Hopp til innhold

Lavrov møter Kerry i Paris

Mens Russlands utenriksminister Sergej Lavrov reiser rundt i Europa og holder fast på at avtalen de ukrainske partene ble enige om den 21. februar skal være en del av løsningen, vurderer Vesten stadig nye straffetiltak mot den russiske bjørnen.

Sergej Lavrov i Spania

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møtte i går EUs utenrikssjef Cathrine Ashton i dag sitter USAs utenriksminister John Kerry på den andre siden av bordet.

Foto: DANI POZO / Afp

John Kerry i Ukraina

Kerry møtte Ukrainas midlertidige statsminister, Arsenij Jatsenjuk, og midlertidig president, Oleksandr Tursjynov, i Kiev i går.

Foto: Andrew Kravchenko / Ap

I dag møter Lavrov USAs utenriksminister John Kerry i Paris. En Kerry som i går lovet de nye ukrainske myndighetene 1 milliard dollar i lånegarantier og en Kerry som har stått i fremste rekke når fordømmelsene har haglet.

Obersvatørstyrker på Krim

Kerrys sjef og USAs president Barack Obama hadde i går en timelang samtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel der de to drøftet et forslag han har lagt fram for Russlands president Vladimir Putin, og som kan gi Russland en utvei fra krisen.

Forslaget innebærer at Russland trekker sine styrker ut av Krim-halvøya og åpner for at internasjonale observatører passer på at rettighetene til de russisktalende i Ukraina blir respektert.

Et mulig problem er at forslaget betyr at russerne må forholde seg til de nye myndighetene i Ukraina.

Som et symbolsk ris bak speilet truer Obama med å utebli fra det planlagte G8-møtet i Sotsji i juni om Russland ikke snur i Ukraina.

Tidligere har amerikanerne også varslet at de fryser både militært og økonomisk samarbeid med Russland. Russerne har svart med å si at de kan komme til å forkaste dollar som reservevaluta for rubelen.

Før samtalen med Merkel gjorde Obama det klart at Putin ikke lurer noen når han påstår at russiske styrker ikke befinner seg på Krim.

Avtalen med Janukovitsj

I går møtte også Lavrov EUs utenrikssjef Cathrin Ashton i Madrid. Der ga han klar beskjed om at avtalen mellom det som tidligere var den ukrainske opposisjonen og daværende president Viktor Janukovitsj må ligge til grunn for å få til en stabilisering av situasjonen i Ukraina.

En avtale som ble framforhandlet ved hjelp av EU. Tre av EUs utenriksministre, den tyske, franske og britiske, var til stede under samtalene mellom Janukovitsj og de tidligere opposisjonslederne. De ble enige om et nytt presidentval,g og at grunnloven skulle endres tilbake til slik den var i 2004.

Etter få timer ble avtalen forkastet av demonstrantene på Maidan i Kiev, noe som førte til at også opposisjonslederne tok avstand fra den. Mens demonstrantene marsjerte mot nasjonalforsamlingen, vendte en rekke av Janukovitsjs allierte ham ryggen slik at nasjonalforsamlingen kunne gjøre en rekke vedtak som gikk langt lengre enn avtalen.

Blant annet ble Janukovitsj og flere andre sentrale ledere avsatt og valget på ny nasjonalforsamling og president fremskyndet til mai.

Nå vil russerne skru tiden tilbake og basere forhandlingene på avtalen med Janukovistj, som selv befinner seg i Russland, og som Vladimir Putin omtalte som politisk død under sin pressekonferanse i går.

SISTE NYTT

Siste nytt