Hopp til innhold

Northug: – Jeg er svært ulykkelig nå

Petter Northug innrømmer at han kjørte med promille da han krasjet i autovernet på Byåsen søndag morgen. – Jeg beklager overfor alle de som nå er skuffet over meg, sier han.

bilde

politi

Kriminalvaktleder i Trondheim, Bård Jakobsen.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser, sier Petter Northug i en pressemelding sendt fra managementet i Nye Høyder.

– Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug.

Det var tidlig søndag morgen Petter Northugs Audi ble kjørt rett over en rundkjøring og smalt i autovernet på Byåsen i Trondheim.

I bilen, som nå er totalvrak, satt det to personer - Petter Northug og en mann født i 1991. Begge er nå siktet for promillekjøring.

– Vil lære og vokse som menneske

I pressemeldingen står det at langrennsløperen har bekreftet overfor politiet i Trondheim at det var han som kjørte bilen.

Northug har også forklart at han var påvirket av alkohol da ulykken skjedde.

– Jeg er fullt innforstått med offentlighetens forventning om at jeg i løpet av nærmeste fremtid må fortelle mer om hendelsen. Det vil jeg gjøre når jeg har tenkt grundig igjennom situasjonen sammen med mine nærmeste. Det håper jeg media vil respektere, sier Northug.

Tidligere søndag opplyste politiet at en av mennene løp fra åstedet før ambulansepersonell og politi ankom, mens 1991-modellen ble igjen ved bilen. Alt tyder dermed på at Northug stakk av fra ulykkesstedet, mens passasjeren lå skadet igjen.

91-modellen ble tatt hånd om av en annen bilist som tilfeldigvis passerte stedet frem til ambulansepersonellet kom frem.

Politiets sporhunder fulgte senere sporet etter Northug frem til hans bopel.

Langrennsløperen skal nå reise til et ukjent sted for å få fred til å tenke gjennom det som har skjedd.

– Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg. Jeg ønsker å lære av situasjonen på en slik måte at jeg vokser som menneske. Jeg vet at dette kanskje blir mitt livs tøffeste løp, men jeg er villig til å satse for å lykkes, sier Northug.

Han ønsker ikke nå å spekulere i hvordan hendelsen vil påvirke hans karriere som skiløper.

– Jeg trenger å fordøye dette og bearbeide hendelsen. Jeg vet at jeg har sviktet, og jeg vil gjøre alt jeg kan for å vende det som har skjedd til noe positivt, sier Northug.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Kan risikere fengsel

Både Northug og den andre personen som satt i bilen er siktet for promillekjøring. Politiet har i tillegg mistanker om at bilen har hatt høyere fart enn tillatt. Det er 40-sone på ulykkesstedet.

Asbjørn Strandbakken er dekan ved det juridiske fakultet. Han sier til NRK at den øvre strafferammen for brudd på veitrafikkloven er fengsel i ett år.

Straffen for promillekjøring er som hovedregel både bøter og fengsel.

I praksis ligger straffen for promillekjøring normalt fra 21 dager til 3 måneder i fengsel, ifølge Jusstorget.no.

Opp til 0,5 i promille idømmes vanligvis ikke fengsel. Fra 0,5 til 1,0 idømmes som hovedregel betinget fengsel. Ved promille fra 1,0 til 1,5 i blodet kan både betinget og ubetinget fengsel idømmes.

Det er ikke kjent hvor høy promille Northug hadde under ulykken.

– Ved promille over 1,5 er strafferammen normalt ubetinget fengsel pluss halvannen månedslønn i bot. Da må man finne ut hvor mye vedkommende tjener. Hvis det er en alvorlig ulykke vil det også virke i skjerpende retning, sier Strandbakken på generelt grunnlag til NRK.

Siktet for promillekjøring

Den andre mannen som var i bilen ble senere fraktet til sykehus med lettere skader. Også han har forklart seg for politiet søndag kveld.

I starten ville managmentet rundt Northug verken avkrefte eller bekrefte om 28-åringen selv hadde sittet i bilen.

Ulykken skjedde bare noen hundre meter unna Northugs hus i Trondheim.

– Det er store skader på kjøretøyet, rekkverket har fått materielle skader og skiltene i rundkjøringen er meid ned, sa innsatsleder Anders Bang Danielsen til NRK.no.

Løfshus: – Trist

vidar

Landslagssjef Vidar Løfshus vil ta en prat med Petter Northug.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til NRK at han synes hele saken er veldig trist.

– Først og fremst for Petter, men også for hele Ski-Norge, sier Løfshus.

Han og sportssjef Åge Skinstad har søndag hatt et kort møte hvor de har diskutert dagens hendelser.

– Vi vil ta kontakt med Petter og hans manager Are Langås etterhvert, forteller Løfshus.

Northug står utenfor landslaget, men representerer fortsatt Norge under verdenscuper og i mesterskap.

– Vil dette ha noe å si for Northus fremtid med landslaget?

– Det har vi overhodet ikke diskutert ennå, sier Løfshus.

Skiforbundet sendte også ut en pressemelding søndag kveld:

«Norges Skiforbund er informert om ulykken i Trondheim og at Petter Northug har innrømmet å ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand. NSF beklager det som har skjedd på det sterkeste. Dette er en alvorlig sak for Petter Northug og for hele ski-Norge. Skiforbundet vil fremover ha dialog med Northug og hans team om denne alvorlige hendelsen. »


Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal