Hopp til innhold

Aksjonerte med munnbind

Ansatte ved sykehuset i Arendal mener de ikke blir hørt av sykehusledelsen. I dag aksjonerte de med bind for munnen.

Munnbindaksjon Arendal

Ansatte ved Sørlandet sykehus Arendal demonstrerte onsdag utenfor sykehuset. Med munnbind vil de symbolisere at de ikke blir hørt av sykehusledelsen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi er i ferd med å miste kirurgivakt, og vi er veldig bekymret for barneavdelingen og omsorgen for nyfødte barn nå som nyfødtposten blir lagt ned. Det er som å prate i et lukket rom uten å bli hørt. Jeg synes situasjonen er alvorlig og uavklart, sier hovedtillitsvalgt Egil Hagen for overlegene ved sykehuset i Arendal.

Klokken 12 i dag aksjonerte de ansatte ved sykehuset i Arendal.

munnbind

Hovedtillitsvalgt Egil Hagen aksjonerte i dag med bind foran munnen. De ansatte mener de ikke blir hørt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Vil nå ut til nasjonale politikere

Ved å stille opp med munnbind på utsiden av sykehuset, ønsket de helseansatte å symbolisere at stemmene deres ikke blir hørt av sykehusledelsen. Aksjonen skal ikke ha vært planlagt i lang tid, men er en spontanhandling, ifølge Hagen.

– Vi gjennomfører aksjonen fordi Arendalsuka starter i dag. Da er det mange politikere til stede som sitter i maktposisjoner sentralt.

Hagen mener hovedårsaken til at sykehuset har havnet i en vanskelig situasjon handler om foretaksreformen og dens måte å organisere helsevesenet på.

– Kvelertak på sykehuset

– Den har tatt kvelertak på sykehuset vårt. Foretaksreformen er feilslått, sier Hagen.

Han mener foretaksreformen ikke skaper en organisasjon hvor kunnskap og omsorg for mennesker står i sentrum.

– Det må ikke være slik at hensikten med helsevesenet er å bruke minst mulig ressurser og penger på pasientene, sier Hagen.

Ønsker egen administrasjon

Hagen legger ikke skjul på at han ønsker seg en egen administrasjon i Arendal, og antyder at de ansatte helst ønsker at sykehuset igjen blir selvstendig.

– Ja. I alle fall ved at vi ønsker oss en egen administrasjon. I tillegg vil vi ha ledere som er til stede hver dag. Ledere som snakker med oss og som hører hva vi tenker. Det er helt håpløst å fjernstyre en arbeidsplass med 2500 ansatte, mener Hagen.

– Beklagelig

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen synes det er helt greit at han og hovedtillitsvalgt Egil Hagen har ulikt syn på hvordan sykehuset skal utvikles, men han synes det er trist og beklagelig at de ansatte gir uttrykk for at de ikke blir hørt av ledelsen.

– Slik jeg får det lagt fram signaliseres det at ledelsen ikke lytter, og ikke er villig til å høre. At vi er uenige i beslutninger som fattes er en ting, men at det fremstår som at vi ikke er åpne for dialog er trist og leit, sier Olsen.

Olsen mener ledelsen prøver å legge til rette gjennom møter og prosesser slik at de ansatte blir involvert.

– Personlig står jeg for et ønske om å utvikle ett godt, felles sykehustilbud på tvers av hele Sørlandet sykehus. Jeg har selv gått inn for at vi i et langsiktig perspektiv skal bygge videre på tre sykehus. Det er min overbevisning om at det samfunnsmessig og totalt sett er riktig, sier Olsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %