Hopp til innhold

– Tidligere Saddam-offiserer leder opprørerne i Irak

Offiserer fra den gamle hæren til Saddam Hussein skal være sentrale i styrkene som har drevet den irakiske regjeringshæren ut av store områder i Nordvest-Irak.

ISIL-soldater nær Tikrit

Bilde fra en propaganda-video som ekstremistgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) publiserte denne uken av opprørere nær byen Tikrit i Nord-Irak.

Foto: HO / ISIL / AFP

Journalisten Ghanem al-Abed frå Mosul.

Journalisten Ghanem al-Abed er talsmann for deo som har protestert mot regimet til Nouri al-Maliki.

Foto: Privat

Det bekrefter Ghanem al-Abed, som er talsmann for grupper som har protestert mot regimet til statsminister Nouri al-Maliki.

Talsmann Ghanem al-Abed snakket i ettermiddag med NRK på telefon fra Arbil, der han for seks måneder siden flyktet i frykt for regjeringsstyrkene til Nouri al-Malakis regime.

Talsmannen forteller at styrkene som nå kontrollerer Mosul og de andre byene i Nordvest-Irak blir tatt godt imot av lokalbefolkningen.

Han understreker at opprørerne består av langt mer enn de ekstreme islamistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), gruppen som har fått det meste av oppmerksomheten i media de siste dagene.

– De væpnede mennene som beskrives som terrorister i utenlandske medier er de som passer på byen vår. De har bedt trafikkpolitiet om å komme tilbake på jobb og kommet med kraftige advarsler til folk mot å plyndre eller stjele, sier han.

Felles militær ledelse

Opprørsgruppene som de siste dagene har drevet de irakiske regjeringsstyrkene på flukt, består av en rekke forskjellige grupper.

– Alle disse gruppene har slått seg sammen under en felles militær ledelse og blitt enige om at å se bort fra deres forskjellige ideologier, sier talsmannen Ghanem al-Abed til NRK.

Han forteller at oberst Hashem al-Gamas, en tidligere offiser fra den irakiske hæren, utnevnt til fungerende guvernør i Nineveh-provinsen der Mosul er den største byen.

Ifølge talsmannen er oberst al-Gamas bare en av mange med bakgrunn i Saddam Husseins hær som nå leder opprørerne.

– Mange av dem som er med i ledelsen er tidligere offiserer i den irakiske hæren, sier al-Abed til NRK.

Også i Salah ad Din-provinsen, sør for Nineveh-provinsen, skal en tidligere offiser fra den irakiske hæren, være innsatt i makten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ISIL-medlemmer

Medlemmer av ISIL stod vakt ved en veisperring i Mosul onsdag.

Foto: Stringer / REUTERS

Oppløst etter invasjonen i 2003

Før den amerikanskledede invasjonen i Irak i 2003 hadde Irak en av de største stående hærene i verden, med over en halv million soldater.

Særlig i offiserskorpset var det en kraftig overvekt av sunnimuslimer fra områdene vest og nordvest i Irak, nettopp de områdene der opprørerne nå har inntatt makten.

Mange av offiserene hadde grundig militær utdannelse og var regnet for å være profesjonelle.

– Det er jo kjent at offiserer i den tidligere irakiske hæren har utdannelse fra kjente krigsskoler, sier talsmannen Ghanem al-Abed til NRK.

Rett etter at den amerikanske invasjonen av Irak var over, 23. mai 2003, valgte den amerikanske okkupasjonsmakten å oppløse den irakiske hæren.

Beslutningen om å oppløse den irakiske hæren er i ettertid blitt kraftig kritisert og kalt det største feilgrepet USA gjorde under okkupasjonen.

Oppløsningen førte til at tusenvis av tidligere offiserer og soldater sto uten arbeid og mange av dem var sentrale i det sunni-islamske opprøret mot USA i byer som Fallujah og Ramadi på i årene etter invasjonen.

Det sunni-islamske opprøret ble slått tilbake mot slutten av den amerikanske okkupasjonen av Irak, men nå er det i stor grad de samme gruppene som har tatt over makten i deler av landet.

– Blitt tatt imot med jubel

Både Nineveh- og Salah ad Din-provinsen har et klart sunnimuslimsk flertall, mens Nouri al-Maliki kommer fra shia-muslimene som dominerer sør og øst i Irak.

Veiene er åpne og det er ikke portforbud. Folk blir bedt om å komme tilbake på jobb, bensinstasjonene blir bedt om å åpne igjen.

Talsmann Ghanem al-Abed om situasjonen i Nineveh-provinsen / NRK

Talsmann al-Abed forteller at opprørerne nå har full kontroll over Mosul og områdene rundt, områdene der regjeringsstyrkene hadde kontroll for bare få dager siden.

– Nineveh-distriktet er tilbake til det normale. Folk i området og kommunen har begynt å rydde opp. De fjerne veisperringer som ble satt opp av Maliki-regimet og markedet har åpnet igjen, sier al-Abed.

For talsmann al-Abed handler det som skjer i de sunnidominerte områdene vest og nordvest i Irak nå, om langt mer enn at ekstreme islamister kommer til makten.

– De har gitt et godt inntrykk og viste hva de sto for da de ga ordre om beskytte institusjoner og folks eiendeler og holde gatene rene. Folk i Nineveh føler nå endelig at de har fått sin frihet, sier Ghanem al-Abed til NRK.

Irak med Arbil

SISTE NYTT

Siste nytt