Hopp til innhold

Mener Anand blir urettferdig behandlet

Konflikten mellom Magnus Carlsen og verdens sjakkforbund har satt VM-motstander Viswanathan Anand i en skvis. Søndag kan måneder med VM-forberedelser gå rett i søpla for inderen.

Carlsen

KAN FÅ REVANSJE: Her smiler Magnus Carlsen etter å ha fått et kraftig overtak på Viswanathan Anand i VM-kampen i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Espen Agdestein

I FORHANDLINGER: Manager Espen Agdestein og Magnus Carlsen må bestemme seg i løpet av søndagen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er bare ni uker til VM i sjakk, og det er fortsatt helt uklart om Magnus Carlsen kommer til å stille opp. Carlsen-leiren har krevd mer betenkningstid ved flere anledninger.

Søndag er foreløpig siste frist for å signere VM-kontrakt. Og fortsatt aner ikke Anand hvem han skal møte i november: Magnus Carlsen eller reserve Sergej Karjakin.

– Det er helt avgjørende å vite hvem man spiller mot, ellers er forberedelsene nesten ubrukelige, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Både Carlsen og Karjakin kan forberede seg på å møte Anand, og bare Anand. Inderen må på sin side forberede seg på to vidt forskjellige spillere. Det er nærmest umulig, mener NRK-ekspert Atle Grønn.

– Anand skal forholde seg til to veldig forskjellige åpningsspillere. Magnus varierer mye, mens Karjakin nesten alltid spiller det samme. Der er Karjakin en av de mest ekstreme i toppsjakken. Jeg tror forberedelsene har liten overføringsverdi, sier Grønn.

Tror han konsentrerer seg om Carlsen

Anand har for vane å forberede seg spesifikt på motstanderen sin i månedsvis. Før VM-kampen mot Kramnik i 2008 forberedte han seg intenst i over fire måneder, ifølge trener Peter Heine Nilsens oppsummering i danske Skakbladet.

Forberedelsene er en av veteranens store styrker.

Hverken Bae eller Grønn tror Anand bruker tid på å forberede seg på Karjakin for øyeblikket.

– Jeg har faktisk vanskelig for å tro at Anand gjør det, for det vil rett og slett gå i surr for ham å holde orden på de forskjellige variantene og trekkene – og samtidig huske på hvilken spiller han forbereder seg på til enhver tid. Jeg tipper han foreløpig holder seg til Magnus, og så går over til å jobbe med Karjakin med én gang det eventuelt blir klart, sier Bae.

Torstein Bae

EKSPERT: NRKs Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Problemet for inderen oppstår hvis Carlsen ikke signerer kontrakten i dag. Da må Anand bytte fokus kun uker før VM-kampen – og kan møte en gjennomforberedt russer som er ekspert på enkelte deler av sjakken.

– Karjakin kan ha forberedt seg i mange måneder mens Anand har forberedt seg på et møte med Magnus. Det vil være urettferdig, rett og slett. Anand er ikke kjent som en som lager bråk, så antagelig biter han tennene sammen og jobber knallhardt inn mot matchen, sier Bae.

Forventer Carlsen-signatur

NRK.no har forsøkt å nå Anand-leiren, men har ikke lyktes. Manager Aruna Anand har imidlertid uttalt seg om saken til indiske medier – på en like diplomatisk måte som alltid.

– Vi kan ikke bry oss med Carlsens problemer. Dette må han og FIDE ordne opp i selv, sier kona og manageren til Times of India.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil ikke avsløre om Anands situasjon har vært et tema i forhandlingene.

– Vi ser ikke noe poeng i å utsette fristen. De har hatt masse tid. Den var egentlig i slutten av måneden, men så ble vi enige om å utsette til etter turneringen. Nå forventer vi ikke en ny utsettelse, sier Nigel Freeman i FIDE til NRK.no.

– Har Anand kontaktet dere om situasjonen?

– Hva vi diskuterer, blir mellom oss, sier Freeman.

Espen Agdestein, Carlsens manager, har ved flere anledninger svart på hvorfor de ønsker å utsette fristene for å signere VM-kontakten. De har blant annet ønsket at Magnus Carlsen skal slippe å forholde seg til konflikten midt i turneringen i St. Louis, som ble avsluttet lørdag kveld.

– Vi synes det er dumt å forsere en slik avgjørelse, fordi det har vært såpass mange usikkerheter rundt Sotsji og matchen. Spillekontrakten kom veldig sent, alt er veldig «tight». Det er én av grunnene til at vi har bedt om at matchen utsettes, så man får tid til å avvikle dette på en fornuftig måte, sa Espen Agdestein til NRK.no tidligere i konflikten.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal