Hopp til innhold

– Folkeavstemning er mest demokratisk

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik får motbør i sitt ønske om høring før ei sammenslåing av Trøndelagsfylkene. Valgforsker Anders Todal Jensen sier kravet om ei folkeavstemning står sterkt nå, og er mest demokratisk.

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik.

Foto: NRK

– Vi har valgt en form som vi mener er god. Vi skal lytte til hele den nordtrønderske befolkningen gjennom ei høring og ei innbyggerundersøkelse. På den måten får man hørt enkeltpersoner, men også kommuner, institusjoner, lag og foreninger som jeg mener det er veldig viktig å lytte til når det nå handler om å slå sammen fylkene, sier Anne Marit Mevassvik.

– Folkeavstemning er å flytte

Samfunnsviter og valgforsker Anders Todal Jensen sier til NRK at det er liten tvil om det mest demokratiske virkemiddelet i en slik sak.

Valgforsker

Anders Todal Jensen mener at en folkeavstemning er mest riktig.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

– Her tror jeg ikke det er tvil om at folkeavstemning er mest demokratisk. Høring er noe som brukes for å få fram nye argumenter, mens ei avstemning handler om beslutning, om å fatte et vedtak. Slik situasjonen er nå, står kravet om ei folkeavstemning svært sterkt, mener Todal Jensen. Han legger til at forslaget om sammenslåing kom seks uker etter kommunevalget, og at det aldri ble gjort til et tema i valgkampen.

Todal tror engasjementet skyldes at de ønsker å være med på å bestemme.

– Årsaken til at så mange engasjerer seg nå, er en følge av måten prosessen er kjørt på. Når folk kun får tilbud om å si sin mening, blir det noe ganske annet enn å være med på å bestemmelse. Jeg skjønner at folk i Nord-Trøndelag kan føle seg provosert over at høring synes å erstatte et valg i denne saken. Derfor oppstår så svære og brede allianser som vi ser i Nord-Trøndelag nå.

Uvanlig å gå imot folket

Fylkesordfører Tore O. Sandvik og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik er enige om at de ønsker å fjerne fylkesgrensa. Slik stemningen nå er blant nordtrønderne, er det neppe rart at de kun ønsker ei høring.

Anne marit Mevassvik

Anne Marit Mevassvik ønsker å lytte til nordtrønderne, men har foreløpig ingen planer om en folkeavstemning.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Folkeavstemninger flytter gjerne på makta som da i høy grad legges til folket. Det skal mye til før de folkevalgte går imot flertallet etter ei folkeavstemning, sier Todal Jensen.

At det nå er stor oppslutning omkring folkeavstemning kun i Nord-Trøndelag, tror valgforsker Todal Jensen har ei enkel forklaring, nemlig at nordtrønderen kjenner seg som "lillebror" når det kommer til sammenslåing av fylkene.

I Sør-Trøndelag og Trondheim er de fleste sikre på at interessene deres blir godt ivaretatt uansett, sier Anders Todal Jensen.