Hopp til innhold

Ny rapport: – Tina-siktet (37) har falske minner

Spesialister innen psykiatri har vurdert den mentale helsetilstanden til Tina-siktet. Deres konklusjon er at mannen fra Lyngdal har et forvrengt bilde om at han og tre kamerater var delaktige i drapet på Tina Jørgensen.

Torstrup med ny rapport

Odd Rune Torstrup forsvarer den siktede mannen fra Lyngdal. Her med den ferske rapporten i hendene.

Foto: Anders Fehn / NRK

Politiet i Rogaland har nylig fått overlevert en rapport om den mentale helsetilstanden til den siktede mannen fra Lyngdal som først ble pågrepet i saken.

Rapport sladdet
Foto: Anders Fehn / NRK

Den 84 sider lange rapporten baserer seg hovedsakelig på samtaler to rettspsykiatere har hatt med 37-åringen. Det er politiet som har bedt om en vurdering av hans mentale helsetilstand.

– Det er en grundig rapport. Den konkluderer med at min klient sannsynligvis har utviklet falske minner, sier forsvarer Odd Rune Torstrup.

Konklusjonen er delt opp i åtte punkter, der mannens psykiske helsetilstand er kartlagt.

I det siste punktet står det følgende: «Vi antar, etter en analyse av hele sakskomplekset, at observanden har utviklet falske minner i forhold til de påklagede handlinger.»

– Saken må henlegges

I avhør har mannen gitt detaljerte forklaringer der han peker ut den eller de som står bak drapet på Tina Jørgensen.

– Det er ingen bevis som tilsier at hans forklaringer i avhør er riktige. Da gir konklusjonen seg selv: nemlig at saken må henlegges, sier Torstrup.

Tina Jørgensen som tenåring

Tina Jørgensen forsvant etter en bytur i september 2000. Hun ble funnet drept ved Bore kirke en måned senere.

Foto: Privat

Utover høsten ble mannens forklaringer overfor politiet mer sprikende. Et sentralt spørsmål i etterforskningen ble derfor om mannen hadde utviklet falske minner.

– Min klient er en mentalt sunn og frisk mann. 30 prosent av landets befolkning har en evne til å utvikle falske minner. Han er en av dem, og det er dette som har skjedd i denne saken, sier Torstrup.

Politiet tause om henleggelse

– Vi har ingen kommentar til om saken nærmer seg en eventuell henleggelse. Vi etterforsker saken, og jeg vil gå gjennom alle bevis når saken er ferdig etterforska, sier politiadvokat i Rogaland politidistrikt, Herdis Traa.

Herdis Traa
Foto: Simon Solheim / NRK

På politihuset i Stavanger er det et eget avlåst etterforskningsrom forbeholdt Tina-saken. I flere uker og måneder har etterforskere lett etter svar på hva som skjedde i september 2000.

9. oktober ble de fire mennene løslatt fra varetekt. En uke senere fikk politiet et nytt lydopptak i saken, et opptak de kunne tenkt seg tidligere.

Også her er det mannen som først ble pågrepet i saken, som snakker. I det første opptaket, som TV2 har publisert deler av, sier han at det er hundre prosent sikker at han var tilstede da Tina Jørgensen døde.

Rapporten sendes videre

Politiet ønsker ikke å komme med detaljer om etterforskningsarbeidet nå, og venter med å kommentere rapporten til den rettsmedisinske kommisjon har sett på den.

– Vi sender rapporten videre, slik at de kan gå gjennom den og komme med eventuelle bemerkninger og kommentarer, sier Traa.

Tina Jørgensen ble funnet drept ved Bore kirke på Jæren 26. oktober 2000 etter å ha vært savnet i en måned.

Tina Jørgensen

Det er gått tre måneder siden de fire mennene ble løslatt fra varetekt. Siktelsene står fortsatt ved lag.

Foto: NRK/Privat

Flere nyheter fra Rogaland