Discovery, og viser hvilket spektakulært syn som ventet astronautene i verdensrommet.

Foto: NASA

Større aktivitet

I april var det uvanlig mye nordlysaktivitet over både Nord-Norge og Sør-Norge. NRK.nos lesere tok flere flotte bilder av fenomenet, som var veldig aktivt på nattehimmelen i slutten av påsken.

Ifølge Jan Myrheim, professor i fysikk ved NTNU, er solaktiviteten nå iferd med å ta seg opp igjen etter noen års hvile.

Les også: Fantastisk nordlys over Nordland

–I de siste årene har det vært veldig lite solaktivitet som resulterer i mindre nordlys på himmelen, men nå kan vi se en kraftig økning på aktiviteten. Om noen år vil nordlyset bli et vanlig syn, uttaler Myrheim til NRK Nordnytt.

nordlys sett fra verdensrommet

På dette bildet ser vi nordlyset danse over de baltiske landene, med månen i bakgrunn.

Foto: NASA
nordlys sett fra verdensrommet

Dette bildet ble tatt av astronaut Don Pettit om bord på ISS i 2003, og viser nordlyset over den nordlige halvkule.

Foto: NASA