Hopp til innhold

- Opprørerne hadde absolutt ingen ting å tape

LONDON (NRK.no): – De hadde absolutt ingenting å tape, sier forsvareren til noen av dem som ble arrestert etter de voldelige opptøyene i London.

Uro i Croydon, London

Store politistyrker måtte rykke ut da flere hundre ungdommer ramponerte Londons gater.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Denne uken har Zacharia Judge møtt i retten sammen med noen av dem som herjet i den britiske hovedstaden, plyndret butikker, angrep politiet og gjorde Londons gater om til en slagmark.

– De fleste av dem er i 20-årene, på min egen alder. Jeg ville aldri drømt om å gjøre noe slikt, men jeg har også mye jeg da hadde satt på spill, både karriere og familie. Det opprørerne gjorde, kan ikke rettferdiggjøres, men disse har ingenting å tape. Ingen utdannelse eller karriere som ryker, sier Judge til NRK og mener det er et vrangbilde av virkeligheten når medier har rapportert at flere av de arresterte er barn av rike forretningsfolk.

– Angrer de på å ha deltatt i det som ble svært voldelige opptøyer?

– Nei, det er ingen anger i det hele tatt. De sier at de aldri ville hatt råd til å kjøpe det de stjal den kvelden, sier Judge.

– Mange av dem vil dessuten ha det bedre i fengsel enn i sosialleilighetene de bor i til daglig, legger Samuel Genen til. Han forbereder sakene før de kommer til retten.

– Ingen respekt for rettssystemet

Den eldste klienten deres etter opptøyene er 31 år. De fleste er i slutten av tenårene eller i 20-årene. En kollega ved et annet advokatkontor fortalte at den yngste arresterte blant deres klienter bare var 9 år, for ung til å kunne tiltales.

Judge og Genen mener også en manglende autoritet i det britiske rettssystemet gjør at de unge opprørerne ikke frykter konsekvensene av opptøyene.

– Du må kreve respekt for å bli respektert. Det gjør ikke det britiske rettssystemet. Dommerne har begrenset makt og få ressurser, sier Judge.

– Jeg skal gi deg et eksempel. En klient jeg skulle forsvare i retten, som allerede hadde droppet å møte til en straff han tidligere var idømt, møtte ikke opp da en ny rettssak mot ham skulle starte klokken 9. Da klokken var 10.30, var han fremdeles ikke kommet. Da sa jeg fra til dommeren og sa at vedkommende burde arresteres. Men dommeren gjorde ingenting. «De kommer ofte for sent, men kommer vel til slutt,» sa han bare. Det er ikke måten å få respekt på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Zacharia Judge og Samuel Genen

Zacharia Judge (t.v) og Samuel Genen forsvarer flere av de arresterte etter London-opptøyene.

Foto: Vilde Helljesen

Seks måneders fengsel

Flere av rettssakene mot de tiltalte opprørerne er allerede ferdige i den britiske tingretten. De som har erklært seg skyldige, er blitt dømt til seks måneders fengsel.

For dem som har erklært seg ikke skyldige, har saken automatisk gått videre til den britiske lagmannsretten.

– Ingen tiltales for opptøyer. Da ville politiet ha måttet stå ansvarlig overfor forsikringsselskapene. De tiltales i stedet for konkrete handlinger, som tyveri og hærverk, sier Genen.

– Offer-kultur holder dem nede

Paul Caister tror ikke det er fattige kår som presset frem ungdommens herjinger. Han mener ett av de største problemene til vanskeligstilt, britisk ungdom er at det ikke stilles krav eller forventninger til dem.

Paul Caister

Paul Caister mener ungdom blir gjort til ofre av andre enn dem selv.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Caister driver teaterskolen «The Poor School», som han startet for 27 år siden. Som navnet tilsier, skal dette være en skole med skuespillerkurs som alle kan ha råd til.

Men det er ikke alltid det er pengene som står i veien for noen dager i en annen rolle enn sitt vanlige jeg.

– Jeg har tilbudt gratis skuespillerkurs til organisasjoner og institusjoner som tar seg av vanskeligstilte tenåringer. Men straks jeg sier hva som da kreves av ungdommene, at de må komme presis, yte noe, og de får ikke drive med mobiltelefonen i timene, avslår de tilbudet. Det er ikke ungdommene som sier nei, det er de såkalte påpasserne som sier nei på deres vegne. De tror ikke ungdommene er i stand til å bli stilt krav til, sier Caister.

– På den måten oppfordres ungdommene til å være ubrukelige. De blir klassifisert som ofre og ikke i stand til å ta ansvar. Det er en offer-kultur som holder dem nede. Dette er ikke akkurat militæret, men selv de minste krav avslås.

– Fattigdom gjør dem ikke til bøller

Mens NRK snakker med ham, høres trillende toner inne fra ett av klasserommene. Tolv personer, i ulik alder og av begge kjønn, synger samstemt av full hals, ser drømmende på et imaginært punkt og flørter med naboen, mens de gir sin rolle liv.

– De kommer hit fordi de vil ha mer ut av livet og utvikle seg som mennesker, sier Caister.

– Hit kommer folk fra både velstående og fattige deler av London. Fattigdom i seg selv gjør kanskje at folk lider, og de vil kjempe for å komme ut av den, men fattigdom alene gjør dem ikke til bøller.

SISTE NYTT

Siste nytt