Hopp til innhold

Dramatisk for Eide å se Gaza med egne øyne

Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret etter å ha sett med egne øyne hvordan forholdene er på Gaza-stripen. – Gaza er som et fengsel, sier han.

Barth Eide i Gaza

Bonden Ahmed Badawy (t.v.) fortviler over at han ikke tør å bruke jordene sine i Sør-Karni ved Gaza by av frykt for å bli skutt på av israelske styrker. Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte tirsdag Badawy og familien hans og ble orientert om situasjonen av Nidaa Abu Al-Atta (nr. to f.v.) fra organisasjonen PARC/Gaza og Hamada Bayary fra FN-organet OCHA.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Gaza

Barth Eide er på en tredagers reise i Israel og de palestinske områdene.

Etter å ha snakket med toppledere på begge sider i konflikten, la han tirsdag turen til Gaza, blant annet for å høre hvordan vanlige folk der opplever hverdagen.

– Det er ganske dramatisk å se hva blokaden fører til i praksis. Nå har vi både besøkt bønder som ikke kan dyrke jorden sin uten å bli skutt på av israelske grensevakter, og snakket med fiskere som skulle ha fått lov til å fiske 20 nautiske mil ut, men som nå bare får fiske tre nautiske mil ut, og strengt tatt ikke finner noe fisk som de får solgt, sier han.

Isolert

Grenseovergangen i Rafah, mellom Gazastripen og Egypt

Egypt har stengt den viktige grenseovergangen i Rafah, mellom Gazastripen og Egypt.

Foto: SAID KHATIB / Afp

I august valgte Egypt å stenge den viktige grenseovergangen i Rafah. Samtidig har landet startet en intensiv for å ødelegge smuglertunnelene inn mot Gazastripen.

Dermed er Gaza, som allerede var sterkt isolert gjennom Israels blokade, så godt som avsondret fra omverdenen.

– Det som skjer nå tror jeg virker mot sin hensikt, fordi de stenger så mange mennesker inne i det som «de facto» er et fengsel. Vi har møtt mennesker som rett og slett ikke kan reise ut. Selv om de skulle klare å produsere noen varer, så får de ikke eksportert dem ut. Og de varene som kommer inn er få og dyre, sier den norske utenriksministeren.

Eide peker på at de økonomiske indikatorene i Gaza går i feil retning, at kriminaliteten går opp og at frustrasjonen øker.

– Det understreker ytterligere behovet for å gjøre noe raskt, for situasjonen i Gaza er i klar forverring. Vi appellerer nå både til Israel og Egypt om å avvikle blokaden av Gaza, slik at menneskene her kan leve mer normale liv, sier han.

– Må gjøres mer

Mandag var Eide i samtaler med Israels justisminister og sjefforhandler Tzipi Livni, som nå er travelt opptatt med de nylig gjenopptatte fredsforhandlingene.

Der gav han blant annet uttrykk for at han synes Israel har gjort noe for å bedre forholdene i Gaza, men at det må gjøres mer.

Eide mener at begge partene i konflikten er tjent med at det mykes opp i blokaden mot Gaza.

– Jeg er den første til å si at Israel har sikkerhetsinteresser å ivareta, og at de har erfaringer med at mange av deres sikkerhetsutfordringer kommer her fra Gaza. Så det er legitimt å ha en viss kontroll på hva som skjer her, sier Eide.

– Men de vanskelige forholdene som er her nå skaper en frustrasjon som heller øker sannsynligheten for at noen blir rekruttert inn voldelige aktiviteter enn å senke den, sier Eide.

– Mest komplisert i verden

Espen Barth Eide og Tzipi Livni

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte Israels justisminister og sjefforhandler under fredsprosessen Tzipi Livni mandag.

Foto: Skårdalsmo, Kristian / NTB scanpix

Israels justisminister og sjefforhandler Tzipi Livni understreker overfor NRK at de ønsker å jobbe med å bedre den økonomiske situasjonen i de palestinske områdene.

– Når palestinerne får økt levestandarden, og man får økt de økonomiske investeringene, så er dette også i Israels interesse. Så vi skal jobbe sammen om dette, sier Livni.

– Underveis i fredsprosessen vil vi ta en rekke politiske steg, men vi skal også gjøre en del økonomiske steg for å styrke forståelsen også på den palestinske siden, om at det kan komme noen frukter underveis i forhandlingene, som kan bidra til å endre atmosfæren, sier Livni.

Den israelske justisministeren legger ikke skjul på at de har en vanskelig oppgave foran seg med fredsforhandlingene, som etter fristen partene selv har satt skal være ferdig i løpet av ni måneder.

– Vi må diskutere en del tøffe og sensitive temaer for begge parter. Det er den mest kompliserte oppgaven i verden, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt