Hopp til innhold

Nigerias nye president: Tvang statsansatte til å gjøre «froskehopp»

Statsansatte ble tvunget til å gjøre «froskehopp» hvis de kom for sent på jobb det året Muhammadu Buhari styrte Nigeria som militærdiktator. Nå lover den folkevalgte presidenten å nedkjempe Boko Haram i løpet av noen måneder.

Nigerias nye president Muhammadu Buhari

Nigeria nye president Muhammadu Buhari skal styre landet for andre gang. Denne gang som folkevalgt.

Foto: Sunday Alamba / Ap

– Ikke noen god økonomisk leder, men en som vil være en sterk, nesten ubøyelig, modig og fast leder.

Dette er ordene tidligere president Olusegun Obasanjo bruker om hvem han vil foretrekke som Nigerias neste president i en omstridt selvbiografi Obasanjo gav ut like før valget.

Obasanju er en av flere i den øverste Nigerianske eliten som valget å skifte politisk leir fra alliansen til den nå utgående Goodluck Jonathan og i stedet valgte å støtte Muhammadu Buhari.

Muhammadu Buhari er ikke typen som gir seg. Dette var hans fjerde forsøk på å bli Nigerias demokratisk valgte president.

Muhammadu Buhari hilser velgere på selve valgdagen

Muhammadu Buhari hilser velgere på selve valgdagen.

Foto: Ben Curtis / Ap

I det kristne sør har velgere sett på Buhari med en viss skepsis og mistenkt han for å ha en islamistisk agenda. I nord har han alltid stått sterkt blant fattige hausa talende muslimer.

Skal nedkjempe Boko Haram

Buhari har avvist alle forslag om å forhandle med Boko Haram og har gått til valg på at de ytterliggående islamistene vil være nedkjempet i løpet av noen måneder hvis han vant valget.

Tilhengere av Buhari feirer valgseiren

Tilhengere feirer valgseieren i byen Kaduna hvor Buhari overlevde det som trolig var et Boko Haram angrep.

Foto: Nichole Sobecki / Afp

At han i juli i fjor selv ble utsatt for et attentatforsøk som bar alle kjennemerkene til Boko Haram, har styrket hans posisjon som en president som Boko Haram ikke ønsker og kanskje til og med frykter.

Krig mot udisiplin

Forrige gang Muhammudu Buhari forsøkte å styre Nigeria brukte han både kjepp og jernhånd. Han fikk makten etter et militærkupp i 1983 og ble avsatte i et nytt kupp i 1985.

Han fengslet 500 politikere, forretningsmenn, og byråkrater i en opprydningskampanje for å nedkjempe korrupsjon.

Offentlig ydmykelse av slappe statsansatte

Statsansatte byråkrater ble tvunget til å gjøre «froskehopp» i full offentlighet om de kom for sent på jobb. I en kampanje for å lære befolkningen å stille seg pent i kø, plasserte han ut soldater med kjepper på bussholdeplassene.

I Nigeria er han sett på som ubestikkelig og noe så sjeldent som en ærlig politiker mens hans troverdighet som demokrat er omdiskutert.

Det er opp til folket. Om de velger riktige ledere er det ikke nødvendig med militærstyre, sa Buhari like før valget.

Nå kan den 72 år gamle generalen bli stående som et symbol på at makten i Nigeria kan overføres ifra en allianse til en annen gjennom demokratiske valg.

SISTE NYTT

Siste nytt