Hopp til innhold

Sykehus bekymret for svinesykdom

St. Olavs Hospital i Trondheim liker ikke at den antibiotikaresistente bakterier MRSA er påvist i en stor grisebesetning i Nord-Trøndelag.

Inngangen til akuttmottaket på St. Olavs Hospital

MRSA skaper mest bekymring i forhold til sårinfeksjoner.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Isolasjon på sykehus

Alle som overføres fra land utenfor Norden blir sjekket for smitte.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
MRSA-bakterier

Pasienter som har MRSA-bakterien er vanskeligere å behandle, sier smittevernoverlege Andreas Radke.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention/Wikimedia Commons

I Sør-Europa sliter over femti prosent av sykehusene med bakterien. I Nord-Europa varierer tallet fra ti til tjue prosent av sykehusene.

– Det er egentlig bare de nordiske landene og Nederland som har gått fri. Under fem prosent av sykehusene her har bakterien. I andre land er den veldig vanlig, sier smittevernoverlege Andreas Radke til NRK.

Ved norske sykehus er det vanlig å legge pasienter fra utlandet på isolat.

Dårligere prognoser

MRSA skaper mest bekymring i forhold til sårinfeksjoner. De blir vanskeligere å behandle.

– Det går litt dårligere med pasientene som har MRSA. Ikke mye, men litt, sier smittevernoverlegen.

Radke var ikke klar over at en grisebesetning på over 3000 dyr har fått påvist smitte i Nord-Trøndelag før NRK ringer.

– Det er veldig uheldig hvis vi får det i stor grad i grisebesetninger. Vi kjenner problemet fra Danmark. Der er det et betydelig problem. Men hvis det er den samme stammen smitter det ikke så lett over på mennesker, sier han.

Avventer og ser

Mattilsynet sier at utbruddet i Nord-Trøndelag ikke truer mattryggheten. Begrunnelsen for å slakte over 3000 griser og kontrollere 15 kontaktbesetninger bunner i folkehelsearbeid.

– Den risikoen vi arbeider med å forebygge er at disse bakteriene fra grisefjøs blir overført til sykehus og helseinstitusjoner der det regelmessig brukes antibiotika i behandlingssammenheng av folk, sier regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudsen.

Smitteoverlege Radke vil følge med på om det påvises smitte i noen av kontaktbesetningene før det eventuelt settes i verk noen ekstra tiltak ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Pasienter blir sjekket for MRSA, så vi prøver alltid å fange det opp. Det vi må diskutere hvis det spres til flere gårder er hva vi spør om. Vi spør alle pasienter om de har vært i utlandet. Kanskje vi også må spørre om de har vært i kontakt med grisebesetninger, men vi avventer og ser, sier Radke.