Hopp til innhold

– Livet er snudd opp ned

En kvart million syrere er på flukt i nabolandene. Mange av de syriske flyktningene sliter også med psykiske problemer etter å ha blitt torturert og mishandlet i fangenskap, viser ny rapport.

Syriske flyktninger i Jordan

En syrisk flyktning holder rundt sin sønn i flyktningsleiren Al Zaatri i Jordan.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Over 100 000 mennesker flyktet fra Syria i kun august måned.

Leger Uten Grenser publiserte i nylig en rapport hvor de har intervjuet 5000 flyktninger fra Syria som har flyktet til Libanon.

«Vi pleide å ha et godt liv. Jeg kan ikke skjønne hvordan situasjonen har blitt helt forandret på et par måneder. Alle er plutselig i stand til å drepe andre. Det skjedde for raskt til at vi kunne forstå det» – Syrisk kvinne (28), på flyktningleir i Libanon.

Rapporten fra Leger Uten Grenser konkluderer med at flyktningene lever under dårlige forhold og trenger medisinsk hjelp.

Situasjonen er desperat, tusenvis har blitt drept ellelr såret. Medisinsk assistanse er ikke bare begrenset, men har i tillegg blitt skyteskive, skriver organisasjonen i rapporten.

Mange av flyktningene sliter også med psykiske problemer etter å ha blitt torturert og mishandlet i fangenskap.

«De torturerte meg til det ytterste bristepunktet. Da de spurte meg om jeg foretrakk eller ønsket at min mor eller far skulle ta min plass og bli påført samme smerte, så svarte jeg ja,» forteller en ung mann (27) i rapporten.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

I et TV-intervju sier den erfarne legen Jacques Beres at rundt 60 prosent av hans pasienter var opprørssoldater og rundt halvparten av dem var militante islamister fra andre land.

VIDEO: Stadig flere militante islamister fra en rekke land deltar nå på opprørernes side i Syria, sier Jacques Beres.

En kvart million på flukt

Nå har antallet syrere som har flyktet fra den voldelige konflikten i hjemlandet, har passert en kvart million, melder FN.

I alt har 253.206 personer registrert seg som flyktninger i nabolandene, opplyste talsmann Adrian Edwards ved FNs flyktningkontor tirsdag. Halvparten av flyktningene befinner seg i Tyrkia i nord.

Kun på mandag skal 140 mennesker ha blitt drept i ulike angrep rundt om i Syria, ifølge den London-baserte gruppa Syrian Observatory for Human Rights. Totalt skal 30 000 mennesker ha blitt drept i borgerkrigen siden våren 2011.

Utenlandske opprørere

Jacques Beres

Jacques Beres er en av grunnleggerne til organisasjonen Leger uten Grenser. Han er ikke lenger assosiert med organisasjonen og var i Syria på eget initiativ.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Den franske legen Jacques Beres har kommet hjem til Frankrike med en blodig koffert full av operasjonsutstyr som han brukte på et feltsykehus under sitt to ukers lange opphold i Aleppo.

I et TV-intervju sier den erfarne legen at rundt 60 prosent av hans pasienter var opprørssoldater og rundt halvparten av dem var militante islamister fra andre land.

– Det var veldig rart å observere. De sa rett ut at de ikke er interessert i å fjerne Bashar al-Assad, og heller tenker på hvordan de skal ta makten i kjølvannet av konflikten. De vil ha en islamsk stat med Sharia-lov, sier Beres til nyhetsbyrået Reuters.

Jacques Beres er en av grunnleggerne til organisasjonen Leger uten Grenser. Han er ikke lenger assosiert med organisasjonen og var i Syria på eget initiativ.

Skiftet mening etter å ha vært i Aleppo

Det syriske regimet har flere ganger hevdet at opprøret mot Assad er «organisert av sterke krefter fra utlandet og betalte terrorister».

Beres har tidligere ment at utenlandske islamister ikke spilte noen framtredende rolle i opprøret, skriver RT.com. Nå sier legen til Reuters at han har endret syn på dette.

Flere av opprørerne er nærmest for yrkessoldater å regne og har tidligere kjempet i Irak, Afghanistan, Tsjetsjenia og Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt