Hopp til innhold

Se gaupefamilien her

En helt unik film viser en gaupemor med sine to små unger tett på bebyggelsen i Vestby.

Gaupefamilie i vestby fanget på film.

– Jeg har aldri sett sånne bilder før. Det er spennende å se og gir innblikk i gaupas liv, sier seniorforsker John Odden.

Han leder den norske delen av forskningsprosjektet Scandlynx, som blant annet jobber med å kartlegge gauper i Oslo, Akershus og Østfold.

Prosjektet tester ut viltkameraer som metode for å følge gaupene, siden det kan være vanskelig å finne dem i områder hvor det ikke er mye snø.

100 meter unna folk

Bildene er tatt i juli og viser to små unger sammen med moren ute i naturen. Den viser blant annet moren som bærer den ene ungen i nakkeskinnet.

Odden, som har forsket på gauper i over 20 år, sier det er svært uvanlig at gauper får unger så nærme folk.

– Det er ganske sjeldent. Denne gaupemora vandrer mellom Drøbak og Sarpsborg, og da er det spesielt at hun legger seg et sted 100 meter fra nærmeste gård, sier han.

Vanligvis legger gauper seg så langt unna folk som mulig.

– Det er sannysligvis fordi hun er ung og uerfaren.

Filmen er satt sammen av stillbilder fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Får sitt første rådyr-måltid

På bildene går moren forbi kamera med de to ungene, og Odden tror de er på vei til sitt aller første rådyr-måltid, ettersom moren skal ha lagt ned et rådyr rundt 50 meter unna kameraet.

– De første seks til åtte ukene har hun gjemt ungene i en steinrøys i området, men etterhvert tar hun med ungene til dyr hun har drept i nærheten.

Moren har en GPS-sender på seg, og Odden kan fortelle at hun nå befinner seg i Sarpsborg sammen med barna. Ifølge han vil barna oppholde seg sammen med moren til mars-april, og etter det må de klare seg selv.

– Da går de videre alene, og de kan ende opp 50 mil inn i Sverige før de finner sitt revir, sier Odden.

Følges med viltkameraer

Det er vanskelig å registrere gauper i områder med lite snø fordi det ikke er noen spor å følge. Derfor har forskere i NINA i flere år testet ut viltkameraer, for å se om det kan brukes som overvåkingsmetode i snøfattige områder i Skandinavia.

– Gauper er generelt vanskelig å telle, og de forflytter seg gjerne over flere hundre kvadratkilometer store leveområder. Viltkameraer kan derfor bli et viktig tilskudd til overvåkingen av arten, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

De siste tre årene har NINA plassert ut kameraer der forskerne vet gauper gjerne passerer. Kameraene er satt opp i Akershus, Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark. De står rundt en mil fra hverandre og utløses av en kombinasjon av varme og bevegelse foran kamera.

Foreløpig er resultatene lovende, og kamerane kan gjøre det lettere å holde oversikt over hvor mange gauper det er i området.

Folk må melde fra

– Vi kan skille gaupene på bildene fra hverandre ved å studere flekkmønsteret i pelsen. Det gir oss håp om at vi i framtiden kan beregne det totale antall gauper i et område, sier Odden som er leder for den norske delen av forskningsprosjektet Scandlynx.

Også ulvene i Østmarka i Oslo er fanget på film ved hjelp av viltkamera.

Men selv om det nå ser ut til at man kan få kartlagt hvor mange gauper det er i Oslo, Akerhus og Østfold, vil han fremdeles ha hjelp fra folk.

– Folk må melde inn når de ser spor fra flere gauper sammen, selv om vi har viltkameraene, sier Odden.

Flere familier på film

Siden november 2010 har kameraene tatt mer enn 200 bilder av gauper, og det ser ut til at de fanger opp de fleste familiegruppene. I år er det tre hunngauper som er innenfor studieområdet.

– Alle tre fødte unger i mai, og vi har faktisk allerede fått unike bilder av alle familiene på kameraene våre, sier Odden.