Hopp til innhold

Rekordinnsats fra Sivilforsvaret

Sivilforsvaret i Østfold rykket ut til flest skogbranner i landet i fjor.

Skogbrann Marker

Østfold Sivilforsvarsdistrikt bisto brannvesenet på 10 skogbranner i fjor.

Foto: Freddie Larsen

Over hele landet hadde Sivilforsvaret uvanlig mye å gjøre i 2014.

Branner, flom og leteaksjoner bidro til lengre, dyrere og mer omfattende innsatser enn tidligere, opplyser Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB).

Det var særlig branner som sendte kurvene opp i været. 7.1 millioner kroner ble brukt på brann. I 2013 var tallet 1,4 millioner.

Langt over normalen

Sivilforsvaret i Østfold rykket ut for å bistå brannvesenet på til sammen 10 skogbranner. Det er mest i landet og langt over normalen.

Skogbrann i Trøgstad

Slokningsarbeid i Trøgstad 31.juli 2014. Tordenvær og tørke førte til uvanlig mange skogbranner i fjor.

Foto: Freddie Larsen

– Indre Østfold, Aremark, Marker hadde mange skogbranner i løpet av noen få dager i fjor sommer. Brannvesenet måtte jobbe veldig hardt. Da har de mulighet til å kalle inn sivilforsvaret ved behov, og det gjorde de ved flere anledninger i den perioden, sier Espen Johansen, som er assistende øvingsleder i Østfold Sivilforsvarsdistrikt.

På landsbasis måtte Sivilforsvaret hjelpe til å slukke 71 skogbranner i fjor, mot 23 året før.

Tørke og torden

I Østfold gjorde tørr skogbunn og mye tordenvær forholdene spesielle i hele fylket. Branntilløp etter tordenværet lå og ulmet opp til flere dager før det plutselig tok fyr. Johansen roser brannvesenet for god innsats og kontroll.

– Bare vi i sivilforsvaret har tre skogbranner registrertden 29.juli. Tenk da hvor mange flere brannvesenet har rykket ut på og håndtert!

Sivilforsvaret er en forsterkningsressurs for nødetatene, og stiller med mannskaper til slokking eller vannframføring når de blir tilkalt.

– I fjor var det langt mer brukt for oss enn vanlig, slår Johansen fast.

– Men selv om vi hjalp til på flest skogbranner, var utfordringene våre små sammenliknet med de som opplevde storbranner i fjor. Tenk bare på skogbrannen på svensk side, legger han til.

Tungt og krevende

Noen av sivilforsvarets tyngste oppgaver i 2014 var storbrannene på Flatanger og i Lærdal.
– Det var tungt og krevende arbeid å slukke brannen på Flatanger på vinteren, med frosne slanger og våte og stive klær. Skogbranner byr på andre utfordringer i ulendt terreng med tungt utstyr. Innsatsene har i 2014 hatt lengre varighet og vær mer omfattende enn tidligere i 2014, sier Arnstein Pedersen, fungerende avdelingsdirektør for Sivilforsvaret.

Til sammen har 5814 mannskaper vært i sving, 2643 flere enn i 2013.