Hopp til innhold

Hageplanter over hele Norge dør

Det som skulle vært grønt er brunt. Overalt i Norge står det døde busker. Hva er det som har skjedd med hagen til folk?

Døde trær

Døde trær i hagen til Karin og Knut Linga.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Karin og Knut Linga har mistet mange planter i hagen i år. Løsningen på hvordan unngå dette neste år, kan være ganske uvanlig.

– Ser smittsomt ut

Til og med en 20 år gammel søylesypress er i ferd med å død i hagen til Karin og Knut. Og begge tujahekkene sliter. Den nyplanta hekken mot hovedveien har fått store skader, og den velfriserte hekken på forsiden er gulbrun.

Knut Linga

Knut Linga er fortvilet over at så mange planter har dødd i hagen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi har kjørt rundt i distriktet og har sett at alle andre hager har det samme problemet. Tujaene vi har bak huset har vi jo vannet mye etter at snøen gikk. Vi visste jo at en nyplanta hekk trengte mye vann. Det har jo ikke hjulpet, det har jo bare blitt verre og verre, sier Knut Linga.

– Det kan se ut som om det er noe smittsomme greier som går fra tre til tre, sier Knut Linga.

Plantet nytt, som også døde

Han aner ikke hva som kan ha forårsaket skaden på plantene hans. Noen av buskene hans har blitt brune, og så har de ved siden av også blitt brune etter hvert. Knut Linga har sett at han ikke er alene om å ha døde busker i hagen.

– Vi har sett at det er slike skader flere steder i området her. Det er helt uforståelig. Når vi kjører rundt ser vi at det er mange som har det samme problemet, sier Knut Linga.

Først plantet Linga en hekk ut mot hovedveien, men den døde. Da trodde de det var veisaltet som ødela. Linga lagde så en voll ut mot hovedveien og plantet nye tujaer oppå den. Men de døde de også.

Søylesypress

Karin og Knut Linga foran søylesypressen som hadde overlevd 20 norsk vintre til nå. Men som måtte gi tapt for den strenge vinteren i år. I løpet av sommeren må treet sages ned.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Dødsårsak: Halvannen meter tele

Bjarne Bryn

Bjarne Deila Bryn tror det er telen som har tatt livet av de fleste buskene i området

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Daglig leder ved Bryns blomster, Bjarne Deila Bryn, tror ikke det er noe sykdom eller sopp som har angrepet plantene.

– I vinter har det vært veldig kaldt. Vi fikk tidlig frost i bakken. Det er målt tele helt ned i halvannen meter, sier Bryn.

Den frosten har holdt seg lenge, og det tok lang tid før den tinte.

– Når plantene har begynt å trenge næring og vann, så har det vært for mye frost. Plantene har da ikke klart å trekke vann opp til bladene, og derfor har plantene dødd, sier Bryn.

Mange av skadene på plantene kommer først til syne nå. For å se om plantene er helt døde, kan man grave ned rundt røttene, og se om man finner hvite røtter. Er røttene helt svarte, er planten død.

Greier ikke drikke på grunn av frost

Bryn tror heller ikke det er sykdom eller sopp som angriper plantene. Han har ikke hørt om noen spesielle sykdommer som har kommet nå, selv om det kan se slik ut.

Og forklaringen på hvorfor den 20 år gamle søylesypressen døde, er tele i bakken.

– Den har ikke greid å drikke vann på grunn av frosten, sier Bryn.

Voll med tujaer

Knut Linga lagde en ny voll i fjor og plantet tujaer på toppen. Nå har de fleste dødd.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Reddet plantene sine

Det er fortsatt mange planter som har klart seg - noen har klart å ta ekstra vare på plantene sine. Og de har brukt en noe uvanlig metode.

– Jeg har snakket med noen som har klart å holde hekkene sine veldig fine. Og de begynte å vanne allerede i mars, sier Bryn.

Det høres rart ut å vanne mens snøen allerede ligger, men det kan altså være løsningen for å slippe døde planter utpå våren.

– Løsningen var å vanne i mars, da det fortsatt lå masse snø på bakken. En del av snøen hadde smeltet på buskene, og temperaturen økte. Da trengte buskene vann. Men det var fortsatt tele i bakken, og busken klarte ikke å drikke noe. Han ene jeg snakket med hadde gått ut med vannkannen, og vannet hver enkelt busk, sier Bjarne Deila Bryn.

Tuja hekken dør

Tuja hekken dør, og Linga rydder opp og kjører bort de døde kvistene

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark