Norske Mariam (14) sitter fast i Gaza

Verken Egypt eller Israel vil la Mariam al-Najjar (14) fra Melhus slippe ut av Gaza for å reise hjem til Norge. 75 andre norsk-palestinere deler samme skjebne.

Mariam al-Najjar

Mariam al-Najjar vil hjem til Norge så fort som mulig, men utenriksministeren kunne ikke love noen snarlig løsning for henne og familien.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Gaza

– Jeg lengter etter å komme tilbake på skolen, og jeg savner vennene mine i Norge, sier Mariam al-Najjar (14).

Sammen med mor, far og fem søsken stod Mariam og ventet i fiskehavnen i Gaza by, da utenriksminister Espen Barth Eide kom for å møte palestinske fiskere i dag.

Mariam og familien overrasket utenriksministeren, og fortalte om sin fortvilte situasjon.

Se video fra møtet mellom Mariam og utenriksministeren:

76 norske statsborgere sitter innesperret i Gaza. Etter at egypt stengte grensen har de ingen mulighet til å komme seg ut. En av de innesperrede er 14 år gamle Mariam, og i dag traff hun utenriksminister Espen Barth Eide.

76 norske statsborgere sitter innesperret i Gaza. Mariam (14) er en av dem.

Grensen ble stengt

Familien med palestinsk bakgrunn har nemlig vært på ferie i Gaza i tre måneder. De ankom den lille landstripen ved Middelhavskysten gjennom Rafah i Egypt.

Men etter kuppet mot regjeringen i Egypt tidligere i sommer har grensen blitt stengt, og Israel nekter Miriam og 75 andre nordmenn å reise til Norge gjennom deres territorium.

– Jeg liker å lære på skolen i Norge, for skolesystemet er mye bedre der enn her, fortalte Mariam til utenriksministeren.

Hun skal begynne i 9. klasse på ungdomsskolen i Melhus i Sør-Trøndelag.

(Saken fortsetter under bildet.)

Eide snakket med bønder, fiskere og myndigheter i Gaza

Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Gaza i dag, og snakket med bønder, fiskere og palestinske myndigheter om situasjonen under den israelske blokkaden.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Trosset UDs reiseråd

Utenriksministeren tok seg god tid til å lytte til Mariam og familien hennes, og ba sjefen for det norske representasjonskontoret i De palestinske områdene, Hans Jacob Frydenlund, om å orientere familien om hva norske myndigheter gjør for å løse saken.

Norsk-palestinerne har reist til Gaza stikk i strid med UDs reiseråd, og verken utenriksminister Eide eller Frydenlund kunne love Mariam og familien hennes noen snarlig løsning på problemet.

Men UD jobber med å finne en utvei for dem, slik at de kan forlate Gazastripen via en av de ordinære grenseovergangene mot Israel.

– Håpløs situasjon

– Mariam er norsk statsborger, men hun slipper likevel ikke over til Israel. Det er en veldig, veldig god illustrasjon på at dette gjelder veldig mange mennesker som er her. De kom hit på ferie, men kommer ikke ut igjen, sier Eide.

– Det er en håpløs situasjon som man må prøve å hjelpe Mariam med.

Grenseovergangen i Rafah, mellom Gazastripen og Egypt

Grenseovergangen mellom Gaza og Egypt ved byen Rafah har vært stengt siden president Mohammed Morsi ble avsatt i et militærkupp i juli.

Foto: SAID KHATIB / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt