Hopp til innhold

Ungdom i Taiwan frykter Kina – og diktaturet

BEIJING (NRK): Studentene i Taiwan lover å avslutte okkupasjonen av landets nasjonalforsamling, mot at politikerne har lovet å gjennomgå en omstridt handelsavtale som er inngått med Kina.

Studentprotest mot avtale med Kina i Taiwan

'Taiwan er ikke til salgs' står det på plakatene til studentene som frykter at Taiwan skal bli slukt opp av Kina gjennom handel, oppkjøp og turisme.

Foto: Mandy Cheng / Afp

Studentdemonstrasjonen har sterk støtte i befolkningen i Taiwan, som frykter at Kina kan få for stor innflytelse.

I Taiwan blir ungdommen – og særlig studentene – sett på som landets moralske samvittighet.

Det var studentene som for 20 år siden sto i spissen for kampen for demokrati, etter at landet hadde vært et diktatur under Chiang Kai-shek og hans sønn siden 1949.

Nå mener studentene at dette unge demokratiet er truet, fordi dagens president har inngått en handelsavtale med Kina som ingen helt har oversikten over.

Frykter Kinas «soft power»

Ma Ying-jeou ble valgt med knapp margin ved presidentvalget i 2012. Siden har hans popularitet i befolkningen dalt, og er nå nede på et nullpunkt.

En av grunnene er hans politikk overfor det store nabolandet Kina.

Taiwan studentdemonstrasjon

Studentenes protestleder Chen Wei-ting mens han holder en appell under demonstrasjonene mot handelsavtalen mellom Taiwan og Kina. Titusener av taiwanesiske demonstranter tok til gatene i Taipei 30. mars for å presse president Ma Ying-jeou til å trekke tilbake handelsavtalen med Kina.

Foto: Mandy Cheng / Afp
Wang Jin-pyng, lederen av nasjonalforsamlingen i Taiwan

Lederen av nasjonalforsamlingen Wang Jin-pyng møtte studentene utenfor bygningen tidligere denne uken.

Foto: Mandy Cheng / Afp

President Ma har gjennom hele sitt virke forsøkt en positiv tilnærming til Kina, både når det gjelder handel og muligheter for gjensidig besøk mellom de to landene. Men stadig flere taiwanere har blitt skeptiske til kinesernes økende innflytelse over næringslivet i Taiwan – og til det økende innrykket av kinesiske turister.

Viktigste grunn til denne skepsisen er at man frykter det er en måte Kina kan oppnå sitt mål om å «gjenforene» Taiwan med resten av Kina – ved å bruke «soft power» i stedet for militære midler.

En anti-Kina bevegelse

Kina og Taiwan skilte lag i 1949 da Mao Zedongs kommunisttropper jaget nasjonaliststyrkene til Chiang Kai-shek over Taiwanstredet, hvor de etablerte sitt nye hovedkvarter.

Begge diktatorer hevdet at de representerte hele Kina, et syn Taiwans nasjonalforsamling har forkastet etter at demokratiet ble innført.

Det kommunistiske styret i Beijing mener fortsatt at Taiwan kun er en provins i Kina, som snarest må «komme hjem» til moderlandet.

Den tidligere diktator Mao truet flere ganger med å gjennomføre denne «tilslutningen» med militære midler, men Taiwan klarte å motstå presset – i hovedsak på grunn av sin forsvarspakt med USA.

Dagens kommunistledere har samme målsetting, men benytter seg av fredeligere midler som økt handel og nære forbindelser til politikere fra Taiwans regjeringsparti.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Studenter okkuperer nasjonalforsamlingen i Taiwan

I tre uker har studenter hatt tilhold i nasjonalforeningens plenumssal mens de folkevalgte er henvist til å befinne seg utenfor bygningen.

Foto: Mandy Cheng / Afp

Frykter for arbeidsplasser og ytringsfriheten

18. mars stormet en gruppe studenter Taiwans nasjonalforsamling og har holdt salen okkupert siden.

Formålet med protesten var å hindre at politikerne vedtok en avtale med Kina som vil tillate frihandel innenfor serviceyrker som bank og finans, internetthandel, helse og omsorg – og ikke minst medier.

Studentene mente at avtalen var inngått uten de rette demokratiske prosedyrer, at vilkårene ikke var åpne og offentlige og ikke minst at den vil kunne ødelegge Taiwans egne bedrifter og institusjoner.

Mange frykter at Taiwans egen industri på serviceområdet vil bli utkonkurrert, med tap av tusenvis av arbeidsplasser som resultat.

Den viktigste grunn til skepsisen er at mange frykter dette er en måte Kina kan oppnå sitt mål om å «gjenforene» Taiwan med resten av Kina – ved å bruke «soft power» i stedet for militære midler.

Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent

Men enda viktigere er frykten for ytringsfriheten; at medienes frihet kan bli truet, ved at de blir kjøpt opp av bedrifter fra Kina og deretter starter med tung selvsensur i alle saker som angår Kinas kommunistmyndigheter og forholdet mellom Kina og Taiwan.

Studentene viser til Hong Kong og den tragiske innsnevringen av ytrings- og pressefriheten gjennom de siste årene – nettopp gjennom at mediene ble kjøpt opp av eiere som var kontrollert av eller har sympatier med kommunistmyndighetene i Beijing.

Studentene har støtte blant folket

Studentokkupasjonen av parlamentet i Tapei er den kraftigste anti-Kina-demonstrasjonen på svært mange år. Og den har sterk støtte i resten av befolkningen.

Meningsmålinger viser at nærmere halvparten av befolkningen støtter studentenes aksjon og motsetter seg handelsavtalen, mens bare en femtedel vil ha en slik avtale med Kina.

I Taiwan peker kommentatorer på at dette kan gi vind i seilene til dem som ønsker at øya skal erklære seg som en uavhengig stat, og dermed bryte alle formelle bånd til Kina.

En slik selvstendighetserklæring fryktes av makthaverne i Beijing. Så lenge Taiwan kaller seg Republic of China, håper de å kunne lokke og true den «bortkomne» provinsen «hjem» igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Taiwan China Protest

En student demonstrerer mot Taiwans handelsavtale med Kina. Bak ham er en plakat av Taiwans omstridte president Ma Ying-jeou, som sammenlignes med en diktator i sin iver etter å ha forbedre båndene til Kina.

Foto: Chiang Ying-ying / Ap

Blant de unge er det stadig færre som ser på seg som kinesere, og som ønsker en tilslutning til fastlands-Kina.

– Våre politiske systemer er forskjellige, og gjør oss til to helt ulike land. Her i Taiwan kan vi bruke stemmeretten vår, men der borte i Kina har de ikke lov til å stemme, sa studenten Chang Yu-hsiang til NRK da vi besøkte landet i forbindelse med presidentvalget for to år siden.

Et utsagn som har stadig sterkere gjenklang i den øvrige befolkningen, hvor flertallet nå regner seg å tilhøre et eget folkeslag: taiwanere.

Studentene som nå forlater den okkuperte nasjonalforsamlingen regner det kun som en delseier at de nå har oppnådd om en avtale om at handelsavtalen skal opp til nøyere revisjon.

Hovedmålet er å bli kvitt hele avtalen og holde på de friheter som folket i det demokratiske Taiwan har oppnådd.

Taiwan

SISTE NYTT

Siste nytt