Hopp til innhold

Mener forsvaret skygger unna Boko Haram: – Soldatene forsvarer oss bare om dagen

Nordøst i Nigeria, i en leir for mennesker som har flyktet fra Boko Haram, forteller Zannaram Bukar en stadig mer vanlig historie om blod, redsel og forsvarsløshet.

Markedet i Ngumborum

Markedet i Ngumborum 11. mai i år, seks dager etter at byen ble angrepet av Boko Haram. Store deler av delstaten Borno er brent og ødelagt i angrep de siste årene.

Foto: AFP

Kashim Shettima

Delstatsguvernøren i Borno, Kashim Shettima, ble valgt i 2011 fra partiet ANPP. Han ble partiets kandidat etter at dets førstevalg, Modu Fannami Gubio, ble drept i et attentat.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Borførte nigerianske jenter

Bilde fra en video som Boko Haram offentliggjorde 12. mai som viser det som angivelig er mange av de bortførte skolepikene.

Det er en fortelling om vold og ødeleggelse, av hjem, markeder og til og med moskeer, der landsbybefolkningen blir frastjålet mat, buskap og alt de trenger for å overleve.

Bukar kommer fra landsbyen Abbari i delstaten Borno, lengst nordøst i Nigeria, delstaten der terrororganisasjonen Boko Haram sprer frykt og lidelse.

Zannaram Bukar tør ikke lenger bo hjemme i landsbyen, og er nå sammen med rundt 4600 andre, i en flyktningleir i Bornos delstatshovedstad Maiduguri.

– Tør ikke vise seg

Der forteller 52-åringen til nyhetsbyrået AFP at beskyttelsen han og andre får fra regjeringsstyrkene ikke er noe verdt.

– Det var soldater i noen av landsbyene rundt oss, men soldatene forsvarer oss bare om dagen. Så fort kvelden nærmer seg, forsvinner de, sier Zannaram Bukar.

Mangelen på soldater i deler av Borno har ført til at mange oppfatter deler av staten som områder der regjeringsstyrken ikke tør å vise seg.

– Soldatene er stasjonert i landsbyer nær de store veiene. Går du til landsbyer langt fra de store veiene, der du ikke engang hører lyden av den passerende bil, finner du ingen soldater der, sier Bukar.

I stedet er det Boko Haram som i stadig større grad gjør som de vil på landsbygda i Nigerias nordøstre hjørne.

Organisasjonen har vært aktiv i fem år, men har trappet opp aktiviteten i vår.

Bortføringen av over 200 skolejenter i april vakte avsky og oppmerksomhet over hele verden, men har ikke dempet på aktiviteten.

Frykter ny bortføring

Demonstrasjon i Abuja

Mandag i denne uken var det en demonstrasjon i Nigerias hovedstad Abuja for å få tilbake jentene som ble kidnappet i april. Dagen etter er nye skolejenter blitt kidnappet.

Foto: Afolabi Sotunde / Reuters

Det foreløpig siste store angrepet fant sted i helgen, da over 60 jenter og kvinner skal ha blitt bortført fra landsbyen Kummabza. Onsdag går myndighetene imidlertid ut og hevder å ikke ha bevis for denne påstanden.

– Basert på tilgjengelig fakta, har det ikke skjedd noen bortføring av 60 personer i delstaten Borno, heter det i en uttalelse fra det nasjonale informasjonssenteret.

Les mer: Over 60 kvinner og jenter kidnappet i Nigeria

Ifølge en lokal senator slo Boko Haram til da folk vendte tilbake til landsbyen for å passe på åkrene sine under regntiden. Ingen fra regjeringshæren var i området, hevder han.

I Chibok, der over 200 skolejenter ble bortført i april i år, sier en av byens eldre, Pogu Bitrus, at problemet med at soldatene ikke beskytter dem er utbredt.

