Hopp til innhold

Kondomer og homofili splitter FN

Krangling om homofili, kondomer og prostituerte gjør det vanskelig for FN å få til en handlingsplan for å bekjempe Hiv og Aids.

Video 7a71a7bb-86ac-4145-9a9a-f7392ce81e23.jpg

Video: Norges FN-ambassadør Morten Wetland sier til NRK at noen europeiske land, som han karakteriserer som sterkt konservative i denne saken, reduserer Europas muligheter til å agere samlet.

Onsdag åpner FNs toppmøte om Hiv og Aids, og 30 statsledere fra hele verden er samlet i organisasjonens hovedkvarter i New York.

Men spørsmål om sex og prevensjon kan ødelegge sjansene for å få til et felles sluttdokument som skal stake ut hvordan kampen mot Hiv og Aids skal føres de neste fem årene.

Splittet i syn på homofili og prostituerte

Medlemslandene har allerede forhandlet i to uker for å få til en felles slutterklæring. Forhandlingene har blitt brutt flere ganger.

I natt ble det forhandlet på spreng, men ulikt syn på kondomer, homofili og prostituerte gjør at toppmøtet har vært splittet før det har startet.

Norge er blant landene som mener at kondom er et viktig virkemiddel for å hindre smitte. Men enkelte land vil ikke ha nevnt prevensjon i sluttdokumentet.

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit mener det er viktig å adressere de befolkningsgruppene som driver fram Aids-epidemien.

Foto: Bengt Kristiansen

Norges FN-ambassadør Morten Wetland sier til NRK at noen europeiske land, som han karakteriserer som sterkt konservative i denne saken, reduserer Europas muligheter til å agere samlet.

- Så har vi de muslimske landene med tyngdepunkt i den arabiske regionen, samt Iran, som har kommet sammen i en form for allianse, sier Wetland.

Mener «key population» er viktig

Kronprinsesse Mette-Marit er også tilstede på toppmøtet som goodwill-ambassadør for UNAIDS.

Tirsdag forberedte hun FN-møtet sammen med ungdomsdelegater. De vil kjempe for at hensynet til utsatte grupper, som homofile, prostituerte og kundene deres blir sentrale i femårsplanen, og kaller dem for «key population».

- Veldig ofte er det key population som er hoveddriverne for epidemien i ulike land. Hvis man ikke adresserer dette og legger opp strategier rundt disse gruppene fordi man ikke har lov til å snakke om det, kan Hiv og Aids bli et enda større problem enn det er i dag, sier Kronprinsessen til NRK.

Utviklingsminister Erik Solheim skal holde sitt hovedinnlegg under toppmøtet fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt