Hopp til innhold

Rodriguez: Jeg er ute innen et år

COCHABAMBA/OSLO: Madeleine Rodriguez tror hun er ute av San Sebastian-fengselet for kvinner i løpet av et år – uten å betale kausjon eller rømme.

Cochabamba-fengselet i Bolivia

Utenfor San Sebastian-fengselet selges møbler som lages av fangene. Fangene i Bolivia må betale for alt selv.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Veggen på utsiden av San Sebastian-fengselet for kvinner i Cochabamba er uforandret siden rettssaken mot de norske kokaindømte kvinnene i april i fjor.

Madeleine Rodriguez er fengsla i Bolivia.

Madeleine Rodriguez har i tre år og tre måneder sittet fengslet i Bolivia. Hun tror hun er løslatt i løpet av ett år.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Malingen på den runde hjørneveggen av fengselet er like fargerik, og langs fortauet rundt parken på utsiden selges møblene som blir laget i fengselet for menn. Der står de nysnekrede sengene og skapene på rekke og rad.

På toppen av mennenes fengsel, som ligger like over gaten for kvinnefengselet, bor de fattigste fangene i de varmeste og trangeste cellene. De har ikke råd til å betale seg vekk fra de kummerlige forholdene.

I cellene lenger ned kan man finne suiter med badekar og store flatskjermer. Har man penger her, kan man få tak i hva man vil.

Fangene i bolivianske fengsler må betale alt fra mat til transport til rettssalen selv. Har man ikke penger, må man jobbe. Mennene lager møbler mens kvinnene driver et vaskeri.

LES OGSÅ: Oppgitt etter to år i fengsel

LES OGSÅ: Alt om kokainsaken

Har hatt kjæreste i to år

Norske Madeleine Rodriguez har vært fengslet i Bolivia siden hun og to andre norske kvinner ble arrestert på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008. Tre år og tre måneder etter pågripelsen forteller hun om livet i fengselet.

– Det har blitt helt vanlig å være her, jeg har blitt vant til det. Jeg klager ikke, sier Rodriguez om livet i San Sebastian-fengselet.

Hun forteller at hun har hatt en kjæreste i nesten to år nå. Hverdagene bruker hun på å jobbe som arbeidsleder på vaskeriet i fengselet.

– Hver dag jobber jeg som leder på strykeavdelingen på vaskeriet. Jeg overvåker de jeg jobber sammen med, og passer på at jobben blir gjort. Hvis det er problemer med jobben eller noen av jentene, så er det min jobb å gi beskjed, forteller Rodriguez.

Da Rodriguez ble arrestert var hun sammen med Stina Brendemo Hagen og en kvinne fra Lillesand. Lillsand-kvinnen rømte fra Bolivia til Norge i februar i fjor – mens hun var ute mot kausjon før rettssaken mot de norske kvinnene begynte.

LES OGSÅ: - Fengslene her er jævlige

LES OGSÅ: Koka-landet i hjertet av Bolivia

Forrådt av tanten til barnet sitt

Hagen rømte fra Bolivia i begynnelsen av august. Rodriguez er dermed den eneste av de norske kvinnene som nå sitter fengslet i kokainsaken.

– Jeg tror jeg var en av de første som fant ut at hun hadde rømt. Hver mandag var det meningen at hun skulle komme og signere papirene, og det gjorde hun et par uker. Men en dag kom hun ikke. Allerede søndagen før hun skulle komme for å signere papirene visste jeg at hun hadde rømt, sier Rodriguez.

Føler du deg forrådt?

– Vel, man vet aldri med henne. Jeg trodde faktisk at hun skulle stikke av etter at hun ble løslatt mot kausjon, men jeg trodde ikke at det ville skje så raskt, sier Rodriguez.

– Jeg vet ikke hva hun kommer til å gjøre nå. Hun skulle jo ikke engang forlate Cochabamba. Nå sitter hun fast et eller annet sted i Sør-Amerika.

Ute om et år, uten å betale


Da det var to år siden de norske kvinnene ble arrestert på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba, snakket NRK med Hagen. Hun fortalte at hun var oppgitt og sliten. Siden den gang har hun fått en sønn mens hun har vært i fangenskap.

Rodriguez forteller at Hagen ikke gjorde noe i fengselet.

– Hun var lat. Jeg vet ikke, men kanskje det var fordi hun visste at hun kom til å bli løslatt mot kausjon. Hun gjorde i hvert fall lite for å sone straffen sin, sier Rodriguez

– Jeg soner straffen min og gjør jobben min. Og dersom jeg fortsetter slik vil jeg bli løslatt innen et år, uten kausjon, sier Rodriguez.

Hun forteller at hun skal sone ferdig straffen i Cochabamba, og møte opp hver mandag for å skrive under på papirene – slik Hagen også skulle gjøre.

Anker du straffen din?

– Ja, andre anke er levert allerede. Men jeg bryr meg ikke lenger. Jeg kommer uansett til å bli løslatt i løpet av et år.

SISTE NYTT

Siste nytt