– Noen områder har blitt fullstendig tatt over av Boko Haram, og de har heist flaggene sine. Hele situasjonen er uoversiktlig og folk er livredde, sier Pogo Bitrus til AFP.

– Beveger seg fritt rundt

Ifølge sikkerhetseksperter er ikke Nigerias militære i stand til å føre en effektiv antigerilja-krigføring.

Boko Haram-leder Abubakar Shekau

Boko Haram-leder Abubakar Shekau i en video fra juli 2013 der han støtter et angrep på en skole i Nigeria der 42 mennesker ble drept.

Foto: AFP

– Store områder av delstaten Borno er utenfor militærets rekkevidde og dermed i praksis uten beskyttelse, sier Andrew Noakes, som koordinerer Nigeria Security Network, en gruppe sikkerhetseksperter.

Amnesty International har tidligere hevdet at militæret var advart på forhånd om angrepet i Chibok i april der de over 200 skolejentene ble bortført, men at militæret ikke var i stand til å stable på bena nok soldater til å stoppe angrepet.

– Alle disse områdene er okkupert av Boko Haram. I noen områder beveger de seg fritt rundt med våpnene sine fordi ingen stopper dem, sier Pogu Bitrus fra Chibok.

Nye baser i Kamerun

Aller verst er situasjonen i grenseområdene mot Kamerun, der lokale innbyggere sier at militære unngår å bevege seg i områdene nær grensen.

Innbyggere i Bama, drøyt 60 kilometer fra delstatshovedstaden Maiduguri, lister villig opp en serie landsbyer som er tatt over av Boko Haram.

Samtidig har Boko Haram i stadig større grad begynt å etablere seg i nabolandet Kamerun. De ekstreme islamistene har etablert baser i Kamerun, og rekrutterer lokale til angrep over grensen til Kamerun.

En langvarig grensekonflikt mellom Nigeria og Kamerun har ført til at det er lett for nigerianere på flukt å skjule seg i Kamerun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kamerunske regjeringsstyrker

Kamerunske regjeringsstyrker i Dabanga i det nordlige Kamerun fotografert 17. juni i år. Denne konvoien var en del av forsterkninger sendt til området for å kjempe mot Boko Haram-styrker.

Foto: REINNIER KAZE / AFP

– 90 prosent tilhører Boko Haram

I den nordkamerunske byen Amchide, like ved grensen til Nigeria, har Boko Haram lenge vært tydelig synlige. En lokal politioffiser anslår at 90 prosent av befolkningen støtter Boko Haram.

Kamerunske regjeringsstyrker

Kamerunske regjeringsstyrker i byen Amchide på grensen til Nigeria.

Foto: REINNIER KAZE / AFP

Byen er blitt et smuglerparadis, det florerer av våpen, biler og andre varer, som Boko Haram bruker til å finansiere virksomheten sin.

– Amchide er Boko Harams private rike, sier oberstløytnant Thierry Foumane i Kameruns elitestyrker.

Etter et toppmøte mellom lederne for Nigeria og landets naboland i Paris 17. mai, ble landene i regionen enige om å felles aksjoner mot Boko Haram.

Resultatet er at regjeringshæren i Kamerun den siste uken har gått til aksjon i Amchide og arrestert flere titalls personer.

Senest tirsdag ble åtte personer mistenkt for å være medlemmer av Boko Haram drept i et sammenstøt med kamerunske styrker i nærheten av Amchide.

Noen av de lokale innbyggerne er glade for aksjonen

– Før var det mange dårlige mennesker her. Nå jakter de på dem, sier en eldre mann til nyhetsbyrået AFP.

De kamerunske soldatene, som jevnlig blir utsatt for angrep fra opprørerne, vet at oppdraget deres langt fra er over.

– Et medlem av Boko Haram er aldri langt unna, sier en høytstående kamerunsk offiser. Den uttalelsen speiler situasjonen i hele området, både på nigeriansk og kamerunsk side av grensen.

Nigeria med Borno

SISTE NYTT

Siste nytt