Hopp til innhold

Håp om våpenhvile i Nagorno Karabakh – mer enn 50 drept siden lørdag

MOSKVA (NRK): Partene i konflikten om utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh ble i dag enige om en våpenhvile, etter fire dager med voldsomme kamper. Likevel meldes det om nye skudd i området.

Soldat i Nagorno Karabakh

En soldat i Nagorno-Karabakh. Håpet er at våpenhvilen vil holde, etter flere dager med kamper.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vi har klart å stanse de militære operasjonene fra begge sider av frontlinjen, sier talsmannen for forsvarsdepartementet i Nagorno-Karabakh, Senor Asratjan til nyhetsbyrået AP.

Også andre kilder forteller at det ser ut til at våpnene har stilnet noe nå i ettermiddag, etter at det flere steder langs frontlinjen mellom de aserbajdsjanske og armenske styrkene var kraftig skyting med unge våpen i formiddag.

Likevel melder forsvarsdepartementet i Nagorno-Karabakh seint i ettermiddag at det er igjen er skutt fra aserbajdsjansk side. Dette er så langt ikke kommentert fra aserbajdsjansk hold.

Bilder og videoer som nå legges ut på sosiale medier, viser at det har vært voldsomme kamper med store ødeleggelser etter at konflikten i og rundt Nagorno Karabakh blusset opp igjen natt til lørdag.

Flere titalls drepte

Offisielle tall sier at 64 mennesker er drept i kampene, men dette tallet kan være mye høyere. Blant dem skal det også være sivile.

I Armenia har bildene tatt av fotografen Hakob Poghosjan av et eldre ektepar som regelrett er henrettet i sitt hjem i landsbyen Talish, gjort sterkt inntrykk. De to var i følge fotografen skutt inne i huset sitt..

Også på aserbajdsjansk side av frontlinjen har mange sivile fått merke kampene. I landsbyen Gapani er mange hus skadet av granater skutt fra armensk side.

– Men dette er vårt land og vi kommer til å bli her, sier Elmar Abdullajev til nyhetsbyret AP.

AZERBAIJAN-ARMENIA-KARABAKH-UNREST

En aserbajdsjansk kvinne utenfor sitt ødelagte hus i bye Terter. Konflikten de siste dagene har rammet sivilbefolkningen på begge sider av fronlinjen

Foto: TOFIK BABAYEV / Afp

Spørsmål om Russlands rolle

Samtidig gjøres det nye forsøk på å roe ned situasjonen før det bryter ut full krig. Etter planen skal den russiske utenriksminsiteren Sergej Lavrov onsdag besøke Aserbajdsjans hovedstad Baku, mens Russlands statsminister Dmitrij Medvedjev skal dra til den armenske hovedstaden Jerevan.

Russland har historisk hatt tette bånd til det kristne Armenia, som også er en del av den russisklede Euro-asiatiske unionen. Russland har også en militærbase i Armenia.

Aserbajdsjan med sine store oljeressurser den økonomiske stormakten i Kaukasus, og Russland har solgt store mengder våpen til landet. Samtidig har Russland også forsynt Armenia med våpen og prøvd å skape en slags balanse mellom landene i et historisk urolig område.

Tyrkia er den andre stormakten med sterke interesser i det som nå skjer i Nagorno-Karabakh, og seinest i dag var landets statsminister Ahmed Davutoglu ute å ga full støtte til Aserbajdsjan «inntil landet har klart å frigjøre alt territorium som er okkupert».

AZERBAIJAN-ARMENIA-KARABAKH-UNREST

Ødelagte hus i Martakertområdet nordøst i Nagorno Karabakh. Nærmere 100 mennesker har trolig mistet livet i konflikten mellom armenere og aserbajdsjanere de siste dagene

Foto: DAVIT ABRAHAMYAN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt