Hopp til innhold

Helt ny spesialenhet skal styrke Norge

Fra og med i dag er en helt ny spesialenhet i Sivilforsvaret operativ. Et titalls menn og kvinner skal bistå nødetatene når ekstreme hendelser rammer.

Spesialenhet Sivilforsvaret

Fra og med 10. mars ble 48 kvinner og menn operative i Sivilforsvarets tjeneste i Sør-Trøndelag.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

statssekretær Hans Johan Røsjorde

Statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Hans Johan Røsjorde.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

48 kvinner og menn i Sør-Trøndelag har påtatt seg oppgaven med å være spydspissen i Sivilforsvaret, og de er operative fra og med 10. mars, som den aller første forsterkningsenheten i landet.

For et halvt år siden ble det bestemt at Sivilforsvaret skulle etablere seks mobile forsterkningsenheter i Trondheim, Tromsø, Bergen, Oppland, Kristiansand og Bodø i perioden 2015 - 2017.

5,4 millioner i støtte

Sivilforsvaret har tidligere foreslått å styrke kapasiteten for å stå best mulig rustet til innsats ved store hendelser i framtida. I fjor fikk de 5,4 millioner kroner av justis- og beredskapsdepartementet.

– Her har man tatt høyde for å få inn nytt og moderne utstyr når det gjelder brann og redning. I tillegg har de en god komandoplass som gir gode arbeidsforhold for de som skal gi hjelp, sier statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Hans Johan Røsjorde til NRK.

De tilsammen seks mobile enhetene er satt opp med to avdelinger. Den ene avdelingen spesialiserer seg på telt, lys, varme, samband og strøm, mens den andre avdelingen spesialiserer seg på stor pumpekapasitet for brannslokking, lensing og transport utenfor vei.

– En viktig ekstraressurs

Spesialenhet i Sivilforsvaret

Det er forskjellige oppgaver for de seks enhetene. Noen har ekstra fokus på blant annet brannslukking.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Etableringen ved Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt i Trondheim er et pilotprosjekt. Avdelingen har stor kapasitet, og materialet skal brukes av håndplukkede og spesialtrente mannskaper, ifølge Arnstein Pedersen, som er fungerende sjef i Sivilforsvaret.

– Jeg tror dette vil bety en forskjell når noe skjer. Dette vil være en ekstra ressurs til brann, politi og andre. Jeg tror man raskere kan håndtere hendelser med bedre kapasitet enn det vi har klart før, sier han.

Fjoråret var preget av mange store naturhendelser. Blant annet storbrannene på Frøya, i Lærdal og i Flatanger. I tillegg hadde man flommen på Vestlandet. Dette ble et rekordår for Sivilforsvaret og krevde 67.180 innsatstimer mot 24.033 året før.

Sivilforsvaret i Trondheim er i disse dager med på et nasjonalt pilotprosjekt for å bistå ved ulykker og ekstremvær i Norge