Hopp til innhold

Slik hindres Carlsen og Anand fra å jukse

Arrangøren skal gjøre det helt umulig for Magnus Carlsen (22) og Viswanathan Anand (43) å dra fordeler under VM-partiene.

Glass

Det ble jobbet intenst med å bli ferdig med VM-lokalene hvor Magnus Carlsen og Viswanathan Anand møter hverandre lørdag. Her reises én av mange glassflater som skal danne en stor, lydtett glassvegg.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Snekre

Til tross for at det gjensto mye arbeid kun dager før VM-åpningen, var arrangøren aldri i tvil om å rekke det.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

La det først være helt klinkende klart: Ingen har så mye som antydet at Carlsen eller Anand har prøvd å jukse i løpet av karrieren.

Det betyr imidlertid ikke at Verdens sjakkforbund (FIDE) ikke gjør alt i sin makt for å være helt sikre på at verdensmesteren kåres etter en rettferdig kamp.

I Chennai er arrangøren nå i ferd med å fullføre glassburet hvor Carlsen og Anand skal oppholde seg under partiene.

Glasset består av speil som gjør at tilskuerne kan se inn, mens sjakkrivalene ikke kan se ut. Glassveggen er også 100 prosent lydtett.

– Da er det ikke mulig å motta hint eller signaler. Der inne sitter spillerne helt alene, og da er det helt avgjørende at det ikke er forstyrrende elementer. Du kan ikke høre prating fra utsiden eller en air condition som durer. Det skal ikke mye til før de hører en lyd, og det er viktig at de føler seg trygg på det, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

Han følger nøye med på oppbygningen av «kampburet» i Chennai. Både Carlsen og Anand har kommet med sine ønsker for arenaen, og torsdag skal spillerne på den offisielle inspeksjonen.

– Magnus liker ikke å sitte ved brettet hele tiden. Her inne vil det være et område hvor de kan drikke te og strekke på beina. I hjørnet vil det også være toaletter, sier Agdestein.

«Toiletgate»

Hver eneste kvadratmeter, også toalettene, vil være grundig gjennomsøkt og elektronisk sperret både før og under VM-kampen.

Og det var nettopp toalettet som ble gjenstand for en av de største «snakkisene» i sjakkverdenen i nyere tid.

Da Vladimir Kramnik og Veslin Topalov møttes til VM-duell i 2006, kastet sistnevnte grove anklager mot russeren.

Topalov hevdet nemlig at Kramnik jukset med datahjelp på do. Russeren skal ha besøkt toalettet flere titalls ganger under hvert parti.

Agdestein

Her er Espen Agdestein utenfor det uferdige glassburet.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Anklagene kom til tross for at spillerne måtte gjennom metalldetektorer før kampene, og begge toalettene ble grundig kontrollert. Arrangøren bestemte likevel at motstanderne skulle dele toalett etter Topalovs klage, men da ble Kramnik rasende.

Ifølge The Guardian argumenterte russeren med at han hadde en helsesituasjon som gjorde at han urinerte oftere enn normalt, og han syntes dessuten det var mer behagelig å bevege seg på toalettet enn det trange sjakkrommet.

Etter å ha latt tiden renne ut i protest i det første partiet etter Topalovs klage, kom Kramnik tilbake da arrangøren ombestemte seg.

Russeren vant til slutt VM-kampen etter omspill.

Senere har Topalovs anklager blitt karakterisert som «skandaløse» og «usportslige», og hele epiosden blir refert til som «Toiletgate».

Nektet å ta av skoene

De ferskeste jukseanklagene – og som fikk et helt annet utfall – finner vi så sent som i oktober i år.

Umeritterte Borislav Ivanov overrasket en hel sjakkverden da han feide bort sterke konkurrenter under Zadar Open i desember i 2012.

Etter fem seire mot blant annet fire stormestere, måtte Ivanov svare på en rekke anklager om juks, blant annet gjengitt på sjakksiden Chess Base.

Spekulasjonene toppet seg i oktober da en motstander fikk mistanke om at Ivanov brukte elektroniske hjelpemidler under en turnering i Bulgaria. Arrangøren ba om å få se i skoene, men Ivanov nektet.

– Hindrer all kommunikasjon

Hele opptrinnet endte med at Ivanov trakk seg fra turneringen. Så kom beskjeden om at han la opp.

Det tok imidlertid bare noen uker før han var tilbake i sjakkstolen, og i slutten av oktober ble han nummer sju i en turnering i Bulgaria, ifølge bcvidin.org.

– Han er vel den som «har lyktes» med juks og ennå ikke blitt 100 prosent avslørt. Man kjenner ikke til metoden, men man tror han brukte en sender og en mottaker med foten, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Oppussing

VM-arenaen måtte pusses opp fra topp til bunn denne uken.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Sjakkpresidenten mener VM-arrangørene har gjort veldig mye for å hindre spekulasjoner om juks ved å blokkere glassburet for signaler.

– Jeg vet at det er ganske stort fokus på juks og spesielt under en VM-kamp. Det er enormt med prestisje og penger i bildet, sier Aulin-Jansson.

– De hindrer all kommunikasjon. Alle elektroniske signaler blir blokkert, både på hvilerom og toaletter. Det vil ikke være mulig å sende eller motta signaler, og da er veldig mye gjort, sier sjakkpresidenten.

– Hvordan fungerer jukset i sjakk?

Du må ha en medsammensvoren. Du kan ha en kamerat på et hotellrom, eller hjemme for den saks skyld, med en stor og sterk datamaskin og et sjakkprogram. Det programmet kan analysere hva som er det beste trekket, og sende informasjonen elektronisk inn i øret eller på et eller annet sted på kroppen. Så kan det formidles ved hjelp av koder, sier Aulin-Jansson.

– Sjakkprogrammene er i dag så sterke at de kan slå alle i verden. Det er mulig de ikke kan slå Magnus ennå, men de er overmenneskelige i den forstand at de ikke har følelser eller psyke. De regner en vanvittig mengde varianter på millisekunder. Vi snakker milliarder av varianter, fortsetter han.

– Veldig få som jukser

Selv om mange av sikkerhetstiltakene rundt VM-kampen allerede er kjent, ønsker ikke Verdens sjakkforbund (FIDE) å kommentere planene i detalj.

Assistent til FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov, Berik Balgabaev, er svært ordknapp når NRK.no spør ham om hvordan de forsikrer seg mot juks.

– Du tuller, ikke sant? sier Balgabaev over telefon.

– Vi ønsker ikke å offentliggjøre det. Vår komité har gjort absolutt alt for å hindre at det skjer.

– Er juks et problem i sjakk?

– På toppnivå er det ikke det. Det er mer rykter enn sannhet. Det er en veldig lav prosentandel som jukser, sier Balgabaev, og trekker en parallell til flyskrekk:

– Hvert år er det noen fly som krasjer, men det er jo veldig få, ikke sant? Det er likevel det første mange tenker på når de setter seg i et fly.

Balgabaev sier at noen sikkerhetstiltak først blir spikret etter den offisielle inspeksjonen torsdag.

– Du får se da. Det er mye spillerne må være enige om. Det blir bestemt etter møtet torsdag, sier Balgabaev.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal