Hopp til innhold

En slimete delikatesse?

Kunne du tenke deg å spise det slimete ekle krypet som har invadert norske hager i hopetall?

Iberiasnegler

Sneglene er saltet for å få bort slimet, og kokt i to timer for at det skal være trygt å spise dem.

Foto: Morten Günther

Dette kan kanskje bli den ultimate hevn for oppspiste sommerblomster og mislykkede jordbærbed.

Snegleforskere på Bioforsk på Ås har invitert en kokk for å teste muligheten for en ny delikatesse. Men tør de å smake?

Se video:

Mordersnegler
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.
Gourmetkokken Tarjei Kristiansen tilbereder iberiasnegler

Kokk Tarjei Kristiansen

Foto: Morten Günther

Gourmetkokk tilbereder iberiasnegler

De fleste forbinder iberiaskogsnegl med pest og plage . Et kryp man klipper i to og hiver i søpla.

Men er det mulig å spise dem? Kan de simpelthen være en delikatesse?

For å undersøke dette har Bioforsk invitert gourmetkokken Tarjei Kristiansen fra Stavanger til å tilberede og servere snegler.

- Det er ikke så stor forskjell på iberiasneglen og vinbergsneglen som man vanligvis spiser. Vinbergsneglen har hus, så den har kanskje litt tynnere slim. Iberiasneglen er kanskje litt mer viskelær, sier Kristiansen til Østlandssendingen.

- Vil smake på alt

- Hva med smaken?

- Det vet vi ikke så mye om enda, sier gourmetkokken.

Han har aldri forsøkt å tilberede den forhatte sneglen før, og er litt skeptisk.

- Vi må bare prøve å lage noe godt ut av det.

- Skal du smake på resultatet?

- Ja, jeg har et mål om å smake alle ting en gang.

Demper smaken med hvitløk og chilli

Iberiasnegle-delikatesse

Iberiasnegle-delikatesse?

Foto: Morten Günther

Sneglene som skal fortæres har gått uten mat i tre dager, for at tarmen skulle tømmes. Deretter er de saltet for å få bort slimet, og kokt i to timer for at det skal være trygt å spise dem.

Kokken står over en gryte full av snegler, som nå er betydelig mindre enn de var da de levde.

Nå skal han forsøke å dempe sneglesmaken mest mulig.

- Jeg skal surre sneglene i litt olivenolje, sammen med løk, hvitløk, chilli og sopp, før vi legger dem på en toast. Vi pynter med persille, så har vi den sier Kristiansen.

- Litt viskelær

Da er tiden inne for å smake på retten. Snegleforsker Solveig Haukeland er først ut, og uredd biter hun i en sneglebit.

- Det var ikke så mye smak, litt viskelær og litt beskt, men ikke avskrekkende, slår Haukeland fast.

- Som snegleforsker, kommer du til å servere dette når du får gjester?

- Ja, jeg tror faktisk det. Nå vet jeg hvordan jeg skal gjøre det, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

NRKs journalister smaker på iberiasneglene

Iberiasneglene falt ikke i smak hos NRKs reporter på stedet.

Foto: Morten Günther

- Smaker beskt

Østlandssendingens reporter Anniken Mihle er ikke like begeistret for sneglemåltidet.

- Dette er helt klart en snegle. Jeg ser skinnet og alt. Det smaker ganske beskt. Jeg skjønner at franskmennene bruker den andre sneglen, sier Mihle.

- Det ble ikke så beskt som jeg hadde trodd, er kokkens dom.

- Vil du gjøre dette igjen?

- Ja, hvis jeg får godt betalt, sier Kristiansen.

Prøv selv

Anniken Mihle sier bestemt at det er første og siste gang hun spiser en iberiasnegle, men du kan få sjansen til å prøve selv .

Torsdag kveld arrangeres "En treg aften" på Rådhusplasssen i Ås i forbindelse med forskningsdagene.

Der er både snegleforsker Solveig Haukeland og kokk Tarjei Kristiansen, som serverer iberia skogsnegl.

Her er en svensk oppskrift på iberia-smørbrød.