Hopp til innhold

– Tar lang tid før Europa kommer ut av problemene

Europas fremtid og norske strømleveranser var noe av det som sto på programmet da Angela Merkel tok imot statsministrene David Cameron og Jens Stoltenberg i Berlin i dag.

Angela Merkel, David Cameron og Jens Stoltenberg

Forbundskansler Angela Merkel tok imot Storbritannias statsminister David Cameron og Jens Stoltenberg på taket av statsministerbygningen i Berlin torsdag.

Foto: POOL / Reuters

– Det viktigste budskapet er at det kommer til å ta lang tid før Europa kommer ut av de problemene som vi nå opplever, sa Jens Stoltenberg etter møtet med Merkel og Cameron.

Den norske statsministeren pekte på de akutte problemene som truer Europa nå.

– Det vi nå ser er at vi er i en kritisk situasjon. Det er en veldig uavklart situasjon med nyvalg i Hellas, og Spania sliter med sine banker, sa Stoltenberg.

Hellas holder nyvalg neste søndag, 17. juni, men den norske statsministeren var like opptatt av problemene i det spanske bankvesenet.

– Det er mer og mer aktuelt for Spania å be om hjelp fra EUs krisefond fordi deres banker ikke klarer å betale renter og avdrag, sa Stoltenberg.

Det tok mange år å komme seg inn i denne krisen, og det kommer til å ta år å komme ut av krisen.

Jens Stoltenberg i Berlin / NRK

Sammen med Cameron og Merkel diskuterte Stoltenberg hvordan man skal få fart på Europas økonomi.

Merkel understreket at EUs finanspakt, som har til hensikt å få en strengere budsjettdisiplin for eurolandene, er et viktig middel.

– Angela Merkel var opptatt av å understreke at man må gå løs på de grunnleggende problemene i Europa. Det er lav vekst, store underskudd og manglende modernisering av mange europeiske lands økonomier, sa Jens Stoltenberg etter at de tre statslederne hadde møtt hverandre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Angela Merkel, David Cameron og Jens Stoltenberg

Angela Merkel, David Cameron og Jens Stoltenberg møtte studenter fra 16 land til en diskusjon om Europas fremtid i Berlin torsdag.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Diskuterte norske strømleveranser.

Spørsmålet om et utvidet energisamarbeid sto også på dagsordenen da Merkel torsdag tok imot Stoltenberg og Cameron, skriver NTB.

Nye undersjøiske kabler fra Norge til Tyskland og Storbritannia skal sørge for sikrere og mer forutsigbar strøm til Europa.

Statnett og norske myndigheter har sagt at begge kablene skal være klare mellom 2018 og 2021.

Ambisjonen er å få begge på plass så fort som mulig, men de kan ikke bli ferdig samtidig. Både Storbritannia og Tyskland ønsker å være først.

– Vi er veldig interesserte i å komme først, sa den britiske energiministeren Charles Hendry til avisen The Guardian i april.

SISTE NYTT

Siste nytt