Hopp til innhold

– Krigen vil ende med et delt Irak

I Irak mener mange nå at den lenge fryktede borgerkrigen er i gang. En av dem er den kurdiske jussprofessoren og politikeren Arafat Karam Stuni som sier til NRK at krigen vil ende med et tredelt Irak.

Kurdiske styrker i Irak

Kurdiske sikkerhetsstyrker i stilling utenfor Kirkuk torsdag. Innfelt Dr. Arafat Karam Stuni.

Foto: Ako Rasheed / Reuters

Kurdiske styrker

Kurdiske styrker - Peshmerga - tar oppstilling utenfor Kirkuk torsdag.

Foto: MARWAN IBRAHIM / AFP

Sunnistan, Kurdistan og Sjiastan. Det kan bli resultatet av stridshandlingene vi nå ser i Irak.

Det er sunnimuslimske opprørere som sloss mot den sjiamuslimsk ledede hæren. Kurderne har allerede full kontroll over sitt område.

– Det kan bli veldig vanskelig å fjerne ISIL fra Mosul, sier politikeren Arafat Karam Stuni til NRK. Han mener sunnimuslimene allerede har kontroll over den delen av Irak som kan bli kjernen i en ny stat.

Kurdistan en realitet

Professor Stuni snakker med NRK fra sitt kontor i det juridiske fakultetet ved Soran University utenfor Erbil i regionen Stuni kaller Kurdistan.

Det har lenge vært et autonomt område, nå kontrolleres det fullt og helt av kurderne selv og deres hær, Peshmerga.

I løpet av de siste dagene har Peshmerga beveget på seg, og de kontroller nå oljerike Kirkuk og er til stede i flere byer der også ISIL har styrker.

Stuni regner det som en selvfølge at Kurdistan i det minste opprettholder sin autonome status.

Krigen begynner nå

– Sunniene fra ISIL har nå kontroll over Mosul, Tikrit og en rekke andre sunnimuslimske byer, forteller Stuni.

– Kurdistan er Kurdistan, og de andre byene er allerede under kontroll av sjiamuslimene.

Han mener dette vil være kjernene i det nye Irak.

– Krigen begynner nå, og det vil være veldig vanskelig å forestille seg at vi vil komme sammen igjen, sier Stuni.

Føderasjon, konføderasjon eller tre stater

Suni mener det nå er mange stater i den arabiske verden og i regionen som ser med stor interesse, og delvis bekymring, på det som skjer nå og hva som blir resultatet. Spørsmålet er hvordan området som nå er kjent som landet Irak vil se ut til slutt.

Nouri al-Maliki

Iraks statsminister Nouri al-Maliki

Foto: PUNIT PARANJPE / AFP

– Det er flere muligheter, sier Suni. – Vi kan ende opp med en føderasjon, konføderasjon eller tre selvstendige stater. Det minst heldige vil være en full oppsplitting i tre stater. Det vil få konsekvenser for hele regionen, mener Suni.

Han legger til at det mest sannsynlige vil være tre selvstendige stater, fordi det virker som å være situasjonen på bakken nå.

Frykter Maliki

Dommen over statsminister Nouri al-Maliki er at han til nå ikke har greid å handle slagkraftig for å ordne opp i situasjonen landet har havnet i.

Professor Suni er redd for at Maliki i dagene som kommer vil gjøre noe med det, og forsøke en offensiv for å ta tilbake områdene som er tapt til sunnimuslimene.

– Hvem vil lide under en slik krig, spør Suni. – Det vil være sivilbefolkningen. De er uskyldige, og de vil bli drept i denne krigen, advarer han.

Irak med Arbil

SISTE NYTT

Siste nytt