Hopp til innhold

Syria truer aktivister i utlandet

Amnesty International beskylder syriske diplomater i en rekke land for å true og trakassere eksilsyrere som demonstrerer mot regimet utenfor ambassadene.

Syrere demonstrerer i Romania

Eksilsyrere demonstrerer mot hjemlandets regime i Romania.

Foto: Octav Ganea / Ap

Eksilsyrere som støtter demonstrantene i hjemlandet, har de siste månedene gjennomført en rekke demonstrasjoner mot regimet til Bashar al-Assad. Etterpå har flere av dem fått telefonoppringninger, mailer eller beskjed om å slutte via Facebook.

I noen tilfeller har de som har kommet med truslene opplyst at de er syriske representanter.

Amnesty heveder at syriske representanter har filmet og truet noen av demonstrantene, og i noen tilfeller har slektninger i hjemlandet fått unngjelde. De har blitt trakassert, arrestert, torturert eller de har forsvunnet.

Familiene får unngjelde

SYRIA

Amnesty International mener syriske myndigheters framferd mot demonstrantene grenser til forbrytelser mot menneskeheten.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Ett eksempel på et siste er foreldrene til komponisten og pianisten Malek Jandali. Etter at han hadde demonstrert foran Det hvite hus i Washington i juli, ble foreldrene angrepet i hjemmet i byen Homs, og har siden flyktet til utlandet.

Flere andre har fortalt liknende historier.

I Spania har Imad Mouhalhel fortalt at broren hans i Syria satt arrestert flere dager i juli. I fengselet ble han vist videoer og bilder fra demonstrasjoner utenfor ambassaden Madrid, og ble bedt om å identifisere Imad.

Etterpå ble han sluppet fri, men arrestert igjen noen dager seinere, og ble etter alt å dømme tvunget til å ringe Imad og be ham slutte å demonstrere. Etterpå har broren vært sporløst forsvunnet, og Imad er alvorlig bekymret for sikkerheten hans.

I Santiago i Chile opprettet Naima Darwish en Facebook-side med oppfordring til å protestere utenfor den syriske ambasssaden der.

- Etterpå ble jeg kontaktet av en syrisk diplomat som advarte meg mot å fortsette med det jeg gjorde, og truet med at jeg ikke ville få reise hjem igjen, har hun fortalt Amnesty.

- Vertslandene må reagere

- Vi ber vertslandene om å reagere på troverdige opplysninger om slik oppførsel, sier Neil Sammonds som jobber med menneskerettigheter i Syria i Amnesty International.

Han sier at dette er mennesker som kun gjennomfører fredelige demonstrasjoner mot overgrep i hjemlandet som Amnesty mener grenser til forbrytelser mot menneskeheten.

- Vi venter at vertslandene enten rettsforfølger de ansvarlige, eller at de utviser dem dersom det gjelder diplomater som er beskyttet av diplomatisk immunitet, sier Sammonds.

Han mener vestlige regimer hittil har reagert altfor seint på ambassadereprepresentantenes oppførsel.

- Mange av dem vi har snakket med er altfor skremt til selv å anmelde det de har opplevd av frykt for hva som kan skje med slektninger i Syria, sier Sammonds.

Amnesty mener å kunne dokumentere at de syriske mottiltakene har rammet over 30 aktivister i åtte land, nemlig Storbritannia, Canada, USA, Chile, Frankrike, Tyskland, Spania og Sverige.

SISTE NYTT

Siste nytt