Hopp til innhold

– Vi kan snakke om en «Aksel-effekt»

En ny generasjon med norske alpinister gjør seg gjeldende internasjonalt. NRKs alpinekspert Marius Arnesen mener en av grunnene er støtten fra Aksel Lund Svindal.

Aleksander Aamodt Kilde

Ny alpinyndling i verdenscupen: Tidligere juniorverdensmester Aleksander Aamodt Kilde kjører i Beaver Creek i helga.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Aksel Lund Svindal

Forbilde: Aksel Lund Svindal.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp
Henrik Kristoffersen

Mange har spådd at Henrik Kristoffersen blir den neste store alpinisten fra Norge.

Foto: Shin Tanaka / Ap
Sebastian Foss Solevåg

Sebastian Foss Solevåg fra Spjelkavik har imponert i slalåm.

Foto: Shin Tanaka / Ap
  • Se super-G fra Beaver Creek fra kl 18.50 på NRK2!

– Aksel er veldig god til å «backe» opp og å ta seg tid til unge, nye utøvere. Det er helt klart viktig at det ikke er så stor distanse til den store stjernen, forklarer han.

– Det opplever man for eksempel på et norgesmesterskap, han er med i gjengen, og det tror jeg er kjempeviktig, sier Arnesen til NRK.no.

Denne helgen kjører én av disse nye utøverne super-G i Beaver Creek.

21-år gamle Aleksander Aamodt Kilde fra Jar i Bærum imponerte da han ble juniorverdensmester i storslalåm i Canada sist sesong.

Og til tross for etternavnet (han er ikke i slekt med Kjetil André Aamodt), inspirasjonen til å satse får han fra Aksel Lund Svindal.

– Aksel har vært et idol for meg så lenge jeg kan huske, sa alpinisten da NRK intervjuet ham tidligere i år.

Idoliseringen ble trolig enda større etter at Aksel Lund Svindal gikk av med seieren i utforrennet fredag kveld norsk tid.

– Plutselig sitter det

Alpinisten har brukt store deler av sommeren og høsten til å trene sammen med Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

– Det at han har fått det til er veldig inspirerende for oss . Det å få se at det er mulig selv om vi bor i et lite land. Han har tatt seg av meg på en veldig bra måte.

Som tredje nordmann i alpinhistorien vant Aamodt Kilde europacupen sammenlagt. Foran denne sesongen ble han så tatt opp på verdenscuplaget.

I verdenscupåpningen i Sølden (storslalåm) 26.-27. oktober endte han på en litt skuffende 47.-plass, men i super-G i Lake Louise i Canada forrige helg endte han på en oppløftende 20.-plass.

21-åringen har nå klare ambisjoner om etter hvert å innta pallen også i verdenscupen.

– Plutselig sitter det, og da står du på pallen, sier han.

– Flere er på vei

NRKs alpinekspert Marius Arnesen mener norsk alpint står overfor spennende tider.

– Vi kan snakke om en «Aksel-effekt», men det er kun en av faktorene. Det aller viktigste er de utøverne som er på vei opp selv, og den jobben de har lagt ned for å kunne bli gode på ski, mener han.

Arnsesen mener også at styrket økonomi i skiforbundet og god jobbing med talentene fra ung alder nå har begynt å gi resultater.

– Det er helt klart at en ny generasjon er på vei mot verdenstoppen, sier han.

Sammen med unge og talentfulle alpinister som blant andre Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg utgjør nemlig Aamodt Kilde en ny og spennende offensiv i det norske alpinlaget.

Kristoffersen kom på 3.-plass i slalåm i finske Levi, mens Foss Solevåg imponerte stort med sin 9.-plass i samme renn.

– Det er også flere som er på vei, men det er disse som har vist seg frem internasjonalt og som ser ut til å være våre beste kort nå, forteller Arnesen.

Forventer nytt løft

Aleksander Aamodt Kilde ser på seg selv som en allroundkjører. Han kjører både utfor, super-G, storslalåm - og også slalåm. Styrken har han nok likevel i storslalåm og super-G.

– Europacup og verdenscup er to forskjellige ting, men jeg vil jo si at det å vinne europacupen er en ganske god kvalifisering til å kjøre verdenscup. Nå har jeg veldig lyst å hevde meg i verdenscupen, også, forteller han.

Arnesen tror Aamodt Kilde kan gjøre det bra i super-G, men er foreløpig litt mer avventende til utforresultatene.

– Aamodt Kilde var ekstremt god i super-G i europacupen og har fått anledning til å trene sammmen med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i hele sommer og høst. Jeg tror vi kan forvente oss et nytt løft fra ham, sier alpineksperten.

– Både Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg kan gjøre det bra i neste slalåmrenn i Val d'sere. Det kommer litt an på startnummer og forhold for Solevågs del, som ikke starter blant de 30 beste og derfor er avgengig av gode føreforhold for å kvalifisere seg til 2. omgang.

NB: Vinner Aksel Lund Svindal (eller noen andre fra Norge) i kveld, blir det Norges verdenscupseier nummer 100!

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal