Hopp til innhold

Tror på svar i Therese-forsvinning

Mandag fikk politiet i Drammen overlevert en tjukk, rosa perm med etterforskningsmateriale i Therese-saken. Forfatterne tror svaret på Therese-gåten ligger i den permen.

Per Asle Rustad, Helene Wirum og Nina Valen

I dag leverte de tre privatetterforskerne Per Asle Rustad, Helene Wirum og Nina Valen en tjukk perm med det de mener er ny informasjon i Therese-saken.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Vi mener svaret på Therese-saken ligger i denne permen. Vi innser likevel at det er vanskelig å få gjort noe nå når det snart er 25 år siden Therese forsvant, sier Per Asle Rustad.

Han har fulgt denne saken som krimjournalist siden ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell i Drammen den 3. juli 1988.

Les også:

Teksten fortsetter under videoen.

Politiet i Drammen får overlevert en ny rapport om Therese-saken.

Ny rapport om Therese-saken

Brukt all sin fritid på Therese-saken

Med seg i arbeidet har Rustad hatt med seg de to kriminologene Nina Valen og Helene Wirum. I snart ett år har de tre jobbet på fritiden sin med å samle informasjon og gå den snart 25 år gamle forsvinningssaken nærmere etter i sømmene.

De mener det er flere momenter i saken som politiet bør se nærmere på.

– Vi har flere spor, og vi har funnet det vi mener er hull i etterforskningen. Derfor anmoder vi politiet om å avhøre en rekke personer i forbindelse med de nye sporene vi har funnet, sier Rustad.

Teksten fortsetter under bildet.

– Har funnet interessant informasjon

Permen med materialet i Therese-saken som de tre privat-etterforskerne leverte politiet i dag.

I denne permen mener de tre privatetterforskerne at løsningen på forsvinningsgåten finnes.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

De har tilbrakt mange timer på politihuset i Drammen siden de i januar fikk innsyn i politiets dokumenter i etterforskningssaken.

– Vi har gått gjennom alle saksdokumentene, det fyller en stor vegg i arkivrommet på politihuset i Drammen. Vi har funnet frem til informasjon som vi mener ikke er godt nok fulgt opp av politiet den gangen, og vi betviler ikke at det er flere årsaker til det.

I 1998 ble svenske Thomas Quick dømt for å ha drept Therese. Men i 2011 ble han frifunnet i Sverige.

Rustad, Valen og Wirum roser politiet i Drammen.

– Vi fikk fri tilgang til alle dokumenter i saken, og vi er blitt tatt imot med åpne armer. Det er unikt at de er villige til å gjøre dette.

Les også:

Ønsker å gi foreldrene et svar

Therese Johannessen

Ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen 3. juli 1988.

Foto: HO / NTB scanpix

Rustad forteller at de har hatt ett mål hele tiden.

– Vi har ønske om å gi moren og faren til Therese et mer sannsynlig svar på hva som skjedde med Therese; ikke nødvendigvis ta en gjerningsmann, for det innser vi er svært vanskelig så mange år etterpå. Moren har lest rapporten og synes det er en godt gjennomarbeidet og verdig rapport.

– Har dere kunnet få flere og andre opplysninger enn det politiet satt på?

– Ja, det har vi. Vi bringer nye opplysninger inn i saken – ut fra personer vi har snakket med og undersøkelser vi har gjort. I tillegg har vi sett på denne saken med nye øyne og har fulgt opp spor som politiet kanskje ikke har lagt så stor vekt på den gangen hun forsvant.

Saken blir foreldet om en måned

Ifølge Rustad, er det personer som ikke snakket sant den gangen, og det er personer som sitter på opplysninger i saken.

– Jeg mener det er mulig å finne en gjerningsmann i dag, 25 år senere.

Therese-saken er foreldet om en måned, altså den 3. juli. Da er det nemlig nøyaktig 25 år siden ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell der hun bodde.

Håper på gjenopptakelse

Per Asle Rustad, Nina Valen og Helene Wirum i møte med politiet om Therese-saken.

Her overleveres permen med det de tre privatetterforskerne mener er ny informasjon i Therese-saken.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Vi håper saken blir gjenåpnet, og at politiet gjør videre undersøkelser i saken. Det sier Helene Wirum, én av de to kriminologene som har brukt mye av sin tid det siste året på den private etterforskningen.

– Det er mye som skal skje på en måned hvis saken skal gjenopptas?

– Ja, det er det. Men med godt arbeid skal det gå, mener Wirum.

Verken Wirum eller Valen forteller at de er ikke ferdig.

– Det blir mer intenst arbeid nå, kanskje mer intenst enn det har vært det siste året. Vi har fulgt noen spor vi mener er interessante, og nå må vi fordype oss i de sporene, sier Valen.

– Vi skal gå gjennom materialet

Politiadvokat Jarle Vist, Søndre Buskerud politidistrikt

Politiadvokat Jarle Vist sier det er for tidlig å si noe om innholdet i permen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Politiadvokat Jarle Vist tok imot permen med etterforskningsmaterialet. Han sier det er for tidlig å si om det er noe interessant i saken som gjør at politiet vil gjenoppta saken.

– Vi skal gå gjennom materialet nå og se på innspillene som de tre kommer med i rapporten. Vi skal sjekke de forholdene som de har påpekt så fort som mulig. Deretter må vi vurdere videre hva vi gjør, sier Vist.