Hopp til innhold

Telenor vil inn i Myanmar

Telenor vurderer å gå inn i Myanmar. Men Aung San Suu Kyi advarer alle som vil tjene raske penger i Myanmar. Landet åpnes nå for investeringer etter 20 år med sanksjoner på grunn av Suu Kyis husarrest.

Video Aung San Suu Kyi advarer alle som vil tjene raske penger i Myanmar

NETT-TV: Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi oppfordrer utenlandske investorer til å investere i landet, men ber om at det må gjøres på en riktig og bærekraftig måte.

I dag får konsernsjef Jon Fredrik Baksaas muligheten til å gjøre et godt inntrykk på opposisjonsleder Aung San Suu Kyi når de møtes på en konferanse i regi av World Economic Forum i Thailand.

– Myanmar er et land som vi mener vi vil kunne mestre med våre tjenester. Vi er interessert i å forberede oss og dem, i den grad det er interesse for en dialog om hvordan telekommarkedet kan struktureres, sa Baksaas til NTB i går.

– Men jeg kan love deg at vi er ikke alene om å tilby denne typen tjenester, sier han.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Racet i gang

Ifølge Baksaas er Myanmar-racet allerede i gang, og han mener det er helt naturlig at Telenor med sin erfaring fra andre land i regionen ser på om de skal forsøke å etablere seg i det tidligere militærdiktaturet.

– Selv om vi har en situasjon i India som vi slett ikke liker, så har vi håndtert det forretningsmessige i disse landene på en måte som industrien har merket seg, sa Baksaas.

– Og det håper jeg de som etter hvert skal beslutte i Myanmar, også har merket seg, sier Telenor-sjefen.

I India mistet i februar Uninor – som kontrolleres av Telenor – 22 lisenser til å drive mobilnett for 36 millioner mobilkunder etter en dom i indisk høyesterett. Begrunnelsen var underprising og fusk ved tildelingen av lisensene.

– Kan være positivt for Myanmar

Kommunikasjonsrådgiver Håvard Kleppa i Oslosenteret for Fred og menneskerettigheter sier Oslosenteret i utgangspunktet er positive til at Telenor ønsker å gå inn i Myanmar.

Håvard Kleppa

Håvard Kleppa er kommunikasjonsrådgiver på Oslosenteret, og var nylig Rangoon i Myanmar der han møtte både Aung San Suu Kyi og presidenten i landet.

Foto: Oslosenteret

– Men det er et land som er veldig uoversiktlig på de politiske og økonomiske områdene. Dessuten er det et av verdens mest korrupte land. Dette gjør at Telenor må være veldig nøye med forarbeidet før de investerer i landet. De må spille med rene kort, og være oppmerksom på den svarte skyggeøkonomien, sier Kleppa til NRK.

Han sier også at telekommunikasjon er helt avgjørende i et lands demokratiske prosess, og at det av den grunn er bra at Telenor ønsker å etablere seg i Myanmar.

– Landet er et av verdens mest utarmede. Mobiltelefon er i dag veldig dyrt og det gjør at de fleste vanlige folk ikke har tilgang til mobilnettet. Dersom Telenor kan bygge ut mobil- og internettdekning vil det kunne gjøre det enklere for folk å holde kontakt og spre informasjon med hverandre på en helt annen måte enn i dag, sier han.

– Men det er viktig at investeringen ikke bare kommer de rike og mektige til gode, og at det også blir bygget ut utenfor triangelet mellom det tre største byene i landet, sier Kleppa.

Han legger til at investeringen innen telekommunikasjon ikke i så stor grad kommer i konflikt med natur- og miljøvern, noe som er viktig for Myanmar.

THAILAND/ Myanmar's pro-democracy leader Suu Kyi speaks as BFWE President Rahman listens during session at World Economic Forum on East Asia in Bangkok

Aung San Suu Kyi på World Economic Forum-konferanse i Bangkok.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Advarer mot å tjene raske penger

I en tale på konferansen i Bangkok i dag oppfordret Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi utenlandske investorer til å investere i landet, men ba samtidig om at det måtte gjøres på en riktig og bærekraftig måte. Hun advarte de som ønsker å tjene raske penger, og mot en overdreven optimisme i landet.

– Jeg vil ikke at dere skal være overoptimistiske. Vi trenger en balansert tilnærming, det er helt på sin plass med litt sunn skepsis, sa hun om reformprosessen i sitt hjemland.

Suu Kyi understreket at istedenfor å tenke profitt bør investorene heller prioritere å skape arbeidsplasser for å hindre den allerede enorme arbeidsledigheten i å bli enda større.

– Investorene må hjelpe oss med å uskadeliggjøre denne tidsinnstilte bomben, sa hun.

LES: Suu Kyi hyllet av myanmarere i Thailand

Ønsker ikke mer korrupsjon

Hun la også vekt på investeringene ikke blir bra for landet dersom det bare tenkes profitt.

– Ikke tenk for mye på fordelene investeringer gir investorene. Vi vil ikke ha investeringer som bidrar til mer korrupsjon og større ulikhet, sa hun.
Hun gjorde det klart at selv den beste investeringslovgivningen er til liten nytte hvis det ikke er en rettsstat og hvis ikke rettssystemet er uavhengig og ukorrupt.

– Vi har allerede gode lover i Myanmar, men vi har ikke et rent og uavhengig rettssystem. Uten et slikt system, nytter det ikke med verdens beste lover, sa hun og brukte det gamle navnet på landet som hun fortsatt bruker.

SISTE NYTT

Siste nytt